Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

probleem met nieuwe pc

Anoniem
driekusdirk
12 antwoorden
 • ik heb gisteren een pc in elkaar gezet maar nu doet hij niet zo veel meer. Hij start wel op en hij kan ook de bios laden maar daarbij houdt het snel op. ik heb een gigabyte K8NF-9 met een Athlon 64 3000 1,8ghz. Nu zitten er op dat moederbord 2 ide aansluitingen waar ik 2 hardeschijven en 2 cd rom speler op kan aansluiten maar hoe moeten deze er in zitten (jumpers?) moet de cd rom spelers bij elkaar? Hij zegt ook in het opstartscherm check cable. ik weet wel wat dat betekend maar wat is dit voor melding?.
 • Heb je ook al iets ingesteld aan opstartvolgorde? Begin eens met alleen een harddisk aan te sluiten, en die zichtbaar en als bootschijf ingesteld, te krijgen in het bios. Of anders eens een bootflop in een floppydrive.
 • Iets niet goed aangesloten??

  Goed ide 1 master je opstart harde schijf, slave je cd rom speler.

  ide 2 master andere harde schijf, 2 je "brander" dan als slave, maar sommigge branders willen alleen goed doen als master, dan ruil je die 2 om op je ide2 kabel.

  Maar als je zelf iets opbouwt, doe het dan 1 voor 1.

  Dus eerst booten met alleen processor, geheugen en 1 harde schijf, en je videokaart erin.

  Loopt dat goed, dan van daaruit dingen aan toevoegen. Want tja waar zit de fout??

  Succes Hope
 • ik heb het gedaan zoals er in het vorige bericht staat maar in mijn bios krijg ik alleen mijn cd brander te zien en niet mijn hardeschijf.
 • Je hebt het begin van het advies overgeslagen!!

  Beginnen met alleen 1 (één!) harde schijf waarop het besturingssysteem staat of moet komen. Sluit die aan op de primaire IDE poort en zet de jumper van de schijf op 'master'. En is die schijf wel bootable of is-tie nog helemaal leeg?

  Werkt dat ook niet, dan alleen een floppydrive aansluiten en booten met een DOS opstartdiskette. Controleer dan wel in het BIOS bij de opstartvolgorde of de floppy vooraan staat.

  Jim
 • ik kan wel de windows xp cd rom opstarten.
 • [quote:0ee0e2254d="driekusdirk"]ik heb het gedaan zoals er in het vorige bericht staat maar in mijn bios krijg ik alleen mijn cd brander te zien en niet mijn hardeschijf.[/quote:0ee0e2254d]

  Je hebt de jumperinstellingen toch wel nagekeken? :wink:
 • ik ben druk bezig om de goede jumper instellingen te vinden. want dat is niet zo makkelijk. Ik kan als ik 1 hardeschijf aansluit die zien in de bios, maar als ik daarbij een cd brander aansluit dan geeft hij alleen de cd brander weer en niet mijn hardeschijf.
 • Primaire HD op master en Primaire optische station op master tweede cable.

  Overigens in het handig te kijken of de voedingskabel er wel in zet… Ik heb daar zelf ook problemen mee gehad.. :oops:
 • Of de IDE kabel niet ondersteboven :oops: vraag me niet hoe maar het is me toch 'ns ooit gelukt dit te presteren :lol: :lol: En je dan maar afvragen waarom die rot HDD niet werkt.
 • [quote:68b1087a8e="driekusdirk"]ik ben druk bezig om de goede jumper instellingen te vinden. want dat is niet zo makkelijk.[/quote:68b1087a8e]

  zo moeilijk is dat toch niet? staat duidelijk op de harde schijf en/of cd/dvd speler
 • Elke kabel heeft een master en een slave. Dit kan je instellen met de jumpers op de drive. Hoe de jumper moet staan staat meestal op het apparaat zelf (bij hdd's er bovenop, bij cd-rom spelers staat er achterop ms of sl) en anders is het wel te vinden op de site van de fabrikant.

  In jou geval zou de configuratie worden:
  Primary ide (de eerste kabel):
  * Je eerste hardeschijf als master
  * Je tweede hardeschijf als slave

  Secondary ide:
  * Brander of gewoon cd-rom speler als master
  * 2e cd/dvd-rom speler als slave

  Je kan de brander en de tweede hardeschijf ook omwisselen, maar ik denk dat dat met de kabels wat moeilijk gaat passen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.