Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

PC opstart probleem

Anoniem
DoeHetZelf
19 antwoorden
  • Bij het opstarten van de probleem PC stopt met de melding Award BIOS v6.00PG, het copyright AWARD Software en links onder in het scherm Press F1 or DEL to enter Setup.

    Niets van de PC werkt. Windows wordt niet geladen, toetsenbord, diskettedrive, harde schijven, cd-rom, dvd speler, USB niets werkt. Op het LCD scherm aangesloten op de videokaart van deze PC is bovenstaand BIOS bericht te lezen…..

    Als de PENTIUM 4 processor de geest heeft gegeven en je start de PC op, kom je dan in het BIOS terecht, dus waar en op welk punt stopt de PC.

    Het Mobo zou kapot kunnen zijn, maar wat als de PROCESSOR kapot is ?

    Ik heb geen reserve processoor. Is er een manier waarop je zonder besturingssysteem en zonder reserve processor kan controleren of de processor heel of kapot is ?
  • ik lees net dat het een MEDION betreft met een P4 2.0 GHz. IK heb niet lang geleden een pc gerepareerd, waarvan de voeding kapot was. Dit was zo'n pc. Later bleek dat het moederbord ook kapot was. Ik kan me eigenlijk bijna niet voorstellen dat de cpu kapot is. Kan je niet een ander moederbord (S478) lenen?
  • Bedankt voor je reactie.

    Als ik de voeding van het Mobo losneem en de spanning meet, dan komt dezelfde BIOS melding op het scherm te staan. Dus zonder Mobo is de reactie hetzelfde. Ik neig dus naar een Mobo dat kapot is of anders BIOS
    (kleine kans) of de VOEDING. De CMOS batterij CR2032 is vervangen door een nieuwe, ook dat heeft geen effect.

    VOEDING
    Ik meet spanningen van 5,1V (rood/zwart) en 12V (geel/zwart) van de voeding. Dat is gemeten op een aantal connectoren, o.a. de drive connectoren en Geel/zwart 2x (in de aansluitconnector) van het Mobo.
    De andere spanningen op de 20-pins connector aan het Mobo moet ik nalopen.

    De ventilator van de videokaart en die van de processor draaien. Met de hand voor de ventilatie opening van de voeding, lijkt het alsof ook daar een ventilator (in de voeding) werkt. Ik moet alle spanningen van de voeding nameten. Ik denk dat waarschijnlijk een spanning is weggevallen.

    VRAAG
    Wat voor voeding en eventueel later, welk moederbord heb je als vervanging ingebouwd ? Als het alleen een voeding was die je vervangen hebt, welk merk, type en model.

    Het systeem is van iemand anders en ik wil proberen die persoon te helpen. Ik zoek eigenlijk een "gestoorde" MedionPC P4 2.0 GHz die op het punt staat afgevoerd te worden….. of het moederbord MEDION 3500 wat erin zit, of de voeding. De voeding die in de PC zit is slechts 250 Watt.

    Ik heb onlangs wat ATX voedingen uit PC's naar de afvalverwerking gebracht….. !@#$%^&*!
  • ik heb de voeding zelf niet vervangen toen. Er is een Sweex 400W Gold ingezet, wat ik zelf zeker NIET zou doen, maar ben toen achteraf maar niet gaan zeuren. Ik zou gewoon gaan voor een minimaal 300W voeding, liefst A-merk. Indien mogelijk met een 20-pins ATX-connector, eentje van 24-pins kan wel, maar dan ben je een 24-20pins verloopstukkie nodig.

    Als ik dit zo lees gaat mijn eerste gedachte uit naar het moederbord. Toch zou ik zelf voor de zekerheid even een voeding uit een pc van mezelf erin schroeven om te testen. Wat gebeurt er als je opstart zonder geheugen? Gaat hij dan piepen?
  • Bedankt voor je reactie.

    Van de defecte PC het geheugen verwijderd. Uit 2 slots: uit ieder slot 256 MB, dus 2x 256 MB = 512 MB verwijderd. Er verschijnt nu ook geen beeld meer op de LCD monitor. (logisch)

    Bij opstarten is er na het verwijderen van het geheugen een langdurige terugkerende fluittoon (piep).

    ================
    Wat maak je hieruit op ?
    ================

    CONNECTOR: groot
    De connector van de voeding naar het moederbord is 20 pins. De -5V meet ik als -4,88 V, de andere spanningen staan goed of hebben niet noemenswaardige verschillen.

    CONNECTOR: klein
    4-pins, geel/zwart 2x. Als je deze connector niet verbindt met het moederbord dan kun je de spanningen niet meten. De schakelaar op het front werkt dan niet.

    De voeding is 250 Watt van de FSP Group Inc., Fortron/Source, model: FSP250-60GTA. Input is 230-240V, 50Hz, 3A.
  • Je moederbord vertelt je met lange en korte piepsingnalen dat er iets mis is: (bijv. niet werkend geheugen, videokaart etc.). Jou moederbord geeft nu met de piepjes aan dat er iets mis is met het geheugen. (Dat klopt, aangezien je ze verwijderd hebt). Ik denk dat Tinus hiermee kan aantonen dat het mobo nog werkt, of iets dergelijks? Of dat de bios nog werkt?
  • Lange pieptoon van 6-7 sec, een wat kortere pauze 4-5 sec en dan weer deze volgorde opnieuw. Ik begrijp dat die piepjes die een pc afgeven een foutcode geven en dat die code aangeeft wat er aan de hand is. Ik heb oudere code tabellen van Award en AMI Bios. Ik heb een gehoorbeschadiging, dus ik hoor die toontjes normaal niet, tenzij ik toevallig met een oor op een bepaalde plek in de buurt van de open pc ben en dan nog heel dichtbij…… :cry:

    PC geeft op het scherm AWARD BIOS aan, echter op het moederbord zit een chip Phoenix D686 BIOS.

    Info van het scherm:
    Award Modular BIOS v.6.00PG
    (C)1984-2001, Award Software
    W6513M7 V1.0B 022102
    Main Processor: Intel Pentium (R)4 2.0 GHz (100x 20.0)

    linksonder in beeld:
    Press F1 or DEL to enter Setup.
    02/21/2002-i845-W627HF-……………….
  • okee, laatste probeerseltje:

    Geheugen terug, nu de videokaart eruit. Als hij dan ook gaat piepen, vervang dan toch maar eens de voeding. Bij mij (toen de voeding al vervangen was) ging hij namelijk bij verwijdering van beide niet piepen, terwijl dat wel hoort. Ik denk niet dat het aan de CPU ligt, want ik dacht dat die nodig was om te constateren dat er iets ontbreekt(RAM)en daarnaar te handelen(uitstoten pieptonen). Je zou de videokaart nog eens kunnen proberen te vervangen, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat hij blijft hangen op een videokaart die niet 100% is.

    EDIT: je kan niet toevallig op del of F1 drukken he? :wink:
  • Als het geheugen wordt teruggeplaatst in de defecte PC, dan zijn er geen pieptoontjes bij het opstarten. De monitor heeft dan wel het AWARD BIOS opstart bericht.

    Zonder geheugen is dit 6-7 sec lange pieptoon, pauze 4-5 sec en dan steeds weer opnieuw. Geen beeld op de monitor. (logisch).

    Ik weet dat de verschillende BIOS een hoorbare code uitzenden, met een unieke betekenis. Ik heb code tabellen van oudere pc's. Door gehoorbeschadiging heb ik hier eigenlijk geen aandacht aan besteed. Bij normaal opstarten van een PC hoor ik die ene korte piep ook niet.

    Op F1 of DEL drukken heeft geen enkel effect.
    Alleen bij opstarten lichten de signaallampjes van het toetsenbord even op.

    [Edit] antwoord op vraag verwijderd, was genesteld in dit bericht. Staat nu in volgende bericht.
  • MET geheugen en ZONDER videokaart:

    Pieptoontje: ca 2 sec, probeert aan te houden tot ca 3 sec. Tussen 2-3 sec is het net of er slecht contact gemaakt wordt (zo klinkt het, geen zuivere pieptoon), daarna is het stil (geen pieptonen die terugkomen).

    Dit is de PC waar het om gaat. Afgebeelde model is 1,8 GHz. (uit een ander topic op dit forum). Het model met de problemen is 2.0 GHz en de PCI kaart onder de videokaart (met het gele stekkertje aan de achterkant) zit er niet in.

    [img:5a450839a8]http://www.pci-card.com/medion-p402-org.gif[/img:5a450839a8]

  • [b:f82d2c552a]De voeding is niet de oorzaak van het probleem.[/b:f82d2c552a]

  • als je zelf nog een AGP videokaart hebt, mag je die er eens inhangen om te kijken of hij dan wel doorstart. Als de nieuwe voeding niet in een verpakking zat, kan je die natuurlijk binnen 8 dagen gewoon terugbrengen.


    Als hij met een ander kaartje(desnoods PCI kaartje) ook niet doorstart, zou ik eens op zoek gaan naar een nieuw mobo. Eisen:
    P4 S478 ondersteuning tot min. 2.0GHz. FSB 533 MHz. Liefst 20-pins ATX-connector, maar 24 kan ook, moet je ff een verloopstukkie erbij kopen.

    De pc die ik gerepareerd heb is inderdaad een identiek exemplaar.
  • De voeding is retour leverancier.

    Ik kan een ASUS P4S800D-X bestellen, daar zit S478 op, echter het aantal uitbreidingssloten op het moederbord is 5x PCI en 1x AGP. Ook de Jetway P4XFBU heeft te veel PCI sloten. Probleem zou dan voor E 20 opgelost zijn.

    Als je naar de vormfactor van het MSI bord in de Medion 3500 kijkt, dan wordt duidelijk dat dit past in de Medion kast. Die heeft achter 4 posities voor 3x PCI (waarvan 1 speciaal, blauw voor Combi kaart) en de laatste 1x AGP in de vierde positie. Op de ASUS is dat de 6de positie. Ik ga kijken of er nog een MSI bord te regelen is, met deze indeling of beter een Medion 3500 moederbord. Het equavalent van MSI is zo terug te vinden.

    Ik probeer nog een PCI videokaart en een AGP videokaart uit, uit een oudere PC. AGP 1x is bij moderne kaarten is meestal al een probleem.

    Voor piepjes is de processor niet nodig.
  • okee, dat van die piepjes was ook een wilde gok :oops:


    Wat ik nog was vergeten te zeggen: bij mijn PC ging het om een MicroATX kast. Er moest dus ook weer een MicroATX bordje in, let daar bij jou ook even op.
  • Moet even op zoek naar PCI en AGP videokaarten. De nieuwste videokaarten zijn niet volleidg downward compatible.

    De PC stond voor de storing gewoon aan. Bij thuiskomst van de eigenaar, was een pieptoon te horen (foutcode) zoals aangegeven.

    De MX460 videokaart heeft een slechte ventilator. Dat kreng (de ventilator) kan best zijn blijven steken. De kaart vertoont geen hitte sporen.

    Blijft over als mogelijk probleem:

    1/. videokaart
    2/. moederbord
    3/. videokaart en moederbord
    4/. de processor (die kans acht ik klein)

    De oorspronkelijke voeding is weer geinstalleerd. Ook de oorspronkelijke CMOS batterij zit weer in de PC. Op die manier is alles weer bij het oude.
  • ik dacht dat de CPU zowieso nodig was om voor enig beeld te zorgen, dus ook die kan je van je lijstje schrappen.
  • Inderdaad, zo zie je maar weer, ik leer nog steeds bij. :oops:
    En als een videokaart een selectiescherm laat zien van het BIOS dan zou je mogen aannemen dat de videokaart werkt…..

    Oorzaak:
    1/. moederbord
    Aanleiding kan geweest zijn de videokaart.

  • Met een Videokaart in het PCI slot en een aangesloten scherm (AGP videokaart verwijderd) start de pc niet door. Er verschijnt dan ook geen enkel beeld op het scherm.

    De videokaart MX460 en de voeding zijn in orde.

    Aanname is dat het geheugen van de PC nog in orde is.

    Dat wordt dus: een nieuw Mobo of klap met een hamer op de hele handel.
    Wat kost dat een tijd, als je alle reserve onderdelen hebt afgevoerd. :wink:
  • [quote:c9bcfd0eeb]Met een Videokaart in het PCI slot en een aangesloten scherm (AGP videokaart verwijderd) start de pc niet door. Er verschijnt dan ook geen enkel beeld op het scherm.[/quote:c9bcfd0eeb]
    Ik neem aan dat je een PCIe slot bedoelt en ook een PCIe videokaart, dat zijn de moderne kaarten. Anders AGP, want videokaarten PCI zonder e ken ik niet en hebben ook nooit bestaan dacht ik. (tot dat het tegendeel blijkt)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.