Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Computer slaat uit omdat de cpu-fan niet werkt?

Anoniem
Prin0096
11 antwoorden
 • Mijn HP m587.uk photo smart heeft een vreemd probleem.

  Als ik het opstart verschijnt er een melding dat de computer wordt uitgeschakeld omdat de cpu-fan niet werkt en om verder beschadiging te voorkomen….

  Nu heb ik de zijkant van de computer geopend en ik zie de fan 3 maal gaan draaien. Stroom krijgt het ding dus wel, maar hij blijft niet constant draaien. Het hele 'gebeuren' duurt een seconde of 20 a 30 en daarna is het dus gebeurd met de pret.

  Iemand stelde voor om eens in het BIOS te kijken maar dat red ik net niet omdat de computer dan alweer automatisch is uitgeschakeld.

  Wat kan er aan de hand zijn en hoe los ik dit op?
 • Probeer eens een bios reset :wink:
 • Stof verwijderen en asje van de ventilator smeren, biedt meestal oplossing.
  Indien je het asje wil smeren, dien je eerst voorzichtig de sticker op de fan te verwijderen, daarna een drupje fijne olie op het asje, een stcker terugplaatsen.
 • Dit antwoord kan je toch zelf verzinnen ?
  Steek in 's hemelsnaam een nieuwe CPU koeler…en klooi niet met een lekje olie, dat is flauwe zever…! Blijf ook vooral bij zulk probleem van je Bios af ! Heeft er niets mee te maken.
 • Het ding krijgt blijkbaar stroom, maar zeer wisselende stroomsterktes, waarna hij er helemaal mee kapt. Dan zou ik het probleem toch echt niet in de fan zelf zoeken hoor… Ik zou dan eerder denken aan een verrot moederbord, of zoals -stof- al schreef, een corrupte BIOS (die regelt hoogstwaarschijnlijk de VOLTS voor de fan :)) BIOS reset kan dus geen kwaad.

  wat ikzelf altijd doe bij dit soort dingen is
  [list:b5163dc6a6]men neme 1 autoaccu à 12 Volt
  men neme ook 2 draadjes met alle 4 de uiteinden +-1 CM gestript
  Men bevestige de draadjes aan de plus en min der accu
  en aan de plus en min van fan (zwart is min geloof ik)[/list:u:b5163dc6a6]draait íe nu wel constant? mobo/bios/voedings probleem.
  nee? nieuwe fan halen! :lol:
 • [quote:595dc6a56e="Alicante"]Dit antwoord kan je toch zelf verzinnen ?
  Steek in 's hemelsnaam een nieuwe CPU koeler…en klooi niet met een lekje olie, dat is flauwe zever…! Blijf ook vooral bij zulk probleem van je Bios af ! Heeft er niets mee te maken.[/quote:595dc6a56e]

  Mss ligt het wel niet aan de CPU koeler maar aan't mobo ?! :roll:

  //edit: weer eens met OConner :lol:
 • wissel indien mogelijk de stekkertjes op het moederbord van de cpu-fan en de casefan ff om, dan weet je waar het aan ligt.
 • Dat is een goeie, Tinus, en als dan de fan ook raar doet is het zeker iets tussen het mobo en de fan, de kabel of de contacten/stekkers.
  Dus dan even aan de betreffende kabel wieberen!
 • [quote:8b63034699="tinus89"]wissel indien mogelijk de stekkertjes op het moederbord van de cpu-fan en de casefan ff om, dan weet je waar het aan ligt.[/quote:8b63034699]

  Goed plan, dat ga ik proberen :lol:

  De fan is dus kapot zo te zien want als ik hem wissel doet ie niets meer.

  Nu zit er aan die fan vier 'klepjes' maar als ik die indruk, omhoog haal of wat dan ook, ik krijg ze er niet uit…als iemand snapt wat ik bedoel…
 • Alleen de stekkertjes wisselen he, koeler(s) zelf laten zitten :roll:

  Klepjes? bedoel je op de 4 hoeken van de CPU koeler? probeer ze eens een kwartslag te draaien en dan wat naar boven te trekken (bij een P4 boxed cooler)

  maar nogmaals: start niet op zonder CPU-koeling… :D
 • Ik weet niet of het bij cpu koelers ook wel wordt gedaan, maar op grafische kaarten zitten de koelblokjes vaak vast met 2 [soms 4] plastic drukpennetjes met een veertje ertussen. Die gaan met een klemmetje door de kaart heen, en aan de achterkant van de kaart moet je ze dan even in knijpen om ze terug door het gaatje te kunnen duwen zodat het koelblok loskomt.
  Nogmaals, ik weet niet of dit systeem ook is gebruikt op mabo's, maar het is ff het nakijken waard.

  Correct me if I'm wrong plz. :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.