Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Geheugen zomaar kapot???

Anoniem
None
32 antwoorden
 • Ik open hier even een topic voor het probleem van een vriend van me.

  Hij kreeg de laatste tijd steeds meer problemen met vastlopers enzo, heel vervelend, en toen opeens startte de computer helemaal niet meer op, er kwam dus helemaal [i:8d5e164f6a]geen[/i:8d5e164f6a] beeld meer, zelfs de bios kon ie niet meer in. Het vreemde was dat toen hij de voedingkkabeltjes van de harde schijf en de videokaart had omgewisseld het wel weer even werkte, maar twee dagen later was het toch echt afgelopen, niets werkte meer. Toen heeft ie dus mij gebeld, en ik zei hem eens te proberen met de geheugenreepjes appart op te starten, en toen bleek dus dat een van de latjes niet meer werkte. Met het andere kan ie gewoon 6u primen, langer had ie niet. Nu gaat hij gewoon garantie claimen op het ene bankje, en gaat er nu 1 reepje van 1024MB inzetten, dat is toch handiger voor S754, maar mijn vraag is nu: [b:8d5e164f6a]hoe is het mogelijk dat uit het niets een geheugenbankje gewoon helemaal kapot gaat? Het zou niet fijn zijn als hij er nu doodleuk een nieuwe inzet en dat dat over 3 maanden gewoon weer kapot is.[/b:8d5e164f6a]

  Hier zijn systeem nog even:

  Coolermaster 380Watt voeding
  Asus K8N
  A64 3000+ Newcastle (S754 dus)
  2 x 512MB PC3200 DDR400 van Corsair (waarvan er dus een defect is nu)
  Maxtor DiamondMax9 80GB (al 4 jaar oud bijna, komt uit z'n vorige systeem)
  XFX Geforce 6600GT
 • Ik zou de voeding verdenken maar aangezien het een coolermaster is zal dat wel goed zitten.
  Dan ligt het waarschijnlijk aan statische elektriciteit, maar dit komt denk ik enkel als je het latje aanraakt…
  Misschien had je ook gewoon pech :lol:
 • Zelf denk ik ook aan statische elektriciteit. Bij het installeren van het geheugen kan er een statische ontlading hebben plaatsgevonden omdat diegene dan niet goed geaard aan het werk was. Hardware hoeft hierdoor niet direct minder te gaan functioneren of zelfs direct kapot gaan, meestal gebeurt dit pas na enige tijd. Vaak gaat het van kwaad tot erger totdat het helemaal einde oefening is.
  Zorg altijd dat je goed geaard bent wanneer je bezig bent met het installeren van harde waar, bijvoorbeeld door de systeemkast aan te raken en met één hand vast te houden en met de andere hand het hardware onderdeel. Praktischer is natuurlijk gebruik maken van een anti-statische polsband.
  Natuurlijk kan dit betreffende probleem een andere oorzaak hebben, maar statische elektriciteit lijkt mij één van de meest waarschijnlijke oorzaken.
 • Statische elektriciteit lijkt me niet, want hij had er eerst nog niet aan gezeten toen hij fouten kreeg toch?
  Lijkt me gewoon een brak strookje, kan gewoon soms gebeuren.
 • [quote:7cf3c65c62="Comp-Freak"]Statische elektriciteit lijkt me niet, want hij had er eerst nog niet aan gezeten toen hij fouten kreeg toch?[/quote:7cf3c65c62]

  Wat ik al zei, problemen als gevolg van statische elektriciteit hoeven zich niet direct voor te doen. Wanneer dat gebeurd zou zijn met de installatie van dat geheugen kunnen er wel maanden overheen gaan voordat de gevolgen merkbaar zijn. Of misschien per ongeluk aangeraakt tijdens het werken aan andere onderdelen in de PC.
 • Het klinkt me eerlijk gezegd wat vreemd in de oren. Ik zou graag je bron voor dit standpunt vernemen, want mij lijkt het als iets door overvoltage kapot gaat (dat gebeurt dus bij statische ontlading) dat het gewoon gelijk kapot gaat. Ik heb wel eens toen ik 10 ofzow was een SDRAM bankje zonder te ontladen opgepakt, en dat bankje was dus wel gelijk kapot. Ik dacht eerder in de richting van dat de weerstanden op het mobo niet goed functioneren ofzow, waardoor het geheugen niet constant 2.6V krijgt, of dat de voeding brak is…
 • [quote:9b0d90db2a="Aljosja"]Ik zou graag je bron voor dit standpunt vernemen, want mij lijkt het als iets door overvoltage kapot gaat (dat gebeurt dus bij statische ontlading) dat het gewoon gelijk kapot gaat.[/quote:9b0d90db2a]

  Dat is mij zo verteld tijdens mijn studie. Waardoor het komt dat de gevolgen niet direct merkbaar zijn werd verder niet echt op ingegaan.
 • praatpaal heeft gelijk, de 'banen' worden vaak alleen licht beschadigd waardoor het probleem ineens de kop kan opsteken.
 • Oke, prima, dan ben ik overtuigd :) . Dat ene reepje is er in de kerstvakantie bijgeprikt (door mijzelf :oops: ). Toch had ik wel voor het geheugen vast te hebben gepakt (ik weet hoe kwetsbaar geheugen is) 10 seconden een onbeschilderde verwarmingsbuis vastgehouden, dat doe ik altijd als ik in computers ga rommelen… Had ik mijn schoenen uit moeten doen of had ik die juist moeten aanhouden?
 • Het rubber isoleert en potentiële lading kan zich dus niet via je voeten ontladen, overigens is het wel slim de computerkast vast te pakken en met je andere hand de verwarming aan te raken, zodat je een soort schakel tussen kast en verwarming vormt.
 • wat dacht je van een polsbandje?

  zijn niet duur en dat werkt goed, kun je zo op een geaard stopcontact aansluiten aan de aarde pen en vervolgens het bandje om je pols doen!
 • Leuke oplossing, maar woon dan zoals ik maar een in een huis zonder aarding… :wink:
 • dat hoeft geen probleem te zijn!

  je kunt een koperen pijp bij de gamma van een meter of 4 de grond in slaan werkt goed hoor!

  of als je in een flat woont neem je toch de regenpijp?
 • Ons huis en dat van m'n vriend is geaard. Ik zal dat maar eens overwegen dan, dan ben je altijd helemaal ontladen met dat ding om? Hoe werkt het dan (vraag uit pure interesse)?
 • Dat is gewoon een bandje dat je om je pols doet met een metaaldraadje eraan
 • dat klopt het is niets meer dan een stuk draad eigenlijk

  de werking is heel simpel als je statische elektriciteit bevat dan word dat afgevoerd naar de aarde, zodat er geen stroom meer op je handen staat (lichaam) en je in theorie geen hardware stuk kunt maken.

  dus inprinciepe kan het ook met een stuk koperdraad b.v. wikkel deze om je arm bij je pols en klaar is kees

  PAS WEL OP met aan aan sluiten doe hem in de aarde in het stopcontact en NIET in de FASE!!
 • O ik dacht even uit een van de vorige posts te begrijpen dat je het in het stopcontact moest stoppen, dat het dus een elektrisch apparaat was :P
 • [quote:f128b40bc0="Aljosja"]O ik dacht even uit een van de vorige posts te begrijpen dat je het in het stopcontact moest stoppen, dat het dus een elektrisch apparaat was :P …[/quote:f128b40bc0]

  Als je dat met koperdraad doet is niet alleen je pc kapot :lol:
 • Dat stukje draad aan zo een antistatische-polsband is geen gewoon koperdraad. Want deze draad heeft een weerstand van 1 Mega ohm. De bedoeling van die weerstand is dat die statische lading langzaam en veilig afvoert.
 • jolo: je hebt gelijk maar inprinciepe is het niet meer dan een stukje koper draad het veilig afvoeren is opzich iets minder maar naar mijn mening niet perse noodzakelijk.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.