Vraag & Antwoord

23 antwoorden
 • Hoi,

  ik zat gister ff bij een vriend van mij ff met everest te spelen en toen zag ik dat z'n temp wel wat hoog was.

  't is een athlon xp weet niet meer presies welke snelhijd d8 iets van 2ghz

  maar de temp = 65\80 graden
  en de ventilator gaat met 8500rpm

  ik ga m ff van 't weekent schoon maken kan ik er nog meer aan doen inplaats aleen dat zonder een fan erbij te plaatsen?

  mvg
  michael
 • De eerste vraag is: is de temp. meter wel goed? je kan (voorzichtig!) aan het koelblokje van de cpu voelen. Als het een AMD Athlon XP 2400+ is (die is dus 2ghz) dan is 65-80 wel erg veel.

  Even de koelpasta kan je ook nog nakijken. Of er nog wel voldoende op zit, of zelf: of het er wel opzit.

  Als de bovenstaande dingen allebei goed zijn. Dan zou ik zonder meer 1 of zelfs 2 fan(s) in de kast hangen. Moderne systemen hebben bijna allemaal tegewoording eigenlijk wel standaard 1 fan nodig. Zeker als er ook nog een flinke videokaart e.d inzit.
 • Laat 'm, na het schoonmaken, eens een tijdje met open kast draaien. Als de temperatuur dan beduidend lager is, dan kun je het best een fan bijplaatsen - bij voorkeur in de zijkant van de kast, en gericht op de vaste schijf/schijven; dat zet het meeste zoden aan de dijk. Kies een grote fan (12 cm. of meer) zodat het toerental laag kan blijven - dat scheelt in het geluid.
 • [quote:a19d5600fc="bavel"]Laat 'm, na het schoonmaken, eens een tijdje met open kast draaien. Als de temperatuur dan beduidend lager is, dan kun je het best een fan bijplaatsen - bij voorkeur in de zijkant van de kast, en gericht op de vaste schijf/schijven; dat zet het meeste zoden aan de dijk. Kies een grote fan (12 cm. of meer) zodat het toerental laag kan blijven - dat scheelt in het geluid.[/quote:a19d5600fc]

  Erzijn geen fan's van meer dan 12cm

  En als die cpu koeler egt 8500 RPM draait hoef je niet of nauwelijks op de geluidsproductie van de casefan te letten want die cpukoeler schreeuwt er bovenuit….
 • Dat is zeker wel hoog. :-? Mijn athlon xp 2800+ haalt 50 graden stressed nog warm. Maar hoe zit het met de koelpasta tuusen het koelblok en de procesoor het hoeft maar een heel dun laagje te zijn.
 • De fan van mijn ex-FX5750 draait 5400 toeren:S, lijkt me een beetje sterk dat er bij jouw CPU fan 8500 word gehaald, lijkt me eerder 5800 of nog minder
 • 8500 toeren per minuut is wel heel ongewoon volgens mij kloppen je sensors voor geen meter.
 • Wat voor koeler is het? Toevallig zo'n loodzware goud/blauwkleurige Thermaltake?
 • [quote:4de9bfb928="Hans.Vosman"]Wat voor koeler is het? Toevallig zo'n loodzware goud/blauwkleurige Thermaltake?[/quote:4de9bfb928]

  Als het een Thermaltake is lijkt me enigzins onwaarschijnlijk dat hij 80 graden haalt :lol: die koelen over het algemeen nmlk best goed.
 • mits ze goed zijn aangebracht :wink:

  Maar als je het mij vraagt, kloppen die sensors voor geen meter. Als hij geen instabiliteitsproblemen heeft zou ik het gewoon lekker zo laten…
 • [quote:c8b6a78f64="Sander1337"]Als het een Thermaltake is lijkt me enigzins onwaarschijnlijk dat hij 80 graden haalt :lol: die koelen over het algemeen nmlk best goed.[/quote:c8b6a78f64]Behalve dat ene model dat ze ooit eens hebben uitgebracht. Dat ding maakt een hels kabaal en koelt voor geen meter. In zoverre, een standaard koeler koelde en beter en veel rustiger.
 • ach zo:D
 • Het kan aan mij liggen, maar persoonlijk vertrouw ik alleen het BIOS als het om temperatuursaanduidingen gaat. Ik heb bij diverse programma's erg veel variatie gezien in de temperatuur, het kan zomaar +/- 10 graden schelen tussen verschillende programma's! Het BIOS vind ik altijd nog het meest waardevol, maar misschien ben ik een beetje ouderwets met dat soort dingen. Groetjes van Jan Willem :wink:
 • [quote:014d3b60f4="Hans.Vosman"]Behalve dat ene model dat ze ooit eens hebben uitgebracht. Dat ding maakt een hels kabaal en koelt voor geen meter. In zoverre, een standaard koeler koelde en beter en veel rustiger.[/quote:014d3b60f4]De Dragon Orb bedoel je? Hij stijgt idd nog nét niet op maar koelen doen ze over het algemeen best netjes maar ongetwijfeld te weinig voor een XP 2400+. Kijk anders eens voor een XP-90/120 i.c.m. een leuke fan.. :wink:
 • Oh ja, 80 graden is inderdaad een temperatuur die ervoor zorgt dat je die koeler echt niet kan beetpakken. Wanneer je de koeler kan beetpakken (niet hetzelfde als heel kort aanraken), dan is die echt koeler dan 60 graden. En in dat geval, is de Bios informatie niet goed.
 • en de BIOS is vaak ook niet handig omdat het systeem dan niet aan het werk is. In windows kun je de computer stressend en de temperatuur aflezen. het verschil tussen idle en stressed zou je dan bij de BIOS temp kunnen optellen, maar meestal vertrouw ik programma's als MSI Core Center en Everest wel…
 • [quote:1ddeba6ebd="Aljosja"]… maar meestal vertrouw ik programma's als MSI Core Center en Everest wel…[/quote:1ddeba6ebd]Dat geldt voor mij ook. Hoewel mijn MSI Neo2 moederbord 1 sensor heeft die een veels te lage waarde aangeeft.
 • [quote:c73f8926ee="jayday"]De Dragon Orb bedoel je? Hij stijgt idd nog nét niet op maar koelen doen ze over het algemeen best netjes …[/quote:c73f8926ee]Ik vermoed van wel. Daarvoor moet ik een plaatje opzoeken. Overigens had een gebruiker van die koeler een AMD 1300 (Thunderbird?) CPU in gebruik. Dat was dacht ik wel een heethoofd.
 • Hoi,

  bedankt voor de reactie's

  ik weet niet wie wat heeft gezegt anders moet ik dat weer allemaaal opzoeken maar ik heb 't wel gelezen.

  maar ik heb 't bios toen ook bekeken en daar gaf ie 63 graden aan toen en 8100rpm en de case fan was 3600rpm

  ik ga morgen(zaterdag) weer er naar toe en dan ga ik m ff schoonmaken is volgens hun al sinds aankoop 2001/12 niet gedaan en ik had ook een comp toen bij dezelfde compu dealer gekocht en toen zat er ook geen koelingspasta tussen dus daar zal ik zeker naar kijken.

  ik vertel hier meer morgen over hoe 't is gegaan.

  grtzz
  Michael
 • Als er geen koelpasta tussen zit gewoon terug gaan naar de winkel en erom vragen. Koelpasta hoort er tussen te zitten.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.