Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Nieuw videokaart in besteling. Maar kan de voeding het aan?

Anoniem
ejmvermeulen
19 antwoorden
 • Hoi hoi allemaal.

  Ik heb sinds vandaag een nieuwe videokaart besteld namelijk de Sapphire ATi Radeon 9800PRO van 128MB. Deze vervangt mijn voorganger namelijk de Asus ATi Radeon 9600XT van 128MB. Mijn vraag is nu of mijn voeding deze nieuwe kaart wel kan trekken. Ik heb een 300WATT voeding en nooit problemen gehad met mijn huidige systeemconfiguratie. Maar het schijnt dat de 9800PRO nogal een hoop stroom verbruikt in vergelijking met zijn voorgangers. Om jullie ook een beetje op weg te helpen heb ik hieronder mijn configuratie gezet:

  Sweex 300WATT MAX voeding
  Asus P4P8X moederbord
  Intel P4 2,8Ghz 533Mhz FSB CPU
  2X 256 DDR geheugen Dual Channel
  Sound Blaster Audigy2 ZS geluidskaart
  1X LiteOn DVD-ROM
  1X LiteOn CD-RW
  1X Floppydrive
  1X Western Digital IDE HDD
  3X NEON Systeemfans
  4X NEON TUBES
  1X FAN Regelaar (in disketteopening)
  1X Laserled

  Dit systeem heeft altijd goed gedraaid met de Asus Radeon 9600XT maar ik wil graag weten of hij de Radeon 9800PRO ook nog kan trekken. Kan ik deze voeding behouden? Of is het NOODZAKELIJK om een nieuwe voeding aan te schaffen? Als het niet echt noodzakelijk is dan doe ik het niet. Als het maar draait. Dus….. is het NOODZAKELIJK of kan deze de boel nog wel trekken?

  Alvast bedankt mensen!
 • Beetje twijfelgevalletje. Ik vermoed dat hij het niet zal trekken, maar voor het zelfde geld gaat het net. Porbeer het gewoon uit, is je systeem niet stabiel, koop dan een nieuwe voeding.
 • Bekijk nu al eens vast via Everest op hoeveel alles staat, je 12v je 5 v enz… als dit al laag is dan zal hij het waarschijnlijk niet redden.

  Ik denk zelf van niet maar ik hoop het wel, onze 350 watt voeding trekt ook al 5 jaar lang 12/7 heel wat stroom terwijl dit helemaal niet zo'n bekend/goed merk is.
 • Ik vind het al een wonder dat die Sweex deze config trekt.
 • [quote:2b17ea4ae9="DarkCrusader"]Bekijk nu al eens vast via Everest op hoeveel alles staat, je 12v je 5 v enz… als dit al laag is dan zal hij het waarschijnlijk niet redden.[/quote:2b17ea4ae9]Eigenlijk kan je hier niet op vertrouwen, puur omdat meestal de sensoren er behoorlijk naast zitten. Zo lijkt een 300 watt codegen die ik heb in de pc van mn ouders mooie voltages te geven. Meet ik het echter na met een multimeter, dan hadden ze niet brakker kunnen zijn.
 • Ik denk dat hij dat idd niet gaat trekken. Mijn maxpower 300watt trok mijn AMD athlon 64 3000+ en 9800pro toendertijd ook niet. Dus ik gok dat hij dat idd niet gaat trekken.

  Hij zal wel opstarten, maar als je bv. zware games gaat spelen, zou je zomaar opeens artifacts kunnen gaan zien. Dat kreeg ik toen ook na een half uurtje Far Cry spelen.

  Dus het zal wel draaien, maar ik kan je bijna met zekerheid zeggen dat het zeker geen stabiele bak dan gaat worden.
 • gewoon proberen, geef je alleen heel weinig kans idd.
  Als ie het niet gaat trekken zok ik gaan kijken naar een Huntkey voeding. Schijnen er goed te zijn en zijn heel goedkoop. :) waarschijnlijk zal een 300W Huntkey het wel trekken, want een Aopen 300W trekt zoiets ook wel. :wink:
 • Er is een website waar je het "kunt berekenen" in wattages..
  En dan wat erover blijft na cpu, hdd, brander, geheugen enz…. of dat voldoende is voor een flinke stroomvreter GPU…

  welke dat is, weet ik helaas niet meer.
 • [quote:f8a1fd5bb8="AswinW"]Er is een website waar je het "kunt berekenen" in wattages..
  En dan wat erover blijft na cpu, hdd, brander, geheugen enz…. of dat voldoende is voor een flinke stroomvreter GPU…

  welke dat is, weet ik helaas niet meer.[/quote:f8a1fd5bb8].
  Hier & hier heb je 2 site's waar je je totale vermogen kan berekenen. :wink:
 • [quote:a6a35b8b58="lycan"][quote:a6a35b8b58="AswinW"]Er is een website waar je het "kunt berekenen" in wattages..
  En dan wat erover blijft na cpu, hdd, brander, geheugen enz…. of dat voldoende is voor een flinke stroomvreter GPU…

  welke dat is, weet ik helaas niet meer.[/quote:a6a35b8b58].
  Hier & hier heb je 2 site's waar je je totale vermogen kan berekenen. :wink:[/quote:a6a35b8b58]hou er alleen rekening mee dat het niet helemaal klopt natuurlijk.

  en aantal Watt zegt dus ook niet alles. :wink: Je kunt bijvoorbeeld een Q-tec 400w qua vermogen gewoon niet vergelijken met een Antec 400W.
 • Er natuurlijk wel vanuit gaande dat je een A-maerk voeding koopt natuurlijk :wink:. Tip: TAGAN 480W U-01
 • [quote:a8f2ef5ca6="lycan"]Er natuurlijk wel vanuit gaande dat je een A-maerk voeding koopt natuurlijk :wink:. Tip: TAGAN 480W U-01[/quote:a8f2ef5ca6]

  Beetje overkill voeding vind je niet?
  Als je toekomst gericht een nieuwe voeding aan schaft is deze inderdaad wel leuk, evt. een 520 watter.
  Mocht je voordelig klaar willen zijn kijk dan naar een 360 watt:
  Huntkey, chieftec, coolermaster.
 • [quote:d7efd60e9e="ArneLH"]Ik vind het al een wonder dat die Sweex deze config trekt.[/quote:d7efd60e9e]

  meestal meten sweex ongeveer 100V op de 3 V dus dat gaat wel lukken:D

  maar even zonder grappen… ik heb een vriend met een QTEC 300W die een 6600GT heeft en dat draait ook… dan denk ik dus ook dat dat gewoon werkt
 • En ik heb een Q-Tec 400W die een Athlon XP 2400+ en een 9600 Pro niet trekt.
 • @ sander / arne: Dit zijn eeuwige discusie's, bij de een trekt de voeding het wel bij de ander weer niet, het is gewoon algemeen bekend dat de sweex / qtec voedingen minder tot slecht presteren.

  Vriend van mij had een 450 watt dual fan gold (ofzo) van qtec en kon daar zijn P4 2,6 2x512 ti4600 dvd speler dvd brander en 5 hdd's niet mee trekken (denk voornamelijk dat de hdd's het deden).

  Maar goed, je kan het altijd proberen, mocht het niet lukken is een andere voeding zo gevonden.
 • [quote:7f902c4d5e="ArneLH"]En ik heb een Q-Tec 400W die een Athlon XP 2400+ en een 9600 Pro niet trekt.[/quote:7f902c4d5e]

  ja ik denk ook dat het dan blijkbaar echt bij iedere voeding anders is… maar als de gene van deze topic zijn config al trok met die voeding dan lukt dat met 9800PRO ook wel…
 • [quote:e6a17d0d31="Comp-Freak"][quote:e6a17d0d31="DarkCrusader"]Bekijk nu al eens vast via Everest op hoeveel alles staat, je 12v je 5 v enz… als dit al laag is dan zal hij het waarschijnlijk niet redden.[/quote:e6a17d0d31]Eigenlijk kan je hier niet op vertrouwen, puur omdat meestal de sensoren er behoorlijk naast zitten. Zo lijkt een 300 watt codegen die ik heb in de pc van mn ouders mooie voltages te geven. Meet ik het echter na met een multimeter, dan hadden ze niet brakker kunnen zijn.[/quote:e6a17d0d31]

  Ik heb het ook gedaan, en dan met een multimeter en everest zat er maar 0,02v naast. Waarschijnlijk licht het ook aan de sens op je moederbord (dus het type moederbord).
 • Hey mensen. Ik heb toch maar een nieuwe voeding besteld. Ik heb rondgevragen en dit schijnt wel een goeie te zijn en ik schijn er RUIM voldoende aan te hebben. Wat vinden jullie er van?

  http://www.coolermaster-europe.com/product_common_images/Product_Release_Sheet_eXtremePower380W.pdf
 • Coolermaster 380 watt, lijkt me wel een goeie keuze. Vermogen genoeg en Coolermaster is ook niet zo brak als QTek en Sweex. Moet werken lijkt me zo. Veel plezier er mee :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.