Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Paar vragen over overclocken van videokaart

Anoniem
r.marijnissen
10 antwoorden
 • Ik heb een paar vragen over overclocken van mijn XFX nVidia GeForce 6800 XT XXX (420 MHz)

  1. Kan het kwaad om te overclocken, zo ja, waar moet ik dan op letten??
  2. Kan elk moederbord overclocken aan? Ik heb een MSI RS482M4-iLD. In de computerwinkel waar we deze pc kochten, zijden ze dat dit bord niet geschikt was voor overclocken.
  3. Kan ik de videochip beschadigen, tijdens het overclocken?

  Alvast bedankt,

  Marco
 • Het kan altijd mis gaan als je over de grens gaat.
  In het begin gebeurt er meestal nix. Als je het te hoog overclockt dan kunnen er artifacts ontstaan en in nog ergere gevallen je gpu gaat kapot.
  Vergeet niet de temperaturen in de gaten te houden. Dit geeft meestal wel een beetje aan wanneer je egt te ver gaat. En dan heb ik het over de stressed temperatuur.
 • Als je rustig, met kleine stappen verhoogt, dan kan er niet zoveel gebeuren. Echt schade zul je niet snel veroorzaken, mits de temperaturen niet te hoog worden. Meestal wordt de grens aangeven door instabiliteit: artifacts, pc start opnieuw, vastlopen, etc.

  Het moederbord heeft niet veel te maken met of je je videokaart wel of niet kunt overklokken. Als je je processor gaat overklokken kan dat wel van belang zijn.

  Je moet overigens niet te veel voorstellen van het overklokken van je videokaart. De vooruitgang is lang niet altijd spectaculair te noemen.
 • Het opkrikken van de core heeft veel meer effekt dan het verhogen van de geheugensnelheid.

  Doe het met stapjes van 5 Mhz, draai na elke verhoging 3DMark05, blijf daarbij naar het scherm kijken of er problemen te zien zijn. En houd tijdens 3DMark05 de temperatuur van je GPU in de gaten.
 • [quote:41b3b0a9fb="KeesA"]Het opkrikken van de core heeft veel meer effekt dan het verhogen van de geheugensnelheid.

  Doe het met stapjes van 5 Mhz, draai na elke verhoging 3DMark05, blijf daarbij naar het scherm kijken of er problemen te zien zijn. En houd tijdens 3DMark05 de temperatuur van je GPU in de gaten.[/quote:41b3b0a9fb]

  hey geldt ook voor een 7600GT silent?? want dan ga ik dit ook ff proberen. en als je dan tevreden bent over het resultaat, kan je hem dan op die sbelheid laten staan? of geeft dit verdere problemen??
 • Dat geldt voor iedere GPU-overklok. Jij zult extra op de temperatuur moeten letten vanwege je passieve koeling.

  Een overklok die geen enkel probleem/artefakt/reboot etc. geeft kun je rustig laten staan. Je kaart/systeem worden, tenminste bij het uitvoeren van zwaardere grafische applicaties en spelen, wel warmer.

  Overklokken blijft gevaarlijk spel: de ene kaart van dezelfde soort is veel stabieler over te klokken dan de andere. En stuk = stuk. De snelheidswinst die je ermee behaalt zul je slechts marginaal in bepaalde spelen merken. Je hoeft, zelfs bij een maximale overklok, niet te denken dat je een 30% hogere framerate haalt.
 • Allemaal bedankt :D

  Welk overclockprogramma adviseren jullie? En wat zijn artifacts?:P
 • [quote:717c567cbb="zerodian"]hey geldt ook voor een 7600GT silent?? want dan ga ik dit ook ff proberen. en als je dan tevreden bent over het resultaat, kan je hem dan op die sbelheid laten staan? of geeft dit verdere problemen??[/quote:717c567cbb]
  Richt een fan op dat ding, anders brand je hem op na een jaartje :roll:
  (handig zo'n passief ding :P)
 • Artifacts zijn strepen/blokken/verkleuringen die in 3D toepassingen optereden als de kaart te ver is overklokt.

  Principe is: geen artifacts EN acceptabele temperatuur, overklok OK.

  Simpele overklokker is Rivatuner: http://www.guru3d.com/index.php?page=rivatuner
 • [quote:16797e2187="KeesA"]Artifacts zijn strepen/blokken/verkleuringen die in 3D toepassingen optereden als de kaart te ver is overklokt.

  Principe is: geen artifacts EN acceptabele temperatuur, overklok OK.

  Simpele overklokker is Rivatuner: http://www.guru3d.com/index.php?page=rivatuner[/quote:16797e2187]
  Is het programma nTune van nVidia ook een goed programma???

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.