Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Processor loshalen en overzetten

Anoniem
DjMynt
25 antwoorden
 • Hallo daar, ik ga maar weer eens een vraag stellen.

  Zoals ik een tijdje geleden al gepost heb, heb ik nog een oude computer staan, waar waarschijnlijk alleen het moederbord van kapot is. Na een tijdje rondvragen kwam ik te weten dat ik kon controleren of mijn processor niet ook kapot is; namelijk door gewoon de computer te laten draaien en te kijken of hij niet binnen een paar minuten uitvalt. Dit ga ik zometeen (vanmiddag) doen. Nu ben ik van plan om op alternate een nieuw socket A moederbord te kopen en de processor daarop over te zetten.
  Mijn vragen zijn vooral: hoe krijg ik de processor + koeler uit mijn oude moederbord zonder de boel kapot te maken, hoe weet ik of ik niet statisch geladen ben, en eventueel, weet iemand nog een andere manier om te kijken of mijn processor eigenlijk wel werkt (voor de zekerheid, ander hoef ik natuurlijk geen nieuw moederbord te kopen).
  Verder zijn tips en handige links héél erg welkom, dus een met een goede website ben ik ook al tevreden.

  De computer bestaat uit

  AMD Athlon XP 1800+
  256 MB DDR-SDRAM PC2700 Geheugen
  MSI socket A Moederbord (Kapot)
  60 GB Harde schijf (Waar wat fouten inzaten die zijn gerepareerd)
  64 MB Nvidia Videokaart
 • Nee, de hele kruiskop van de schroef is zeg maar beschadigd zodat het haast een imbusschroefje lijkt en nu kun je dus draaien wat je wil met je schroevendraaier, maar hij 'pakt' hem niet…
 • Heeft het schroefje nog een 6 kantige vorm aan de buitenkant? Dan kan je het proberen met een tangetje of een dopsleutel ofzo.
 • het loshalen van de koeler gaat als volgt:
  -je moet met een platte schroevendraaier 2 "klemmetjes" aan de zijkant van de koeler loshalen, als het goed gaat komt de koeler dan gewoon los van de cpu.
  -om de cpu eruit te halen moet je het hendeltje van de socket openen en de cpu aan de randen vastpakkend eruit halen, zorg dat je hem altijd alleen aan de randen vasthoud.
  je kan jezelf/de kast statisch ontladen door de kast vast te pakken en dan met de andere hand een verwarming of iets anders geaards te pakken.
 • Hé hartelijk bedankt voor je snelle reactie, wou net gaan proberen wat je zei, alleen ik wou eerst het moederbord uit de kast halen, blijkt dat er een doorgedraaide schroef inzit… :evil: :o :(
  Iemand misschien een idee hoe ik dat ding in godsnaam loskrijg?
  Het is maar goed dat het moederbord al kapot was…
 • Is het niet dat het afstandsbusje meedraait? Die kan je als je hem er eerst weer indraait, vastpakken met een tangetje aan de achterkant van de plaat waar je moederbord op zit. (als hij tenminste er doorheen steekt)
 • Ja, ik denk dat ik dat maar doe. En als dat niet lukt, tja, dan bel ik wel even met de computerzaak in de buurt of zij nog een alternatief kunnen vinden…

  EDIT:

  Het is gelukt, heil aan de dopsleutel!!!!

  Nu eens kijken of het me lukt de koeling van de processor te krijgen… :)
 • Ok, het lukte na enig gefriemel ook de koeler los te halen, toen zag ik een vies groen ding met een klein zilverkleurig plaatje met restjes kauwgumachtig spul erop. Kortom ik zag de processor en de restjes koelpasta. De processor eruithalen lukte ook, alleen nu is het probleem: hoe krijg ik de koeler er weer goed op? De onderkant van de koeler is zeg maar een vierkant, metalen vlak, met een kleiner vierkantje erop van koelpasta. Moet ik dit nog verwijderen of zo? Ik zal eerst wel even opzoeken hoe koelpasta te plaatsen.
  Ik hoop trouwens dat de processor niet kapot is gegaan…

  Als ik de processor plus de koeler overzet, moet er dan überhaupt wel nieuwe koelpasta op?
 • De oude koelpasta moet er af. Daarna een dun laagje nieuwe aanbrengen op de processor en de koeler plaatsen.
 • Ok, bovenop de processor zit zeg maar een klein vierkant plaatje, moet daar ook koelpasta overheen?

  Sorry als ik een beetje newbie vragen aan het stellen ben, maar ik wil gewoon graag zeker weten dat ik alles goed doe, want het zou zo zonde zijn als ik het zou verpesten… :)
 • [img:4ce8fbde0d]http://www.mercadolibre.com.uy/org-img/preview/MLU/072005/2041341_5756.jpg[/img:4ce8fbde0d]

  Dit is overigens een plaatje van mijn processor, hij ziet er exact hetzelfde uit alleen zit om het blauwzilveren ding een rand van roze koelpasta, kan ik die gewoon wegschrapen?
  En waar moet dan ongeveerde koelpasta komen?
 • Ok, dat thermische paarsblauwzilveren plaatje, daar zal ik koelpasta over doen, alleen als ik naar de koeler kijk, zie ik, ervanuitgaand dat de processor 3 cm bij 3 cm. is een afdruk van de koelpasta op de onderkant van de koeler van 2 bij 2. Met andere woorden, de vorige keer is ook over een groter deel dan het thermische plaatje pasta gegaan? Of komt dit omdat de pasta er al standaard op zat of zo? En de pasta van de koeler moet ik dus ook verwijderen?

  In ieder geval al heel hartelijk bedankt, zonder jouw (Comp-Freak) en ook xbeanx' hulp zou het me echt niet gelukt zijn. Ik hoop echt dat ik de processor niet kapot heb gemaakt en dat het overplaatsen gaat lukken!
 • je moet een dotje koelpasta op dat thermische plaatje op je cpu doen, en dan daar mooi over uitsmeren ( niet te dik!!) daarna kun je de schone koeler er gewoon op zetten, het schoonmaken kan goed met alcohol, dat werkt mooi met de koelpasta.
  of je aan de zijkant van het blokje moet gaan zitten prutsen weet ik niet, zolang het niet echt hindert zou ik het laten zitten…….
 • waarschijnlijk was het de vorige keer een standaard maat van de fabriek ofzo,
  het komt erop neer dat je cpu alleen met het blokje contact maakt met de koeler, dus dat het geen zin heeft om er meer op te smeren :wink:
  en graag gedaan :wink:
  btw een cpu mollen door alleen over te plaatsen is veel moeilijker dan je denkt
 • Haha, ok ik hoop het. Heb net het een socket A moederbordje besteld, over een paar dagen is hij binnen en dan plaatsen maar…

  Het ding kost met verzendkosten 59,50, niet duur als je bedenkt dat mijn moeder hem wilde laten maken bij de computerwinkel, door er een nieuw moederbord en een nieuwe processor voor 300 euro in te laten zetten.

  Nogmaal bedankt! :D
 • kijk das leuk toch, dat je kosten bespaart en ervaring meekrijgt door de overplaatsing van je cpu, das toch wel handig voor als je nog eens een keer zoiets moet doen… laat het ons weten of het gelukt is… ik ben benieuwd
 • [quote:1fa7fcee2c="HenkW"]Haha, ok ik hoop het. Heb net het een socket A moederbordje besteld, over een paar dagen is hij binnen en dan plaatsen maar…

  Het ding kost met verzendkosten 59,50, niet duur als je bedenkt dat mijn moeder hem wilde laten maken bij de computerwinkel, door er een nieuw moederbord en een nieuwe processor voor 300 euro in te laten zetten.

  Nogmaal bedankt! :D[/quote:1fa7fcee2c]

  (maar ik denk dat deze configuratie niet zo snel is als de specs die de computer winkel erin zou zetten :wink: .
 • Maar de grap is dat ik ook een X2 4200+ heb en die oude dus alleen maar werkend wil hebben en niet sneller… :wink:
 • oke, goed punt :lol:
 • [quote:dce6232a07="xbeanx"]btw een cpu mollen door alleen over te plaatsen is veel moeilijker dan je denkt[/quote:dce6232a07]
  Let erop dat het om een Socket A CPU gaat, zonder heatspreader. De core is dus onbeschermd en vrij gemakkelijk te beschadigen ald je niet voorzichtig bent met plaatsen van het koelblok.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.