Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

front USB op moederbord cosmos

Anoniem
None
21 antwoorden
 • Op volgend moederbord wil ik de front USB connector gebruiken. Cosmos (GA8IDMNF)
  Dit komt uit een packard Bell Imedia internet dreammachine. De oude PB case was beschadigd en heb alles in een nieuwe case gestoken, maar de connector voor de FRONT USB van de nieuwe case komt niet overeen met de connector van die PB case. De laatste heeft 1 grotere connector, die je niet foutief kan vastpinnen. De nieuwe case heeft echter 2 x 4 stekkertjes
  nl Ground, +D, -D, +VCC
  Op het moederbord heb je een rij van 4 pinnen en een rij van 5
  :-?
  'k zal straks eens een fotoke posten, 't zal iets duidelijker zijn hé
 • [quote:46b28ada99="DiTn"]… De laatste heeft 1 grotere connector, die je niet foutief kan vastpinnen. De nieuwe case heeft echter 2 x 4 stekkertjes
  nl Ground, +D, -D, +VCC
  Op het moederbord heb je een rij van 4 pinnen en een rij van 5[/quote:46b28ada99]Klinkt duidelijk genoeg voor mij. Wat soms helpt is hoe de kabel eruit ziet. Zijn het draadjes in de kleur rood, wit, groen, zwart x2)? Die kleurtjes vertellen in het algemeen wat wat is. Normaliter maken moederborden gebruiken van een vaste volgorde, dat is de volgorde die je al hebt genoemd. Het verschil zit in parallel 2 symmetrisch (meest waarschijnlijk bij een 9 pins verbinding) of juist a-symmetrisch. Wanneer de draadjes de "normale" USB kleuren hebben, kun je hieruit je conclusies trekken.
  Nu is het zeer verstandig moederbord informatie te achterhalen, of de oude kabel na te meten en dan je conclusies trekken.
 • Je kunt de kleuren ook eens vergelijken met de oude stekker. Normaliter zijn de kleuren voor usb altijd gelijk.
 • FOTO's 't is misschien wa duidelijker nu
 • Nou, zo te zien heb je dezelfde kleuren, dus gewoon die volgen. Toch?
 • [quote:75165a79aa="gerben"]Nou, zo te zien heb je dezelfde kleuren, dus gewoon die volgen. Toch?[/quote:75165a79aa]

  :o
  euh, op de oude connector heb je rood, blauw, geel, groen, wit en zwart
  op de nieuwe enkel zwart, groen, geel, rood
 • Dat wordt nameten. Tenminste, dat zou ik doen. In welke conditie zijn de USB connectoren nog? Het probleem kan wel iets vereenvoudigd worden omdat op het moederbord +5V gewoon gemeten kan worden, de GND zou ook bepaald kunnen worden. D- en D+ kan maximaal 3,3V zijn, dus soms meetbaar (geen draadjes aansluiten tenzij je weet waar je mee bezig bent !!!). Dan gaat het er eigenlijk om, om de juiste D1-, D1+ en D2-, D2+ combinatie te vinden. Persoonlijk zou ik de USB connector toch als uitgangspunt nemen.
 • Ik weet niet in hoeverre je aan het andere eind van die kabel iets kunt zien. Maar daar zou je dus ook de juiste kleuren moeten kunnen bepalen.
 • Wat gebeurd er als je ze verkeerd aansluit en aanzet ?
  (had ongev dezelfde vraag)
 • Hmm, meerdere mogelijkheden. Je hebt een +5v, die op de datalijnen en aarde terecht kan komen. Je kunt je moederbord frituren, of de aangesloten randapparatuur.
 • Nou Lekker. Dan ga ik niks doen aan die front-usb'tjes van m'n dell.
 • Grootste risico is dat je de 5V kortsluit met GND. Alleen is dat ook het makkelijkste te voorkomen wanneer je gewoon je gezonde verstand gebruikt. De data lijnen zijn I/O dus kortsluiten naar massa zou geen problemen mogen geven. Maar ja, blijft een heel gedoe om de juiste +/- lijnen te vinden. Nou verwacht ik dat de data lijnen altijd een enkel draadje is. Afscherming en zwart is vaak massa. Dus compleet giswerk hoeft het niet te zijn.
 • [quote:ebf65c7ab7="gerben"]Ik weet niet in hoeverre je aan het andere eind van die kabel iets kunt zien. Maar daar zou je dus ook de juiste kleuren moeten kunnen bepalen.[/quote:ebf65c7ab7]

  Die kabels lopen naar de voorkant van dit plaatje, dit is de achterkant
 • Hier is uit te komen. Ik zal de plaatjes even wat bijschaven. Zijn nu te groot. Op zich lijkt me het printje ook nog wel bruikbaar.
 • Ik heb de 3 plaatjes even in 1 plaatje gezet. Overde connector heb ik een vraag omdat ik de draadjes niet goed kan zien. Ik vermoed dat de volgorde op de connector is:
  achterste rij: rood, donkergrijs (dun), licht blauw, wit, niks
  voorste rij: geel, donkergrijs (dik) of zelfs zwart (op andere 2 foto's tenminste), donker blauw, licht grijs, donkergrijs (dun)

  Donker grijs dun is gewoon doorgelusd. Waarom is mij een raadsel tenzij er nog een draadje naartoe gaat. In ieder geval voor jou niet relevant.
  Wait ik vermoed is dat ik de zwarte draad op de connector foto niet zie.
  Rood = + 5V
  Donkergrijs (dik) of zwart = GND
  Geel, Donkerblauw = D2-, D2+ Datalijnen USB2
  Lichtblauw, Wit = D1-, D1+ (gokje) Datalijnen USB1

  Waar de lichtblauwe draad naar toegaat is niet te zien, in een logische volgorde is, volgens mij, lichtblauw D1-. Is ook na te meten wanneer je weet hoe de USB connector is doorverbonden. Het betreft een USB-A connector dus na te gaan. Wat ik zo goed als mogelijk is, ook heb gedaan. Alleen had ik een plaatje met een ander soort connector als voorbeeld. Oh ja, het is niet schadelijk om de D lijnen te verwisselen, het resultaat is alleen dat het niet gaat werken. Het enige probleempje dat ik zo zie is dat je maar 1 contactje hebt voor de +5V (je hebt er 2 nodig). Voor GND geldt misschien hetzelfde.

  Ter hoogte van J1 zit de +5V, eventueel te controleren met bv een multimeter, 0 Ohm naar rode draad.
  Dan volgt D1-, D2- en GND.
  De GND is ook te controleren met bv een multimeter, 0 Ohm naar zwarte draad.
 • Oh ja, hier het aangepaste plaatje: [img:8db267a86a]http://www.pcpret.nl/fotos/hw/usb-GA8IDMNF.jpg[/img:8db267a86a]
 • usb connector van langs den andere kant :wink:
 • [img:7227fff3f7]http://img21.imageshack.us/img21/2672/usbcosmos26ij0at.jpg[/img:7227fff3f7]

  iets kleinere foto, die ander was wel heel groot

  volgens mij is de volgorde:

  boven: rood, niks, groen, wit, niks
  onder: geel, grijs en zwart, blauw, lichtgrijs, grijs

  die zwart wordt dus doorgelust van onder2 naar onder5, en wordt die +5V niet op het printje gesplitst?
 • [quote:2ad9d4eccf="kid jansen"]die zwart wordt dus doorgelust van onder2 naar onder5, en wordt die +5V niet op het printje gesplitst?[/quote:2ad9d4eccf]Klopt, alleen heb je daar niks aan omdat je dat printje niet gaat gebruiken. Die zwart en (licht)grijs is dan massa/GND.
 • is het dan mogelijk om via die 2x4 draadjes van de nieuwe case op het mobo vast te pinnen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.