Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

ik wil mn pc overclokken

Anoniem
None
33 antwoorden
 • hi

  ik heb laatst bij een vriend gezien dat hij zn pc had geklokt van een p4 van 2.4ghz naar 3ghz.

  ik heb precies dezelfde processor en zou dat ook willen doen. mn multiplier is 12 dus ik moet mn fsb van 200mhz naar 250mhz zetten.

  dit is niet zo moeilijk denk ik maar het probleem is de vcore. hoeveel spanning moet ik hem geven? standaart schommelt ie tussen de 1.552 en de 1.584. hoeveel zou dat moeten worden??

  alvast bedankt
 • Je weet niet of jouw P4 2,4GHz wel de 3GHz kan halen. Sommige cpu's halen nog niet eens een 10% oc! Een ander probleem is dat hij mss wel goed oc geheugen heeft, standaard mem haalt niet zo snel 500MHz.
  Als je wilt overklokken moet je het gewoon in stapjes doen. Eerst een lagere multiplier kiezen en dan de FSB steeds langzaam opschroeven (bijv. 5 MHz) totdat hij niet meer stabiel wil draaien. Dan verhoog je de Vcore een klein beetje en ga je weer verder met verhogen enz.
 • Kun je de precieze specs van je hardware geven, m.n. dus CPU (stepping e.d.), moederbord en geheugen (met timings)? Gebruik anders ff Everest:
  http://www.lavalys.com/products/overview.php?pid=1&lang=en

  Heb je gezorgd voor extra koeling voor de CPU en een goede airflow door de kast? Oververhitting veroorzaakt permanente schade, dus weet wat je doet.

  En heb je een goede backup-procedure, mocht er iets misgaan?
 • volgens mij heb een best goede airflow in mn kast. het is in rust bij mn cpu, moederbord en harde schijf allemaal ong. 30c

  hier staan wat speciaficaties van mn pc: http://specs.tweak.to/12057 over moederbord en geheugen dacht ik

  wat bedoel je met steppings en waar zie je je geheugen timings??
 • Download CPU-Z en kijk naar het tabblad CPU en het tabje Memory.
 • ik heb er hier een foto van mn cpu en memory

  http://www.mijnalbum.nl/Album=L3A66FJ8
 • maar eigelijk was dat mn probllem niet

  ik wilde weten of er een manier was om uit te zoeken hoeveel voltage je cpu moet hebben? of is dat er niet?
 • Kun je ook nog ff een screen geven van het tabje SPD?
  Nee daar is geen manier voor, dat merk je vanzelf en verschilt dus per cpu.
 • Waarom wil je overclocken dan? Vind je de PC te traag?
 • Met geheugen op CAS3 i.p.v. CAS2.5 nu, zou je 220MHz wel kunnen halen. 250MHz trekt dit geheugen denk ik niet, zonder een instabiel systeem te krijgen.
 • [quote:0476561c43="roy_startpag"]Waarom wil je overclocken dan? Vind je de PC te traag?[/quote:0476561c43]
  nee ik wil me er eens in verdiepen
 • [quote:1e86b4f080="Obi-wan-kenobi"]Met geheugen op CAS3 i.p.v. CAS2.5 nu, zou je 220MHz wel kunnen halen. 250MHz trekt dit geheugen denk ik niet, zonder een instabiel systeem te krijgen.[/quote:1e86b4f080]
  wat zou er dan kunnen gebeuren als ik toch het op 250 zou zetten?? fikt dan meteen in geheugen door of start mn pc niet meer op??
 • [quote:8593e64164="zerodian"]wat zou er dan kunnen gebeuren als ik toch het op 250 zou zetten?? fikt dan meteen in geheugen door of start mn pc niet meer op??[/quote:8593e64164]PC start niet meer (goed) op, Windows-installatie kan corrupt raken, CPU kan oververhit raken, etc.
 • Met goeie koeling moet je met een northwood core niet over de 1,65 volt vcore gaan, anders is ie zo kapot. (S.N.D.S) Let wel dat de meting van de vcore in de bios/windows meestal niet klopt. In het ideale geval meet je dat zelf met een multimeter bij de voltageregulator, maar opzich is dat niet zo belangrijk, als je de goede waarde maar instelt in de bios. Let wel op de temperatuur van de processor.
 • [quote:949f4b7eac="Comp-Freak"]Met goeie koeling moet je met een northwood core niet over de 1,65 volt vcore gaan, anders is ie zo kapot. (S.N.D.S) Let wel dat de meting van de vcore in de bios/windows meestal niet klopt. In het ideale geval meet je dat zelf met een multimeter bij de voltageregulator, maar opzich is dat niet zo belangrijk, als je de goede waarde maar instelt in de bios. Let wel op de temperatuur van de processor.[/quote:949f4b7eac]

  Voltage metingen kloppen niet helemaal, indicatie geven ze echter wel…

  Op 250mhz zetten kan bij jou NIET dan moet je eerst ander geheugen halen.

  Ik heb het idee dat je niet veel van overklokken snapt. Als je wilt gaan overklokken moet je je eerst eens GOED gaan inlezen.
  Lees deze dingen eens door: http://casejunkies.com/index.php?upn=010001&hl_id=920
  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1022363
  Kijk wat rond in dit forum: http://gathering.tweakers.net/forum/list_topics/51
  Google eens wat rond,

  En op het moment dat je (ongeveer) weet hoe je moet overklokken, en je zit met een specifieke vraag dan kom je die hier stellen.

  Een ding, als overklokker mag er van je verwacht worden dat je zelf dingen uit zoekt enzo.

  Nog een ding:
  [quote:949f4b7eac]If you're gonna play, be willing to pay[/quote:949f4b7eac]
  Met andere woorden, als je gaat overklokken, ga ervan uit dat je hardware dood kan gaan en dat je nieuwe moet kopen. Als je weet waar je mee bezig bent is dat risico niet zo groot, echter als je als een kip zonder kop bezig gaat zonder dat je inleest kan het best nog eens goed fout gaan…
 • [quote:bf10432655="zerodian"]nee ik wil me er eens in verdiepen[/quote:bf10432655]

  Als je PC goed werkt. En snel genoeg is voor alles. Dan zou ik er vanaf blijven :wink:. Overclocken zit namelijk enorm veel risico aanvast. Daarmee moet je dus nooit gaan expirimenteren.
 • [quote:6c09ee6723="roy_startpag"][quote:6c09ee6723="zerodian"]nee ik wil me er eens in verdiepen[/quote:6c09ee6723]

  Als je PC goed werkt. En snel genoeg is voor alles. Dan zou ik er vanaf blijven :wink:. Overclocken zit namelijk enorm veel risico aanvast. Daarmee moet je dus nooit gaan expirimenteren.[/quote:6c09ee6723]

  Ben ik helemaal mee eens, er kan altijd wel iets fout/kapot gaan.
  Ken jij je dat permiteren?
  Garantie ken je dan ook vergeten dus wordt het opnieuw aanschaffen van onderdelen.
  Heb je wel het geld ervoor over?
  Wat wil je ermee berijken? Hoever wil je gaan?
  Ken je onderdelen het aan? Wat voor merk moederbord? Hoever gaat de moederbord? Geheugen hetzelfde verhaal.
  Ga je eerst verdiepen.
  Zoek informatie over overclocken en ervaringen van anderen met dezelfde type moederbord.

  Stel eerst die vragen is aan jezelf.
 • [quote:ced4b11033="roy_startpag"][quote:ced4b11033="zerodian"]nee ik wil me er eens in verdiepen[/quote:ced4b11033]

  Als je PC goed werkt. En snel genoeg is voor alles. Dan zou ik er vanaf blijven :wink:. Overclocken zit namelijk enorm veel risico aanvast. Daarmee moet je dus nooit gaan expirimenteren.[/quote:ced4b11033]

  Enorm veel risico?
  ONZIN, risico is er wel maar "enorm veel" is enorm overdreven. Enorm veel risico is er wel als je als een kip zonder kop aan het werk gaat.

  Nooit experimenteren?
  WAAROM? Overclocken is als je het verantwoord doet heel leuk om te doen. Experimenteren is het altijd en kan geen kwaad, mits je je instellingen verantwoordelijk en met gezond verstand aanpast (en dus niet als een kip zonder kop)

  Als hij niet snel genoeg is voor alles:
  Koop maar een nieuw mobo, cpu, mem en vidkaart en verkoop je oude, wil je namelijk zoveel oc'en dat je 24/7 alles sneller en stabiel kan blijven draaien moet je echt extreem koelen, anders heb je 24/7 of een instabiel systeem, of geen winst.

  Moraal van het verhaal:
  Overclocken is leuk, intressant en leerzaam. Echter zitten er altijd risico's aan die echter niet al te hoog zijn als je een verantwoord bezig bent.

  LEES JE DUS EERST IN….. en gebruik daarna je gezonde boerenverstand.

  Als je je ingelezen hebt weet je ook vanzelf of je hardware het aankan. Neem het liefst een goede nforce2/3/4 chipset, of een radeon chipset als die straks uit is…
 • Hardware is er niet voor bedoeld. Met overclocken heb je gewoon het risico dat er iets kapot gaat. En daar is het risico gewoon te groot voor als je computer toch goed werkt. Als een auto goed rijd ga je er toch ook niet aan sleutelen als expiriment.
 • Ik ga mee met pcguy z'n uitleg. Als je geen extreme voltage's door je proc gaat gooien, en je je temps in de gaten houdt is er zo geen groot gevaar. De max voltage die je op je mem kan zetten is op de meeste borden ( behalve DFI) gelimiteerd zodat je je mem al heel moelijk kan doorfikken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.