Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

[Hulp/Vraag] Zoemend geluid uit Voeding of Processor.

Anoniem
gerben
7 antwoorden
 • Hallo,

  Toen ik vanochtend de computer aanzette kwam er een doordringend gezoem uit. Ik maak hem open om te kijken wat er aan de hand is. Na even aan de draadjes gerommeld te hebben, alles even goed aandrukken bleef het geluid zich aanhuiden.

  Toen ben ik gaan luisteren waar het geluid vandaan kwam. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het óf uit de Voeding danwel de Processor moet komen.

  Toen dacht ik, het moet wel de voeding zijn. Want op de processor zitten geen mechanische delen, op de ventilator na. Maar het geluid blijft doorgaan als ik de ventilator uitzet. Toen ben ik naar de voeding gaan kijken. Zo ver ik kon zien deed de ventilator in de voeding het.

  Dus toen dacht ik het probleem te hebben gevonden. Want het kon de ventilator van de voeding zijn. Maar ik merkte iets raars. Op het moment dat ik veel CPU gebruik heb op mijn computer, begint het geluid harder te worden. Bijvoorbeeld bij het renderen bij iets van 3d studio max. Of het gebruik van de scrollwheel in de muis. Dus nu denk ik weer dat het aan de processor kan liggen.

  Dus heb ik de vraag: "Kan een processor zélf geluid maken, dus niet de ventilator van de processor en is er een manier om te kijken of het de ventilator van de voeding is? Ik heb gehoord dat het gevaarlijk is om in de voeding te rommelen, dus dat doe ik liever niet."

  Groetjes

  Timo
 • Nee.. maar er kunnen wel spoeltjes etc gaan piepen.. echter dat is geen zoemen…
 • Het lijkt me toch de ventilator op de CPU. Je geeft al aan, dat bij renderen met 3d Studio het geluid toeneemt. Dit renderen is een zeer CPU intensief. Vermoedelijk neemt het toerental van de ventilator toe en dus ook het geluid.

  Download en installeer Everest en kijk naar je toerentallen van je ventilatoren.
 • Het kán de ventilator van de cpu niet zijn. Want ik blijf het geluid horen als hij uit staat.

  Ik ben bezig Everest te downloaden. Maar ik gok dat het niet veel zal uitmaken

  ~Icky
 • waarschijlijk de fan van je voeding als hij warmer wordt gaan ze meestal harder draaien voor meer koeling het kan ook gewoon teveel stof zijnin je voeding dat zorgt voo meer weerstand van de lucht en maakt ook herrie.
  in prenciepe is het niet gevaarlijk je voeding op te maken maar je garantie is weg.

  Als je besluit op hem open te maken trek eerst de stekker er uit en zet dan de p.c 3 a 4 keer aan en uit om de voeding te ontladen en schroef hem dan pas open dan kan je het goed zien of hij vol stof zit of je fan niet meer lekker is.
  als je voeding nog in de garantie zit probeer dan is bij de winkel waar je hem gekocht hebt te proberen of hun op oplossing hebben.

  Succes

  Gr,
  Steven
 • Kun je de fan van de voeding niet even blokkeren? Even een stokje tussen de fan drukken, en dan de pc aanzetten. Die brand echt niet meteen door.
 • Dank je wel allemaal.

  Uhm, het is misschien een beetje stom, maar ik werd een beetje geirriteerd van het geluid. En toen heb ik heel hard op de computerkast geslagen. Nu is het geluid over :lol:


  Hardstikke bedankt voor jullie inspanning en hulp


  ~Icky

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.