Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

PC weigert op te starten

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Wanneer ik mijn PC opstart, stopt hij al weer heel snel met de mededeling:
  [b:796193f0d7]Secondary IDE channel no 80 conductor cable installed
  Keyboard error, no keyboard present.[/b:796193f0d7]

  Hij stopt direct na de "drive detectie" (Zo noem ik het maar even, primary master blabla, primary slave blabla enz.)
  Nou heb ik geen idee wat de 80 conductor cable zou moeten zijn, maar het toestenbord werkt op een andere PC iig prima. Bovendien vind ik het vreemd dat een PC niet opstart omdat er geen toetsenbord is aangesloten.

  Andere vreemde randverschijnselen:
  De PC staat bijna altijd aan (monitor gaat uiteraard wel uit). Toen ik vanochtend de monitor aanzette (en het Windows beeld verwachtte) stond er een [b:796193f0d7]No Signal[/b:796193f0d7] melding te knipperen. De monitor kabel zat er gewoon achter in. Vervolgens rebooten (waarbij de monitor het weer gewoon deed) resulteerde in het bovenstaande opstart probleem.

  Ik heb drie weken geleden een nieuwe DVD brander geinstalleerd, maar die werkt prima, en daar zijn verder geen problemen mee geweest, dus ik verwacht niet dat het daar iets mee te maken heeft.
  Ook heb ik de zijplaat van de PC af liggen, omdat ik nog te lui ben geweest om die er na die DVD brander installatie weer op te zetten. Wellicht dat er een kat in heeft liggen klauwen, maar nauwkeurige inspectie van alle kabelverbindingen levert geen losse kabels op.
 • Haal alles eens los, behalve de harde schijf, mocht dat niet werken, pak een andere kabel erbij.

  Evt. even bios resetten en opnieuw beginnen.
 • Dat van die "no 80 conductor cable installed" is dat je een 80 aderige IDE kabel moet gebruiken. Ik kreeg die melding ook, toen 80 aderige gekocht en weg melding.
  En dat van die keyboard… mss kun je ff kijken of je in de bios kan en daar 'Halt on all but keyboard' kan veranderen, zodat hij niet meer op keyboard let. Anders, kijk eens of je hem niet in de muis aansluiting hebt zitten (groene) maar in die voor het toetsenbord (paars).
  Wat je anders nog kan proberen is een bios-reset, mss dat er door de crash wat fout is gegaan met je instellingen en dat ej daarom nu die keyboard error krijgt.
 • Hij blijft hangen op die keyboard error. Die melding van de 80 aderige kabel maakt niet uit, je hebt er een gewone 40 aderige op zitten en daardoor maximaal 33 MB/s. Dat is normaal voor cd-rom spelers enzo. Hardeschijven kan je beter wel aan zo'n 80 aderige doen omdat die ook hogere snelheden aan kunnen.
 • Volgens mij is inderdaad die keyboard melding de boosdoener.


  Sommige dvd-rom spelers hebben ook een 80-aderige kabel nodig.
 • Ik heb de bios gereset, en nu gaat het weer. Maar ik ontdekte op mijn moederbord ook 3 lekkende condensatoren (althans, ik denk dat het condensatoren zijn). Ik kan de tijd niet meer aanpassen in de bios setup, maar hij start weer op en hij doet het. Iets zegt me dat dit beestje het laatste sacrament behoort te krijgen en ik de uitvaart alvast moet gaan regelen :-)
  Ben in ieder geval druk backups aan het maken.
 • [quote:a53e915fd3="Gooly"]ontdekte op mijn moederbord ook 3 lekkende condensatoren (althans, ik denk dat het condensatoren zijn). Ben in ieder .[/quote:a53e915fd3]

  ALs het een MSI K7T serie is dan kan ie elk moment spontaan :evil: ermee stoppen
 • [quote:844e342d1d="Bosje"]
  ALs het een MSI K7T serie is dan kan ie elk moment spontaan :evil: ermee stoppen[/quote:844e342d1d]

  Oh jee :-?
 • Dat is idd een mobo serie die er erg onder geleden heeft. Er is een tijd geweest dat er slechte elco's op de markt waren. Veel fabrikanten hebben die op hun moederborden gezet. Deze gaan na een tijdje kapot en kunnen de processor dan niet meer van een stabiele voeding voorzien. Vandaar vastlopers en moeilijk opstarten.
  Je kan nieuwe er op solderen van exact de zelfde waarde. Hoger voltage mag wel. Werkt goed, laatst nog een keer gedaan :wink: (geheel op eigen risico btw)

  Over dat je de tijd niet kan instellen, misschien even kijken of je bios batterij nog goed is?
 • Het is een Soltek sl75drv5 uit het voorjaar van 2002. Ik vind het wel een beetje vreemd dat ik nu al problemen heb. Mijn andere PC (de 'voorganger' van deze) dateert van 1998, en hoewel de hele boel natuurlijk hopeloos verouderd is, doet ie het nog prima, ook het Asus p2b moederbord. (vanaf daar zit ik nu ook op internet) Het gaat trouwens om drie (van de vier) grote condensatoren die precies onder de CPU zitten. Ik ben druk een nieuw systeem aan het samenstellen, maar ik denk dat ik daar maar geen Soltek moederbord in ga stoppen.

  Terug naar de issue. Vanochtend stond ie wederom op 'No Signal'. Rebooten ging dit keer wel goed (waarschijnlijk omdat ik gisteren in de bios settings de optie "halt on keyboard error" heb gewijzigd in "halt on no error'". Helaas, na het opstarten kon ik het toetsenbord niet gebruiken. Nog maar eens een tweede keer gereboot, maar dat mocht niet baten.
  En het is toch verdraaid lastig computeren zonder toetsenbord :-)
 • Ik zou het moederbord niet meer gebruiken nu je weet dat er lekkende elco's op zitten. Het is volledig onvoorspelbaar wat er nog goed werkt en welke onderdelen binnenkort kapot worden gemaakt door het moederbord. Elco's zijn er om de benodigde voedingsspanningen vlak te maken, tja zonder elco's heb je misschien geen spanning of een fikse rimpel, dus kans op flinke spanningspieken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.