Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Extra harde schijf: intern of extern?

Anoniem
giantbiker
12 antwoorden
 • In mijn systeem zit een HDD van 40Gb. Die zit nu nokvol met films die ik nog niet kwijt wil. Het punt is duidelijk: er moet een harde schijf bij.
  Nu twijfel ik of ik een interne of externe zal nemen.
  Met een interne heb ik heb probleem dat de huidige schijf tussen kast en CD-drives zit (desktop kast). Een tweede schijf moet dan onder het diskettestation gehangen worden en ik weet niet of ik dan die afstand kan overbruggen met een IDE kabel (de afstand tussen 40Gb en nieuwe schijf). Ik heb uiteraard maar 2 IDE aansluitingen op het MB. En dus max 4 IDE apparaten waarvan er al 3 bezet zijn. De nieuwe schijf moet dus een slave van de oude worden.
  Nu zie ik dat een externe harde schijf niet veel duurder is. Is dit een bruikbaar alternatief voor een HDD die veeeeeeeel moet draaien? Vooral vanwege geluid, betrouwbaarheid, stroomverbruik en compatibiliteit met allerlei (download) software?
 • Je hebt ide kabels toch in verschillende lengtes? Je zou eens kunnen opmeten hoe lang die kabel moet zijn en dan kijken of je een passende kabel kunt vinden.


  Aan de andere kant een externe schijf kan prima, zorg er wel voor dat hij volgens USB 2.0 werkt of firewire.
 • compatibiliteit is prima, na herkenning staat hij gewoon in deze computer als schijf. Wat geluid betreft, dit hang veel af van de schijf en de behuizing, maar ze zijn natuurlijk wat rumoeriger dan een intern exemplaar. Verder is hij kwetbaarder omdat hij buiten de kast staat voor vallen, schokken en morsen.
 • Je kunt je huidige schijf ook vervangen door een grotere. 200-300GB is tegenwoordig heel betaalbaar. Kun je de oude wel in een doosje zetten en extern gebruiken. Ik weet niet of je nog een 5.25" bay over hebt, daar kun je met beugeltjes ook wel een harddisk in kwijt.
 • Eigenlijk staat me dat wel aan: gewoon 1 nieuwe erin en de oude in een doosje zetten om extern te gebruiken. Het beste van beide werelden eigenlijk.

  Maar kan ik dan wel de schijven tijdelijk samen in het systeem zetten en zo alles, incl. XP overzetten? Ik heb nu even geen behoefte om alles opnieuw te installeren en te configureren.
 • Met partition magic, ghost of acronis is dat geen probleem. Sommige fabrikanten leveren ook installatiesoftware, waarmee je partities en schijven kunt kopiëren.

  Edit: dit zou ook moeten werken: http://www.miray.de/products/sat.hdclone.html
 • Misschien domme vraag, maar als je een nieuwe schijf koopt, hoe krijg je die dan aan de praat? Vroeger deed je hem eerst partitioneren met FDISK en daarna formatteren, alles vanaf diskette.
  Tegenwoordig met Windows XP heb ik geen flauw idee meer hoe je zoiets voor elkaar bokst.
  Imho. zal ik eerst de nieuwe schijf in het systeem moeten zetten en werkend krijgen om alles over te zetten. En daar gaat het al mis, mijn kennis is nog van een vorige generatie hardware, onder dos en win98 lukte dit nog wel.
 • Als ik jou was zou ik inderdaad een nieuwe schijf erin zetten en de 40gb schijf extern hangen. Omdat een schijf die aan je ide kabel hangt vele malen sneller is dan eentje die via usb of firewire werkt.
 • Als je de schijf gaat klonen, dan kun je hem gewoon tijdelijk aansluiten in de pc. Daarna oude schijf verwijderen en booten vanaf de nieuwe.

  Wil je dit niet, dan de nieuwe schijf aansluiten, kijken of ie in het bios gezien wordt, en vervolgens formatteren in schijfbeheer in xp.
 • Net even bij de LCS (Lokale Computer Shop ;-) ) geweest. Werd me toegezegd dat ik morgen even met de PC kon langskomen, als extra service wilden zij de inhoud van de oude schijf wel op de nieuwe schijf overzetten. Kan er waarschijnlijk zelfs op wachten :-)

  Vobis Maastricht, Bedankt!

  Iedereen hier die de moeite nam om me te helpen, eveneens bedankt.
  Mijn oude schijf zal op termijn idd. in een extern kastje belanden, even afwachten waar ik er goedkoop eentje op de kop kan tikken.
 • t gaat dat kosten dan??


  off-topic: ik had ook altijd een giant :lol:
 • €15,- kost dat extra. Ja, als ik het zelf doe is het gratis. Maar tegenwoordig ontbreekt me steeds meer de zin om aan hardware te sleutelen. Alles unpluggen, kastje open en dan heb ik er al geen zin meer in om in zo'n krappe bak te gaan frutten. Nadeel van een desktop, ontstellend weinig ruimte om iets te veranderen.
  Zo moet er eigenlijk ook een nieuwe casefan in. Maar die is moeilijk verkrijgbaar omdat het zo'n kleintje is. Bestellen kan, maar om dan 2x het ding open te moeten maken….1x om de maat te nemen en 1x voor montage. No way, het ding ratelt het eerste kwartiertje als je de PC aanzet, daarna is het stiller. Laat maar zitten hoor, stoort me eigenlijk niet.

  Ik ga dus voor het gemak.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.