Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Voeding en ongelijke waarden

Anoniem
Comp-Freak
17 antwoorden
 • Hoi,

  heb zelf een voeding van Premier (LC-B300ATX) en wil graag weten of dit voldoende is voor overklokken…
  Eerste probleem is echter al dat ik verschillende waarden aflees voor de voltages in verschillende programma's.

  Bij standaard gebruik krijg ik nu de volgende waarden.
  Everest Home versie 1.51.195:
  12V > 13.3V
  5V > 4.97V

  Asus Probe V2.23.04
  12V > 11.8V
  5V > 4.95V

  Wanneer en hoe merk ik (op tijd) dat mijn voeding het niet aankan?

  systeem is verder een Asus A7V333-x mobo, amd sempron 2800+, 2x 256 MB pc2700 DDR, Asus Radeon 9600XT 128MB, Maxtor 40GB HDD.
 • Als de spanning afwijkt (bij 12V iets van max 10%) dan is de voeding te zwak. Omdat die programma's zoveel verschillen kun je beter ff in de bios checken.
 • Sensoren op een moederbord kloppen bijna nooit. Beste is om het zelf even met een multimeter te controleren. De waarden die asus probe geeft zijn goed. Je merkt het vanzelf of ie niet sterk genoeg is. Meestal krijg je dan een onstabiel systeem. Ik kon met mijn 360 watt chieftec voeding niet goed overclocken. Telkens vastlopers en opzich helemaal geen hoge oc. Nu met een nieuwe voeding lukt het wel goed, qua voltages dan.
 • Hier zijn dan de bios-waarden (uiteraard in idle :) )

  12V > 12.59
  5V > 4.97

  Heb tot nu toe (zonder over te klokken) eigenlijk nog niks gemerkt van vastlopen, traagheid of zo.
 • Die 12 V is redelijk hoog, iig te hoog voor oc-en, maar zoals ik al zei, kan de waarde er ook flink naast zitten. Mijn mobo geeft 11,29 V aan, terwijl het exact 12 V is met de multimeter. (mag je ook wel van zo'n voeding verwachten)
 • Hoe werkt dat, met zo'n multimeter? En hoe duur zijn die dingen bij de DHZ-zaken?

  En als ik dan een andere voeding wil, welke merken zijn aan te raden? Ik lees op dit forum veel over Tagan, maar ik ben het liefste op zoek naar iets dat ik in een normale winkel(keten) kan vinden en zo'n Tagan ben ik voorlopig alleen maar in web-winkels tegen gekomen.

  Ik denk dat ik verder aan 300 Watt wel genoeg heb, zit verder weinig extra hardware in (een dvd-speler en nog een tweede HDD, nu een oude Quantumball 13,5 GB, binnenkort een Maxtor 80GB), klopt dit? Meer Watt betekent toch niet betere voeding…?
 • Als je nog geen multimeter hebt raad ik je aan om gewoon te gaan oc-en. Je merkt snel genoeg of ie instabiel wordt door de voeding. Gewoon een kwestie van uitsluiten tot je bij de voeding bent. Tagan is gewoon erg goed, net als Antec of OCZ. Online kopen is vaak wel goedkoper en als je het bij de goede winkels doet, geen probleem.

  [Edit]

  Prijzen verschillen btw, maar eentje van 15 euro is meestal minder exact dan een iets duurdere. Meten doe je door het voltage in een molex stekker te meten, geel is 12 V, rood is 5 V. Je gebruikt de zwarte draden als massa.
 • Bij de diverse winkels in mijn buurt kom ik vooral voedingen van Aopen, Zalman en CoolerMaster tegen (en een paar andere die ofwel te duur zijn, ofwel zo goedkoop dat ik bij voorbaat al verwacht dat ze niet goed genoeg zijn).

  Wat zijn jullie ervaringen met bovenstaande merken ten aanzien van stabiliteit en geluidsproductie?
 • AOpen zou ik zeker niet doen. CoolerMaster eigenlijk ook liever niet. Zalman maak mooie stille voedingen, maar ze zijn redelijk prijzig. Met een Tagan ben je dan toch beter uit. Die zijn namelijk ook stil en goed.
 • [quote:040d2030b6="Comp-Freak"]AOpen zou ik zeker niet doen. CoolerMaster eigenlijk ook liever niet. Zalman maak mooie stille voedingen, maar ze zijn redelijk prijzig. Met een Tagan ben je dan toch beter uit. Die zijn namelijk ook stil en goed.[/quote:040d2030b6]

  -waarom zou je geen aopen niet doen of coolermaster!? coolermaster komt vaak met voedingen te voorschijn die héél goed getest wordt.

  -en over aopen kan ik alleen maar uit eigen ervaringen spreken: super! lekker stabiel en heel stil.( als je je oor ertegen aanhoud hoor je hem héél zachtjes)

  zalman voedingen zullen ook wel goed zijn, maar ze hebben toch meer ervaringen met koeling, zeg ik dus niet dat ze niet goed zijn!
 • Zelf heb ik geen goede ervaring met Aopen voedingen, ok ze zijn mss stil, maar niet stabiel. Coolermaster heb ik nog nooit echt samen horen vallen met topmerken zoals OCZ of Antec, dus vandaar dat ik die ook niet zomaar ga aanraden, maar als jij het zegt. Heb je een linkje?

  Zalman heeft kwalitatief redelijk goede voedingen die ook erg stil zijn. Maar je betaalt wel voor de naam, Tagan is ook stil en goed. Over het algemeen zijn de voedingen van betere merken toch nooit erg lawaaierig.
 • heb hier een Zalman 300B-aps gezien voor 49.95 winkelwaarde.

  Als er nog meer mensen ervaringen hebben met Aopen, Coolermaster of Zalman daar hoor ik dat graag.

  Heb ik alvast een andere vraag: welke onderdelen gebruiken welk voltage?
  maw je hebt de 3,3V de 5V en de 12V, en meestal staan er opmerkingen bij dat bepaalde voltages maar tot een bepaald wattage belast mogen worden.
  Nu meen ik dat de 3,3 gebruikt wordt door de cpu, maar wat maakt er gebruikt van de 5V en wat van de 12V?
 • Ik heb ook ervaring met de Zalman 300W en dat is een erg goede voeding.
 • [quote:658bf1f586="Jage"]heb hier een Zalman 300B-aps gezien voor 49.95 winkelwaarde.

  Als er nog meer mensen ervaringen hebben met Aopen, Coolermaster of Zalman daar hoor ik dat graag.

  Heb ik alvast een andere vraag: welke onderdelen gebruiken welk voltage?
  maw je hebt de 3,3V de 5V en de 12V, en meestal staan er opmerkingen bij dat bepaalde voltages maar tot een bepaald wattage belast mogen worden.
  Nu meen ik dat de 3,3 gebruikt wordt door de cpu, maar wat maakt er gebruikt van de 5V en wat van de 12V?[/quote:658bf1f586]

  Ik weet niet helemaal zeker welk onderdeel welk voltage gebruikt. Maar volgens mij staat er op harde schijven, en cd-roms spelers dat ze +5 gebruiken. De 12 volt is dacht ik o.a. voor de Processor.

  Ik kan je trouwens ook een tagan 380 watt aanbevelen!! ik heb die gisteren gekocht, en die is me een partij stil!! Hij is bijna niet hoorbaar, en ik ben er heel erg tevreden over! Hij is niet veel duurder (ik heb hem bij alternate gehaald= 59 euro) als die zalman 300 maar je hebt wel meer watt, en toch heel erg stil.
 • Ik vind btw 300 watt wel erg weinig tegenwoordig, helemaal als je gaat oc-en. Ook vind ik 50 euro best duur voor een 300 watt voeding, maargoed. Het blijft jou keuze als je liever niet online koopt, dat respecteer ik :wink:
 • Ik heb een standaard AOpen voeding met 300 Watt voeding en ik vind hem toch wel lekker stil en de voltages zijn ook mooi in ASUS Probe, maar zoals Comp-Freak zegt zijn de sensoren misschien niet altijd goed. Ik kon mijn pc iig wel 400 MHz overklokken en m'n videokaart een beetje zonder dat de pc instabiel werd… Maar dat heeft hier niet echt veel mee te maken, je moet gewoon zelf weten welk merk je het beste lijkt.
 • @Comp-Freak, logisch dat ie redelijk aan de prijs is het is een echt merk :lol: .

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.