Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Moederbord, processor of iets ander kapot

Anoniem
pcguy
26 antwoorden
 • Beste forumleden,

  Ik heb onlangs een nieuwe koeler op een P4, 3 GHZ geplaatst. Het is een coolmasterkoeler met een koperen heatsink. Ik heb daarvoor het moederbord moeten loshalen en alle onderdelen van het moederbord moeten verwijderen. Na het plaatsen van de cooler heb ik alles weer teruggezet. Ik heb daarvoor ook alle tijd genomen. De pc startte aanhankelijk wel goed op en deed het prima. Windows XP PRO en andere programma's deden het prima. Nu start de pc op eens niet meer goed op. Ik zie zelfs de biosgegevens en de gegevens van de moederbord niet meer verschijnen op het beeldscherm. Er komt bij het opstarten van de pc ook geen beeldsignaal meer. Het lampje van de harde schijf blijft voortdurend branden. Af en toe doet de pc het nog wel (XP start op, doet het een poosje goed, dan bevriest het beeld, het lampje van de harde schijf blijft dan voortdurend branden). Ik heb al de geheugensdimms verwisseld, de videokaart verwisseld, de meest recente bios geplaatst en een clear bios gedaan. Is er iets met het moederbord of iets anders?

  Een paar gegevens over de pc:
  P4 3 ghz, moederbord Intel 865GBF, 512 MB PC 2700, Videokaart GF3 500, harde schijf Hitachi 120 Ghz (ATA). Windows XP PRO SP2

  De pc is nog geen jaar oud.

  Ik ben beniewd naar jullie reacties?
 • Controleer eerst alle kabels, of ze goed aangedrukt zijn en op de goede plek zitten. Misschien ben je ergens een kabel vergeten. Ook alle kaarten nog eens aandrukken.
  Werkt dit alles niet, start dan eens kaal op, dus alleen moederbord met geheugen, processor en koeler en voeding en videokaart. Werkt dit, dan voeg je een voor een weer onderdelen toe totdat het mis gaat. Dan weet je wat het is.
  Werkt het zelfs kaal niet, dan zit in een van die onderdelen de fout. Je kan dan misschien die onderdelen 1 voor 1 testen door ze in een andere pc te plaatsen of even te vervangen.
 • Als de vorige tip niet werkt, probeer het dan eens met een andere voeding.
 • Dat denk ik. En check anders de voeding kabels nog eens.
 • [quote:5bbf6f4847="gertbono"]Beste forumleden,

  Ik heb onlangs een nieuwe koeler op een P4, 3 GHZ geplaatst. Het is een coolmasterkoeler met een koperen heatsink. Ik heb daarvoor het moederbord moeten loshalen en alle onderdelen van het moederbord moeten verwijderen. Na het plaatsen van de cooler heb ik alles weer teruggezet. Ik heb daarvoor ook alle tijd genomen. De pc startte aan[b:5bbf6f4847]h[/b:5bbf6f4847]ankelijk wel goed op en deed het prima. Windows XP PRO en andere programma's deden het prima. Nu start de pc op eens niet meer goed op. Ik zie zelfs de biosgegevens en de gegevens van de moederbord niet meer verschijnen op het beeldscherm. Er komt bij het opstarten van de pc ook geen beeldsignaal meer. Het lampje van de harde schijf blijft voortdurend branden. Af en toe doet de pc het nog wel (XP start op, doet het een poosje goed, dan bevriest het beeld, het lampje van de harde schijf blijft dan voortdurend branden). Ik heb al de geheugensdimms verwisseld, de videokaart verwisseld, de meest recente bios geplaatst en een clear bios gedaan. Is er iets met het moederbord of iets anders?

  Een paar gegevens over de pc:
  P4 3 ghz, moederbord Intel 865GBF, 512 MB PC 2700, Videokaart GF3 500, harde schijf Hitachi 120 Ghz (ATA). Windows XP PRO SP2

  De pc is nog geen jaar oud.

  Ik ben beniewd naar jullie reacties?[/quote:5bbf6f4847]

  aanvankelijk denk :lol: ? maar de voeding is het denk ik niet want die deed het eerst wel! :-? . verse windows install al geprobeert?
 • Ja alles deed het eerst. Dus dan zou er niks aan te hand zijn toch? :D Maar spul kan kapot gaan, ook een voeding. Als de BIOS-gegevens niet meer verschijnen ligt het echt aan de hardwaren helpt een nieuwe installatie ook niet.
 • m'n zusje had dit ook, precies hetzelfde. Het bleek dat de videokaart niet zonder het 'vastmaakschroefje in de case' kon, hij schoof dan stukje bij beetje los. Controleer dus of de videokaart er echt goed in zit en of hij is vastgeschroefd.
 • Het probleem heb ik opgelost. Ik heb het batterijtje van het mobo gehaald. Een minuut later teruggeplaatst en het probleem was opgelost.
 • Helaas het probleem doet zich weer voor. Ik heb het batterijtje als diverse keren eruit gehad, maar geen oplossing voor het probleem. Hoe nu verder? Tips zijn welkom.
 • Begin allereerst met een echte Clear CMOS, batterij verwijderen is een beetje halfslachtig en tijdrovend. Zoek het Clear CMOS jumpertje op, en gebruik die. Dan ben je in 5 tellen klaar.
  Wat heb je losgemaakt toen je de koeler hebt vervangen? Het moederbord uit de kast gehad? Heb je de CPU eruit gehad? Hoe zeker ben je dat de koeler er goed op zit? Heb het geheugen eruit gehad? Zou het kunnen zijn dat je te hard tegen het moederbord heb gedrukt? In ieder geval zou ik je problemen in eerste instantie zoeken bij datgene wat je het laatste hebt gedaan. Oh ja, te hard duwen tegen het moederbord zou het moederbord kunnen beschadigen.
 • Haal alle kaarten eruit behalve de videokaart en dan weer proberen. Probeer het ook eens met een andere voeding.
 • als z'n voeding kapot is, waarom gaan de lampjes dan aan?? :wink:
 • [quote:269c153cba="tdw"]als z'n voeding kapot is, waarom gaan de lampjes dan aan?? :wink:[/quote:269c153cba]

  dat de lampjes goed zijn betekend niets… hoogstends dat het circuit naar de lampjes in orde is :wink: !
 • zo kan je het natuurlijk ook bekijkne :p
 • [quote:cd63f2b76d="tdw"]als z'n voeding kapot is, waarom gaan de lampjes dan aan?? :wink:[/quote:cd63f2b76d]

  Dat heeft er niks mee te maken. Dan kan de voeding nog kapot zijn. Voedingen kan ook voor vastlopers zorgen of voor plotselinge reboots van PC's.
 • Ik denk dat het inderdaad de voeding is. De pc heeft het vanavond weer een poosje goed gedaan. Na een uurtje kreeg ik om de 15 minuten spontane reboots. Windows klapt er dan zo uit. Ik krijg de pc ook niet meer gereboot. Ik ga een andere voeding proberen. Wordt vervolgd.
 • Hallo,,,

  Dit probleem komt mij zeer bekend voor.
  Het waarschijnlijkste denk ik aan het C-MOS batterij'tje, dat knoopcelletje op je moederbord.
  Vervang die eens. +/- 10 Eur.
  Als dat het niet is, dan kan het zijn dat je harde schijf onderweg is naar de eeuwige jachtvelden.
  Ik zou voor de eeste optie gaan. Vervangen die knoopcel.

  Laat weten hoe het gegaan is.

  Groet Pahmi.
 • Meeste batterijtjes kosten 4 euro of minder. Daarvan afgezien, hoeveel spanning levert de batterij? In het algemeen gaan de batterijtjes jaren mee.
 • Volgens mij moet je met een bijna lege batterij steeds opnieuw de bios instellen wanneer je de stroomkabel uit je pc haalt. Dus dat lijkt mij dit probleem niet te veroorzaken. Je zou een andere voeding kunnen proberen. Wat voor voeding heb je nu?
  Word je videokaart ook niet te warm? Want de koeler van een gf3 500 (niet liegen he, die is echt wel ouder dan 1 jaar ;-) ) kan ondertussen ook wel heel wat minder geworden zijn. Ookal zou dit niet het niet-opstart probleem moeten veroorzaken. Maar het uitvallen kan daar door komen.
 • Ik heb de battterij vervangen. Helaas zonder resultat. Ik heb nu een 300 Watt voeding in de kast zitten. Ik heb GF3 500 als reserve kaart er in gezet. Normaal zit er een ATI 9800 PRO van Sapphire in.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.