Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Snelle vraag over voeding

Anoniem
DoingK
10 antwoorden
 • Hoi allemaal,

  Ik zit met een probleem en wil graag indien mogelijk zsm antwoord, ik ga zondag naar de hcc, en met een klein budget wil ik liefst het juiste onderdeel kopen om mijn pc probleem op te lossen.

  Ik heb een pentium4 3,2ghz volgepropt met hardware en fans. Nu is het probleem dat ik iedere keer als ik de pc aan zet, alles opstart voor 1/10e sec, en daarna weer stopt, opnieuw aan proberen te zetten lukt alleen daarna als ik de stekker eruit haal en er weer in stop. Dit proces kan zich tot wel 50x herhalen voor de pc daadwerkelijk opstart.

  Als de pc eenmaal draait zijn er verder geen problemen meer en werkt alles naar behoren.

  Nu is mijn vermoeden dat de voeding niet voldoende kracht kan leveren om de pc op te starten. Het is een Qtec 550w gold voeding, die altijd voldoende is geweest, maar ik denk dat ie zn beste tijd heeft gehad.

  Als student zijnde kan ik ca 100 euro uitgeven op de hcc, en als de voeding het probleem is, wil ik graag dit gebruiken om een goede voeding te kopen.

  Advies over de voeding heb ik niet nodig, dat lukt wel, maar graag zou ik een bevestiging willen dat mijn vermoeden van het probleem hoogstwaarschijnlijk de juiste is, anders heb ik straks een nieuwe voeding die het probleem niet oplost.

  Graag indien mogelijk spoedig een reactie (of liefst meerdere :) ) zodat ik voldoende weet voor zondag op de HCC.

  Alvast bedankt,

  Erik
 • Testen kan je makkelijk doen door alle apperatuur eens af te koppelen, behalve moederbord met geheugen, cpu en videokaart. Werkt het dan perfect, zou het idd logisch zijn dat de voeding het niet trekt. Wat voor videokaart heb je?

  Werkt het ook niet lekker als je de meeste apperatuur hebt afgekoppeld, dan kan het ook heel goed het moederbord zijn.

  Die QTek voeding is idd niet veel soeps, dus het zou wel logisch zijn. Pas wel op dat het wattage van een voeding lang niet altijd wat zegt over wat hij uiteindelijk aankan. Dat zie je wel aan die QTek 550 watt voeding.
 • Voor 100 Euro kan je een hele goede voeding kopen.
  Een paar goede merken zijn Antec, Tagan, Zalman Coolermaster. Een merk dat naar horen zeggen goede goedkope voedingen maakt is Huntkey (44 Euro voor een 500W voeding bij Azerty).
 • Zeer efficient is de CoolerMaster Real Power 550 (RS-550-ACLY). Zie ook: Tom's Hardware hierover.

  Wellicht kun je die voor een mooi prijsje scoren, in de Pricewatch is ie rond de 100 euro.
  http://www.tweakers.net/pricewatch/116836
 • Q-tec voedingen komen zeer slecht uit de testen. In de praktijk leveren ze vaak amper de helft van het opgegeven vermogen. En dan hebben ze het al zwaar. Heb je je voltages al eens gecheckt met MBM, of nog beter, een multimeter.

  http://www.hexus.net/content/item.php?item=1359&page=19

  "QTec's Triple Fan 650W is clearly a joke power supply. From the triplet of cooling fans that battle against each other to cool very little, to the supposed ratings that don't even add up to 650W, finishing with the massive failure for the PSU to get anywhere near its rated output. At 350W the outputs started to fluctuate rapidly before settling down.

  By 450W, efficiency was dropping like a stone, input power increasing at a very rapid rate. At 50% efficiency and 900W of input power with the PSU making a horrible screeching sound, PD and I stood well back and recorded its demise on video. At 1100W of input power (1.1 kilowatts), it popped with a massive bang, the internal fuse letting go in impressive style.

  For its rediculously low cost, the QTec Triple Fan 650W can only be described as a clown's supply. Buy at your own peril and don't say we didn't warn you. The worst supply on test by quite some margin and a complete misadvertisement of capabilities, suckering people into a poor purchase.

  Recommended system: None whatsoever."
 • iets meer info dan maar:

  Pentium 4 3,2Ghz
  Gigabyte 8KNXP moederbord rev 2

  [img:ecf126ff38]http://members.lycos.nl/srtdpi/mbm.jpg[/img:ecf126ff38]

  core voltages weet ik niet wat die zouden moeten zijn, maar de +5 +12 en vooral de -12c zijn wel heel erg afwijkend

  gezien de hoeveelheid hardware die er in zit (3x hdd, 4x512mb geheugen, 2xdvd speler/brander en de asus 9800pro video kaart) denk ik toch dat de voeding gewoon niet voldoende kracht heeft om op te starten.

  ik heb geprobeerd 2xhdd en 1xdvd er af te halen (kan er vrij lastig bij) maar ook toen wou hij niet opstarten.

  all tips zijn welkom
 • De +5v is veel te laag. Als die meting juist is, is dat een waarschijnlijke oorzaak voor je problemen. De +12v is wat laag, maar niet extreem. De -12v wordt niet gebruikt en is dus verder niet interessant.
 • die +5v schommelt wel licht, tussen 4.01 en 4.12 ongeveer, maar gemiddeld is dit wel de constante waarde die hij aangeeft
 • De maximale afwijking mag hoogstens 10% bedragen, bijvoorkeur minder dan 5%.
 • nou, dit is rond de 20% dus hoe dan ook is dat niet genoeg. Ga iig op de hcc een nieuwe voeding kopen, en mocht het toch iets anders zijn, dan moet ik er maar even mee leven en kan ik weer sparen voor nieuw moederbord en cpu, en videokaar, en .. :cry:

  ik laat na de hcc nog wel even weten of het probleem verholpen is

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.