Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Opstartprobleem computer, maar waar ligt het aan?

Anoniem
None
8 antwoorden
 • Hallo,

  Tijdens het opstarten valt mijn computer steeds uit. Het beeld wordt dan zwart en de rest van de computer stopt er ook mee. Ook hoor ik dan een zacht tikje (vermoedelijk van de PC-speaker). Ik heb gemerkt dat als ik de computer een 5 minuten in de BIOS laat staan 'opwarmen' en dan doorstart, dat-ie het dan wel deed. Ik zeg deed, want sinds kort werkt dat ook niet meer. Ik heb een ander OS geprobeerd (mandrake), maar dat was het probleem niet. Ook heb ik al een andere (betere) voeding geprobeerd, die geen moeite met mijn PC zou moeten hebben. Mijn vermoeden gaat nu uit naar het Moederbord (of evt. de Processor/Geheugen), maar ik kan het niet zeker zeggen. Videokaart lijkt me vrij onwaarschijnlijk, want dan zou de rest van het systeem nog doordraaien. Ik heb ook al verschillende HDD's geprobeerd, dus dat kan het probleem ook niet zijn. Wat wel gek is is dat het systeem soms zelfs al uitvalt voordat de BIOS gestart is, dus het moet in een onderdeel zitten dat wordt aangesproken voor het weergeven van de BIOS. Ik heb niet 1-2-3 een testcomputer staan, dus ik probeer het eerst te beredeneren. Iemand een idee?

  Specs:
  MB: Leaftek KNCR18DPRO
  PROC: AMD Athlon XP 2400+
  Geheugen: 512 MB DDR TwinMOS
 • wordt strippen.
  Zo kaal mogelijk starten en dan telkens een device er bij doen.

  Check je geheugen ook
 • Tja, maar je kunt moeilijk de processor of het moederbord strippen. Weet iemand welke onderdelen van de computer worden aangesproken voor het opstarten van de bios? Want het probleem moet in één van die onderdelen zitten.
 • gewoon alle losse onderdelen (dus ide devices, graka, ram enz.) eruit halen (afgezien van cpu)en dan opstarten als je dit doe zou als het goed is het mobo een foutcode moeten geven (in beepcodes hoorbaar via het speakertje in je pc als je die hebt). Als hij een foutcode geeft doe je weer een ding erbij tot hij wel doorstart.
 • Controleer ook eens of de schakelaar (aan de voorkant van de computer) wel in orde is.
 • Allicht eens een ClearCMOS uitvoeren.
 • Ik zou het eerst naar het bios gaan kijken, mss staat daar iets verkeerd.
  Je geheugen testen kan ook belangrijk zijn :)
 • Als je 2 reepjes geheugen hebt, haal dan 1 van de 2 eruit. En daarna andersom. Check je moederbord op opengesprongen codensatoren. En start je PC op met alleen de videokaart. Haal dus de andere kaarten eruit.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.