Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

nieuw moederbord - harddisk wordt niet herkend

Anoniem
Hans.Vosman
10 antwoorden
 • De computer leest de harde schijf wel. Ik heb Windows erop geïnstalleerd en partities gemaakt. Dat is het probleem niet. Het probleem is dat hij na de opdracht om een image te maken gaat afsluiten en dan het systeem weer start om vanaf de harde schijf de opdracht uit te voeren, dat er dan de melding komt dat de bootdisk niet gevonden kan worden. Daarna start de computer weer gewoon op met Windows 2000. Gerda
 • Ik heb een nieuw moederbord (AMD Asus M2V Via K8T890)ingebouwd, maar ik krijg steeds de melding dat er geen disk gevonden wordt. Als ik dan even wacht start de computer gewoon op. Intussen heb ik wel alle gegevens van het moederbord weer geïnstalleerd, maar de disk wordt niet meteen gelezen. In de bios staat hij wel. Ik heb ook de jumpers gecontroleerd, intussen ook andere mogelijkhedenbeproefd, maar de disk wordt niet meteen herkend. Ik kan verder alles doen met de disk, maar bij het maken van een image stopt alles, want de partitie op de disk waarop geschreven moet worden, wordt dus niet herkend. Weet iemand wat hier aan de hand is? Ik heb nog steeds 2000 prof. Vast bedankt. Gerda
 • Als je een harddisk op een andere controller aansluit, wil het een enkele keer wel eens voorkomen dat ie opnieuw gepartitioneerd en geformatteerd moet worden. Je kunt eerst ook eens de schijf op een andere connector aansluiten. Of een andere kabel proberen.
 • Ja, ik heb een geheel nieuwe schijf geformatteerd en ook windows erop gezet. Dat alles met steeds de tussentijdse melding dat de disk niet gevonden kon worden. Ik heb ook al een andere ide-poort geprobeerd en ook andere kabels. Intussen heb ik ook de cd- en dvd-speler en schrijver uitgeschakeld, zodat alleen de disk er nog was. Het was een disk van 160 gb, maar er werd maar 130 gb gevonden. Dus 30gb verdwenen. Dat vond ik ook nogal vreemd. Gerda
 • Die 130MB (of zo) kan een beperking zijn van de controller. Sommige ATA controllers gaan niet verder dan 128MB.
 • Je gebruikt WIN2K. Dan moet SP$ geinstlalleerd zijn om grote schijven te herkennen en ook moet 48 bit adressering aan staan. Zie:

  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=138967
 • Je hebt het over een image maken. Doe je dat vanuit Windows? Bij sommige Norton Ghost versies bestaat die mogelijkheid. Dan sluit de computer af en start weer op in een soort DOS mode. Dat gaat vaak mis. Vanaf de Ghost floppie starten voorkomt dit probleem.

  En hoe staat het nu met die verloren 30 GB?
 • Ik werk met Powerquest drive image. De computer slaat inderdaad af en start dan weer, maar op dat moment kan hij de schijf niet vinden. De volgende melding verschijnt op het scherm: Error #626 Operation is to be performed on a hard drive not visible from boot-mode.
  Met mijn oude computer (moederbord) werkte alles feilloos.
  Wat die 30gb betreft: misschien moet ik in de bios nog iets wijzigen zodat hij schijven van meer dan 128 kan herkennen. Ach dat is van later zorg. Mijn oude 80 gb harde schijf kan ik zo gebruiken. Die heb ik ook al geconfigureerd, maar daar krijg ik precies dezelfde melding. Het heeft dus niets met de grootte van de harde schijf te maken. Ook primary master en secondary master, dat soort instellingen heb ik allemaal al geprobeerd.
  Het bedrijf waar ik het moederbord besteld heb, weet er kennelijk niet veel van. Daar hoor ik iets over Fat 32 en NFTS. Maar dat soort wijzigingen heb ik al geprobeerd en ook daar heeft het niets mee te maken. Bij die winkel loop ik nu dus dood.
  Het lijkt erop dat ik een ander moederbord moet gaan kopen. Maar misschien loop ik dan tegen dezelfde problemen op. Misschien kun je me toch nog wat tips geven. Vast bedankt. Gerda
 • Kun je drive image niet vanaf een flop of CD opstarten? En is je harde schijf soms een Sata type? Sommige oudere programma's (bv. oudere Ghosts) kunnen dat niet aan.


  "Wat die 30gb betreft: misschien moet ik in de bios nog iets wijzigen zodat hij schijven van meer dan 128 kan herkennen."

  Nou, als het een nieuw moederbord is zou het me verbazen als dat zo'n beperking heeft. Wat geeft de BIOS voor de grootte van de harde schijf?

  Als ik al eerder opmerkte, je moet SP4 geinstalleerd hebben en 48 bit processing in het register aanzetten. In de verwijzing die ik gaf


  http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=138967

  staat hoe dat moet.
 • Sorry voor de hoeveelheid boodschappen. Maar ik heb op dit moment geen adsl (conflict met Speedlinq), maar isdn en ik dacht dat ik er helemaal niet doorkwam. Ik zal dan in elk geval nog SP4 installleren. Maar het lijkt me dat dat niet de oorzaak kan zijn. Voor zover ik weet kan ik drive image niet van een floppy starten, maar ik zal Powerquest nog eens raadplegen. Wat de instellingen in de bios betreft: dat zal ik ook nog proberen te wijzigen. Ik houd je op de hoogte. Vast bedankt. Gerda


Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.