Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

socket 939 Moederbord met AGP én PCIexpress?

Anoniem
Cembalo1
20 antwoorden
 • Ik wil mijn computer wat vernieuwen met nieuwe processor en moederbord. Mijn keuze is op een Athlon 3800+ X2 gevallen. Nu ben ik op zoek naar een bijpassend moederbord. Ik wil echter mijn oude AGP-videokaart (radeon 9800 pro) hierop gebruiken. Het zou daarbij leuk zijn als ik deze in de toekomst nog zou kunnen upgraden, maar hier heb ik waarschijnlijk PCIe voor nodig.

  Bestaan er dergelijke moederborden met 2 soorten video-slots? Zo ja, welke?
 • Die bestaan wel:
  http://www.ocworkbench.com/2005/asrock/reviews/939dual-sata2/g1.htm
  Maar ik zou toch overwegen je agp kaart te verkopen.
 • Je weet dat dualcore alleen bij enkele applicaties zin heeft? Als je deze toepassingen (sommige videobewerkingssoftare bijvoorbeeld) weinig draait kun je veel beter een 3700+ voor 230 euro kopen namelijk.

  Over dat moederbord. Bij mijn weten zijn de bordjes die AGP en PCI-E ondersteunen niet van heel goede kwaliteit, die chipset bijvoorbeeld is lang niet zo goed als een Nforce of VIA of ATI chipset. In raad je ook aan je 9800 pro te verkopen en een PCI-E kaart te kopen.
 • Bedankt voor de reacties.

  Mijn PC wordt nu vooral te traag voor foto-bewerking (met photoshop CS2). Heeft een dual core processor hier nut?

  En als ik, om kosten te drukken, eerst kies voor een moederbord met een videokaart erop en eventueel later een nieuwe videokaart koop (om af en toe een spelletje te spelen). Zijn er dan moederborden aan te raden, of moet ik hier ook niet aan beginnen? Maar ik wil er qua video niet op achteruit gaan t.o.v van mijn radeon 9800 Pro.

  Fabien
 • Als je niet meer doet dan "af en toe een spelletje", kun je het gewoon met je onboard blijven doen, of eventueel een Geforce 6600(non-GT) kopen later.

  Photoshop heeft volgens mij niet heel veel baat bij Dual Core. Ik weet niet wat voor processor en hoeveel geheugen je nu hebt, maar een 3700+ is iig snel genoeg voor Photoshop.
 • [quote:98b83721dc="Aljosja"]
  Over dat moederbord. Bij mijn weten zijn de bordjes die AGP en PCI-E ondersteunen niet van heel goede kwaliteit, die chipset bijvoorbeeld is lang niet zo goed als een Nforce of VIA of ATI chipset. In raad je ook aan je 9800 pro te verkopen en een PCI-E kaart te kopen.[/quote:98b83721dc]

  Heb je die link gelezen die Gerben gaf? Volgens mij niet! Had je mischien wel even mogen doen. Want dit is bagger advies wat je ts geeft!

  @ ts; De Asrock 939dual is juist [b:98b83721dc]wel[/b:98b83721dc] een uitstekend moederbord. Presteerd gelijk of net iets minder dan andere bordjes. Iig is het verschil tussen andere chipsets en de Uli m1695 chipset zeker niet groot genoeg om te overwegen je 9800pro in te ruilen voor een pci-e kaart als je dat zelf nog niet nodig vindt. Ik zou dus als ik jouw was gewoon voor die 939dual gaan. Is a) sneller en b) goedkoper als een mobo met onboard vga!

  enkele reviews;

  http://www.techpowerup.com/reviews/ASRock/939Dual-SATA2
  http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2524
  http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=355&num=1
 • En je kunt tzt ook nog upgraden naar een M2 socket kaartje en een nieuwe Athlon 64 mocht je dat willen.
 • [quote:2c5191ed77="xiliduur"] Heb je die link gelezen die Gerben gaf? Volgens mij niet! Had je mischien wel even mogen doen. Want dit is bagger advies wat je ts geeft![/quote:2c5191ed77]

  Kun je dat ook in normale bewoordingen duidelijk maken :roll: ?

  Als die moederborden zo'n succesbordjes waren zouden heus wel meer mensen er een genomen hebben denk ik zo, want er zijn best veel mensen die nog met een redelijke AGP-kaart zitten, maar wel een nieuwe processor willen en liever niet later nog een keer een nieuw mobo voor een PCI-E kaart willen kopen. Laat ik het dank zo zeggen:

  Mijn [i:2c5191ed77]mening[/i:2c5191ed77] is dat de TS beter een degelijk ASUS bordje oid kan kopen met onboard-video en dan later als dat nodig mocht zijn een PCI-E kaart kan kopen.

  Voor af een toe een spelletje is dit onboard kaartje volgens mij al snel genoeg.
 • [quote:b4274485d2="Aljosja"]Mijn [i:b4274485d2]mening[/i:b4274485d2] is dat de TS beter een degelijk ASUS bordje oid kan kopen met onboard-video en dan later als dat nodig mocht zijn een PCI-E kaart kan kopen..[/quote:b4274485d2]Een mening is een mening. Onderbouwen waarom een Asus bordje beter zou zijn dan een Asrock bordje heeft denk ik meer zin. Als ik het artikeltje zo lees lijken die ULi-chipsets me zelfs prima voor een beetje overklokken. Het gaat immers om prestaties en stabiliteit en dat lijkt wel goed te zitten. Ook de prijs is erg laag, voor zo'n 60 euro heb je dat bordje al. Dus zo'n risico neem je er ook weer niet mee.
  http://www.tweakers.net/pricewatch/122823
  [quote:b4274485d2="Aljosja"]Voor af een toe een spelletje is dit onboard kaartje volgens mij al snel genoeg.[/quote:b4274485d2]Nou, zo'n onboard GeForce 6150 is nauwelijks beter dan een Radeon X300SE of 9200SE, dus je hebt blijkbaar ook een bepaalde mening over wat goed genoeg is? :roll:
 • Wat vind jij dan geen normale bewoording in mijn repley :-? ?
  Die 939dual is juist wel een goed verkopend bordje, check effe GoT, daar loopt een uitgebreid draadje over dat moederbord. Die Asus die jij voorsteld is 40 euro duurder als die Asrock. Bovendien is ts beter uit met een 9800pro als met een gf4mx. 9800pro is namelijk een stuk sneller.

  Wilt ts zijn huidige kaart niet kwijt maar toch over gaan op socket 939 dan is die asrock een goede keus.
 • Met een prijskaartje van slechts € 60 garandeer ik je dat de fabrikant bezuinigd heeft op ontwikkelingskosten en kwaliteit van de componenten. Daar komt bij dat de ontwerpers een aantal rare sprongen gemaakt moeten hebben.
  Dus aangezien ik meer waarde hecht aan kwaliteit (compatibiliteit, betrouwbaarheid, levensduur, geen excentriciteiten) dan aan prestaties zou ik zo'n ding zelf niet in m'n pc willen hebben.

  Aangezien Asrock en ASUS van hetzelfde bedrijf zijn, met als enige verschil dat Asrock meer ontwikkelings en productiekosten bespaart is het een veilige aanname dat het ASUS bord van betere kwaliteit is.

  Benchmarks zeggen weinig, aangezien toch alle A64 borden even goed presteren.

  @xiliduur: Je bewoording was neerbuigend en licht beledigend, kortom tactloos geformuleerd. Niet dat ik me er druk om maak - je krijgt er geen waarschuwing voor oid - maar dergelijk taalgebruik is ongeschikt om mensen mee te overtuigen. Meestal maakt het ze (terecht) defensief.
 • [quote:fd8b26d094="egslim"]Aangezien Asrock en ASUS van hetzelfde bedrijf zijn, met als enige verschil dat Asrock meer ontwikkelings en productiekosten bespaart is het een veilige aanname dat het ASUS bord van betere kwaliteit is.[/quote:fd8b26d094]Meer betalen wil ook nog niet zeggen dat je dan gegarandeerd een beter bordje in handen krijgt. Ook Asus gooit wel 'ns moederborden over de schutting die niet echt goed getest lijken te zijn, maar gewoon al op de markt gedumpt worden om niet achter te blijven bij de concurrentie. Kijk maar naar de compatibiliteitsproblemen die mensen ondervonden hebben bij de eerste A8N-VM (CSM) bordjes … Of ook met reeds beproefde sockets en chipsets maakt Asus missers, zoals met de Asus A7N8X-XE …
 • [quote:c28ac307e5="egslim"]Met een prijskaartje van slechts € 60 garandeer ik je dat de fabrikant bezuinigd heeft op ontwikkelingskosten en kwaliteit van de componenten. Daar komt bij dat de ontwerpers een aantal rare sprongen gemaakt moeten hebben.
  Dus aangezien ik meer waarde hecht aan kwaliteit (compatibiliteit, betrouwbaarheid, levensduur, geen excentriciteiten) dan aan prestaties zou ik zo'n ding zelf niet in m'n pc willen hebben.

  Aangezien Asrock en ASUS van hetzelfde bedrijf zijn, met als enige verschil dat Asrock meer ontwikkelings en productiekosten bespaart is het een veilige aanname dat het ASUS bord van betere kwaliteit is.

  Benchmarks zeggen weinig, aangezien toch alle A64 borden even goed presteren.

  @xiliduur: Je bewoording was neerbuigend en licht beledigend, kortom tactloos geformuleerd. Niet dat ik me er druk om maak - je krijgt er geen waarschuwing voor oid - maar dergelijk taalgebruik is ongeschikt om mensen mee te overtuigen. Meestal maakt het ze (terecht) defensief.[/quote:c28ac307e5]

  Licht beledigend en neerbuigend? Ik wil niemand beledigen en ook niet neerbuigend doen. Niet dat ik dat van mijn eigen repley vind, hooguit iets aan de felle kant. Maar goed ik maak me er verder ook niet druk om.

  Asrock maakt nu eenmaal budget bordjes, ongetwijfeld de rede waarom die Uli chip met pci-e en agp niet op een ultra duluxe en in case modding gespoten kleuren moederbord met uitgebreid overclock bios zit. Logisch zijn andere chipsets (die duurder zijn) sneller (beetje/of gelijk aan), meer opties etc. Maar lees de vele reviews en je kunt niet anders dan tot de conclussie komen dat dit bordje er helemaal niet slecht vanaf komt. Er zijn trouwens wel meer producten die goedkoop zijn en toch een aardige preformance/kwalitiet halen.

  Ts wil zijn 9800pro wil behouden en vraagd of er een bordje is dat zowel pci-e als agp heeft, is een 939dual geen verkeerde optie.

  Door te zeggen dat je het ding niet in je pc wilt hebben of dat het niet van goede kwalitiet is doe je het bordje volgens mij onrecht aan. Ik heb het ding zelf in mijn pc zitten en ben er best content mee. Iig voor 60 euri geen bult gevallen.
 • Rustig aan mensen… :D

  Ik moet toegeven dat AsRock met een ULi-chipset (nog) niet erg geweldig klinkt, maar ik denk dat ik toch de gok ga wagen. De recensies zijn goed en de prijs laag. Wat wil je (naast AGP) nog meer?
  En tegen de tijd dat ie stuk is, ben ik misschien wel weer aan vernieuwing toe…

  En misschien is het bordje wel zo goedkoop omdat ze nog onbekend zijn. Je kan als nieuweling in de markt toch moeilijk met hele hoge prijzen beginnen. Als ze zichzelf hebben bewezen, kunnen ze vast ook zoals Asus de prijzen verhogen en gewoon meer winst maken.
 • Asrock is geen nieuweling in de markt, want het is een dochtermerk van ASUS. Ze wilden hun eigen naam niet associëren met dergelijk goedkope bordjes, vandaar de oprichting van Asrock.

  Overigens zijn de marges in de moederbordenmarkt veel te laag om prijsstunts mee uit te halen. Lage prijs = bezuinigd op ontwikkeling en/of componenten, een andere mogelijkheid bestaat niet.
 • [quote:674ea1589e="egslim"]Ze wilden hun eigen naam niet associëren met dergelijk goedkope bordjes[/quote:674ea1589e]Dat sowieso, is dus meer marketing en prijsstelling.
  [quote:674ea1589e="egslim"]Lage prijs = bezuinigd op ontwikkeling en/of componenten[/quote:674ea1589e]Klopt ook, je ziet bij Asrock bijv. nog regelmatig moederbordjes terugkomen met 'good old' jumpers i.p.v. een jumperfree design. Maar jumperfree is wat mij betreft alleen gebruiksvriendelijker, niet zozeer beter dan met jumpers … (wat ik ermee wil zeggen is dat nieuwere, duurdere snufjes niet per definitie beter zijn dan oude "meuk").
 • Ik denk dat in de computer hardware goedkoop niet altijd duurkoop betekend. Marketing speelt hier ook een rol, en proberen fabrikanten hun spul duurder aan de man te brengen door er merk op te zetten of er gewoon op of aan te hangen. Het i per definitie niet zo dat Asrock de prullarie bak is van Asus. Er wordt idd wel alles aan gedaan om kosten te drukken bij Asrock. En laten we eerlijk zijn, daar voor schaf je ook zo'n bordje aan, om kosten te drukken. Anders had ik ook wel meteen een sli bord gekocht met een knots van een vga erbij.
 • [quote:7ffb62e700]Ik denk dat in de computer hardware goedkoop niet altijd duurkoop betekend. Marketing speelt hier ook een rol, en proberen fabrikanten hun spul duurder aan de man te brengen door er merk op te zetten of er gewoon op of aan te hangen.[/quote:7ffb62e700]
  Wat betreft videokaarten en processors heb je helemaal gelijk. Die worden verkocht op prestaties en ego, voor de laatste 10% betaal je het dubbele.
  Maar moederborden zijn een ander verhaal. Prestatieverschil is er nauwelijks en niemand schept op over z'n ASUS/MSI/Gigabyte, om maar een paar te noemen. Tegelijkertijd is de concurrentie groot en zijn de marges daarom erg laag.
 • We zullen het wel zien. Het moederbord is besteld. En als het echt niet bevalt, dan zal ik volgende keer wel weer een "merk"-moederbord aanschaffen.
  Ik heb nu een MSI en dat loopt ook niet altijd zoals ik wil.
 • Heb zelf afgelopen zterdag zo'n ASrock plankje gekocht en het begon gelijk goed. Dit was het eerste bordje dat geen DOA is. (En nee, loop echt niet te gooien met die dingen voordat ik ze inbouw of andere gekke stunts.)
  Wat is er dan mis met die bordjes? het is redelijk uitgebreid, alles zit erop.
  Kwaliteit? geen idee, we zien wel hoelang 'ie 't uithoud, maar ook zo'n goedkoop plankje zal niet om het jaar kapot gaan, en zo ja, dan koop ik voor die prijs weer een nieuwe, tegen die tijd heb ik allang een PCIx GFX kaart.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.