Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

BIOS wel te activeren, maar niet te bewerken

Anoniem
perloc
8 antwoorden
 • Ik kan wel met de DEL key het BIOS openen, maar mijn Keyboard wordt niet gezien, geen enkele key werkt en ook geen enkel led (van de drie) op het keyboard is groen te maken, dus ik kan niets bekijken of veranderen, al was het alleen maar om de datum en tijd op de juiste waarde te zetten. Het BIOS resetten (tweepolig jumpertje verzetten van actief -> reset -> actief) helpt niet. De computer werd voor reparatie aangeboden en zat vol met virussen. Virussen verwijderd met de laatste virusdefinities, WinXP over WinXP geinstalleerd. Opnieuw gecontroleerd op virussen, geen enkele meer gedetecteerd.
  Windows start normaal op, keyboard werkt, maar in dit geval doet de PS2 mouse het niet. Als ik de mouse setup aanklik in Control panel zie ik geen driver geinstalleerd. Als ik hardware install aanklik kan ik nergens een PS2 mouse driver vinden om te installeren. fdisk /mbr wordt uitgevoerd maar heeft geen effect.
  Wie heeft een idee wat hier aan de hand kan zijn.
  Ik zie als enige oplossing een Bios flash. Tot nu toe nog nooit gedaan….
  MOBO is ASUS CUV4X
  Of is er een kortere weg? Als ik lees op de site bij ASUS dat alleen bij problemen een BIOS flash moet worden gedaan. Als ik de verhalen op forum computertotaal moet geloven moet je je BIOS elke week flashen. Ik sta op het standpunt, werkt het?, dan niets veranderen. Want lang niet alle veranderingen zijn verbeteringen. Zeker niet bij computers.
  MVG perloc
 • [quote:f226109046="perloc"]….Als ik de verhalen op forum computertotaal moet geloven moet je je BIOS elke week flashen……[/quote:f226109046]
  Ik kan je niet helpen, maar dat is ONZIN, en dat hebben ze je zeker niet hier vertelt :)
 • Ik heb ook dat mijn tobo het wel eens niet doet in bepaalde gevallen, niet altijd even voorspelbaar, bv als windows de HD wil gaan checken na een slechte reboot (lees: harde crash) kan ik het niet stoppen met mijn USB tobo, en heb voor die reden ook een ps2 tobo ingeplugd. Maar in bois werkt mijn USB tobo wel gewoon.

  Tis een beetje een vaag verhaal en heeft denk ik niet allemaal betrekking op elkaar, je zegt dat je muis het niet doet maar dat je wel de mouse setup aanklikt…?
  En waar heb je nou problemen mee? alleen je muis of ook nog je tobo?
  Een bios flash hoeft niet moeilijk te zijn maar is eigenlijk alleen nodig als je bv een functie wil gebruiken die pas in een nieuwe zit (bv. cool n quiet) of er een bug in de oude zat of dat ie corrupt is (weet niet eens of dat wel kan met een bios).

  Zie je in je control panel onden "printers and other hardware" "mouse" staan? Wat zie je als je daarin gaat in de (hardware tab)?. (met de tab/shift+tab toets(en) kan je van item wisselen) Als het er is ga naar properties en herinstaleer drivers, niet zelf kiezen maar laat windhoos zoeken….
 • De algemene regel is, dat je met je fikken van het bios afblijft, tenzij een flash beslist 100% noodzakelijk is. En dat is maar heel erg zelden.
 • -stof- De snelheid van mijn ADSL verbinding laat niet toe (64kbit/s en alleen tussen 2400 hr en 500 hr) om uit te zoeken waar stond dat je vooral eerst je bios moest hebben ge-update voor je een vraag stelde. Ik beweer zelfs niet dat het in dit forum was want ik bezoek ook het forum van PackardBell, maar het is absoluut geen loze bewering!! Dus ik ben het hardgrondig met Gerben eens!!
  Drewster: Het (IBM) "tobo", werkt -en nog steeds- zonder een enkel probleem op de computer waar die normaal aan zit, ook in de BIOS, evenals de muis in Windows. Die zijn alleen maar tijdelijk aangesloten op de computer die ik in reparatie heb. Bovendien heb je uit mijn verhaal kunnen opmaken dat er geen keyboard wordt herkend als ik de BIOS aanspreek, en geen muis wordt herkend als ik in Windows zit! Verder is er geen probleem met het keyboard, noch met de muis op zich, maar het niet herkennen dat ze aangesloten zijn in respectievelijk het BIOS en WINDOWS, en dat is iets anders.
  En nee, ik zie in Control Panel\Device manager GEEN mouse staan! Dat is ook vreemd!
  Wat ik ook probeer in "Hardware setup" om een mouse te installeren (Windows zou automatisch een aangesloten mouse moeten herkennen!!!) ik krijg nergens de mogelijkheid om die te installeren.
  Dank voor je reactie!
  Dus hoe nu verder?
  MVG perloc
 • Even analyseren. Waarom wil ik zo graag in het BIOS? Ik hoop daar te vinden of soms de mouse en/of keyboard is uitgezet. Ik weet niet of er BIOS zijn waar dat kan.
  Als soms de muis is uitgezet in het BIOS is dat de verklaring dat Windows die helemaal niet detecteert.
  Verder zie ik in de openingspagina van het BIOS achter KEYBOARD FEATURES helemaal niets ingevuld staan. Dus misschien als ik dat zou kunnen bereiken…..
  Wat denkt u, Gerben, proberen het BIOS te flashen?
  MVG perloc
 • Zou ik op dit moment absoluut niet doen. Gaat het mis dan kan je moederbord de zee in. En een niet correct werkend BIOS geeft geheid narigheid bij flashen.

  Haal eerst eens voor een half uur het batterijtje op het moederbord eruit. Daardoor wordt het BIOS naar standaardwaarden teruggezet. Het omzetten van dat jumpertje heeft niet altijd het gewenste resultaat.

  Vanaf het Breekpuntforum:

  Probeer je BIOS te resetten via onderstaand stappenplan:

  1) Het eerste wat je doet is de pc volledig loskoppelen, alle stekkers eruit. Als alle stekkers zijn losgekoppeld druk je de aan/uitschakelaar nog een keer in om de eventuele reststroom van het moederboard te verwijderen.

  2) Als je de pc tegen de voorkant aankijkt (da's dus waar je floppydrive en CD-Rom speler zitten) dan moet je de linker plaat verwijderen. Kijk maar aan de achterkant, deze plaat wordt met twee of drie schroefjes op zijn plaats gehouden. Pak je kruiskopschroevendraaiertje erbij, schroef de schroefjes los, leg de pc op de rechterzijde, en schuif de klep er naar achteren toe af.

  3) Neem rustig de tijd om de binnenkant van je pc te bekijken. Dat grote groene ding waar je tegenaankijkt is je moederboard. Daarop kan je de processor zien zitten (die zit onder die ventilator linksboven) en daaronder zitten eventueel wat insteekkaarten. (Video, geluidskaart en dergelijke).

  4) Bekijk rustig de rechterkant van je moederboard. Als het goed is zit daar een batterijtje ergens wat lijkt op het batterijtje wat in je horloge zit (alleen is deze iets groter). Dát is diegene die je hebben moet.

  5) Als je zeker weet dat het het batterijtje is, pak je nog even de kachel beet die in de kamer is, en je verwijderd het batterijtje. Als je deze verwijderd hebt laat je hem een half uurtje uit de pc liggen, en de pc sluit je in de tussentijd niet aan en gebruik je ook niet!

  6) Pak na +/- 30 minuten de kachel weer even beet en plaatst het batterijtje terug. Schuif de klep terug op zijn plaats en schroef hem weer vast. De boel weer aansluiten en gaan met die banaan…

  Misschien helpt onderstaande afbeelding je. Het is een afbeelding van een compleet gestript moederboard (Oftewel, de processor en insteekkaarten missen allemaal) en het ding is ook enigzins verouderd. Er staat wel duidelijk op aangegeven waar het batterijtje zich (ongeveer) bevind en hoe het eruit ziet.

  [img:503e7283ba]http://i6.tinypic.com/263kbv7.jpg[/img:503e7283ba]
 • [quote:3a2830824f="perloc"]MOBO is ASUS CUV4X (..) Waarom wil ik zo graag in het BIOS? Ik hoop daar te vinden of soms de mouse en/of keyboard is uitgezet. [/quote:3a2830824f] Heb je de manual van dat moederbord nog? Het is eventueel hier te downloaden als PDF. Deze PDF is 4.1 MB groot.
  Voor het geval je 'm niet kunt downloaden. Dit staat erin over de PS/2 muis.
  [quote:3a2830824f]
  PS/2 Mouse Function Control [Auto]
  The default of [Auto] allows the system to detect a PS/2 mouse on startup.
  If detected, IRQ12 will be used for the PS/2 mouse. IRQ12 will be reserved
  for expansion cards only if a PS/2 mouse is not detected. [Enabled] will
  always reserve IRQ12, whether on startup a PS/2 mouse is detected or not.
  Configuration options: [Enabled] [Auto]
  [/quote:3a2830824f] Een optie om de PS/2 mouse te disablen is er niet. En zou dus moeten werken. Mits de PS/2 mouse is ingeplugd terwijl de PC uitstond, en de PS/2 poort niet defect is.

  Check via Start > Bureau-accessoires > Systeemwerkset > Systeeminfo. Bij Hardwarebronnen > IRQ's. Of IRQ 12 wel gereserveerd is voor de PS/2 mouse. En dus niet al wordt gebruikt door een ander apparaat. Eventueel kun je daar bij Systeemoverzicht de datum van je BIOS checken. Check ook nog Onderdelen > Probleemapparatuur. Een PS/2 Keyboard kun je niet uitzetten in de BIOS. Voor een USB keyboard zal USB Legacy Support [Auto] en USB Function [Enabled] nodig zijn.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.