Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Vreemd voedingsprobleem?

Anoniem
gerben
10 antwoorden
 • Beste mensen,

  Het zit zo… Ik heb het volgende system

  Amd64 3500+ (Venice)
  2048 MB Dual Channel PC3200
  Ati Radeon 1900GT

  1x 80 GB Western Digital
  1x 250 GB Maxtor

  450 Watt "Case-master" (ja Case-master)


  [b:732a4a5e3b]Het probleem[/b:732a4a5e3b]

  het volgende, laatst viel mijn computer, die ik 's nachts aan had laten staan, uit. Toen ik hem de volgende morgen een paar keer opstartte viel hij nog een paar keer uit zo snel ik hem enigzins belastte. Leek mij een voedingsprobleem. Ik had daarna even de voeding uitgezet + kabel d'r uit, ging even wat leren, toen alles weer aangezet… Heb toen Prime95 + Virusscanner (voor hardeschijf gebruik) gedraaid en verder gewoon 'normaal' gewerkt (beetje msn-en, huiswerk typen, divx-je kijken - dit allemaal tegelijkertijd). Niks aan de hand, nooit uitgevallen, nooit het idee gekregen dat hij het bijzonder warm kreeg ofzo (heb ook gevoeld aan voeding, was gewoon nog koel). Ook spellen geprobeerd (voor CPU + RAM + Hardeschijf + VideokaarT), ook niks aan de hand.

  Dus ik dacht, dit is iets eenmaligs. Toen liet ik gisteren de computer weer aanstaan en toen ik wakker werd was hij weer uitgevallen… Op dit moment draai ik weer Prime 95, en er gebeurd niks (torture test dan wel he).

  RAM heb ik nagekeken: foutvrij volgens Memtest (meerdere runs gedraaid).

  Is het dan toch de voeding? En zo ja, waarom? Immers, bij Prime 95 + allerlei andere zware dingen (Company of Heroes, Counter-Strike), gebeurd er niks?

 • Zit met hetzelfde probleem met een systeempje van een familielid. Bij mij draait alles, inclusief Prime95, als een zonnetje. Op de thuisbasis van het PC'tje valt ie regelmatig uit. Dat kan dagen of minuten duren.

  Omdat bij mij thuis er niets aan de hand is zoek ik het eerder in de niet-stabiele stroomvoorziening in het huis dan in de interne voeding.
  Na alles intensief getest te hebben gaat het systeem morgen weer 'naar huis' en ga ik het aansluiten op een andere stroomgroep EN met een overspanningsbeveiliging.

  Wat je kunt doen is:

  1. Zorgen dat je systeem geaard wordt aangesloten (als dat al niet het geval is);
  2. Kijken of er een andere stroomgroep beschikbaar is. Desnoods een tijdje met een verlengsnoer door het huis werken.
 • Tja, ik woon in een studentenhuis, dus wbt die andere groep gaat dat niet zo makkelijk. Maar geaard is het wel en ik heb 2 'Trust Powerconnectors 510' voor al m'n computerspul, ook geaard. Ik heb wel effe het stof er vanaf geblazen en dergelijke, alsmede m'n broodrooster + waterkoker eruit gehaald (niet dat die constant aanstaan, maar ik neem aan dat hoe minder apparaten, hoe stabieler het net?). Het gekke is dat het nooit eerder een probleem geweest is, het hele spul draait al sinds eind september en nooit problemen gehad. WEl laatst dus die broodrooster + waterkoker toegevoegd (alhoewel dat ook al weer 2 weken terug is ofzo); daarnaast heeft de huisbaas iets met het electriciteitsnet gedaan, dus misschien dat het daar aan ligt. Ik zal iig kijken of het zo opgelost is (ik laat de computer gewoon de rest van de week aanstaan).
 • Veranderingen hebben niet direkt altijd invloed. Ook in het huis waar mijn PC'tje vandaankomt is een paar maanden terug iets aan leidingvernieuwing gedaan. DAT + een mogelijke verandering die niet bekend is kunnen best later de problemen veroorzaken.

  En hoog wattage-apparaten die snel stroom trekken zou ik sowieso nooit in de buurt van de PC aansluiten.
 • Hmmm, hij valt nu steeds vaker uit… Ik begin steeds meer aan de voeding te twijfelen. Ik ga morgne maar een nieuwe halen (aangezien het nu te laat is)… Maar omdat ik niet teveel stroomverbruik wil hebben én ik wil graag morgen ene voeding, moet ik het met Paradigit doen. Voor zover ik weet hebben ze alleen deze op voorraad, is dat wat?

  http://www.paradigit.nl/info.php?group=3&art=10013719

  Ik kan d'r verder niet heel veel over vinden, maar 430 Watt moet het gewoon trekken toch?
 • Coolermaster is wel een goed merk dus je valt je er geen buil aan.
 • hoi daar, het is alweer een beetje late reactie, maar toch wil ik het volgende ff zeggen:
  ik heb dus precies hetzelfde, kan spellen spelen en alles gaat goed, en zit ik te msnen of wat anders te doen, valt ie uit. soms blauw scherm, soms niet. memtest geeft geen fouten aan. hdd geen fouten.
  we hebben inmiddels een spannings verdeler (ups) ofzo ertussen gezet om pieken in het lichtnet op te vangen. dat is het dus niet.

  @Hu'uruun: heb je er nog steeds last van? of ben je er al achter waar het aan ligt?

  Wij vermoeden dat het misschien toch de temperatuur is, of dat de tempsensor zelf niet helemaal spoort.

  alvast bedankt voor je reactie
 • Heb soortgelijk probleem gehad en uiteindelijk de stroomvoorziening in het huis verdacht.
  Alles nagekeken,wandcontactdozen open, schroefjes aangedraaid, aarding van contactdozen en aardkabel vast gezet,alles zonder resultaat.
  Tot op een keer ik bij de meterkast kwam en een heel licht prutteltje hoorde.
  Wat bleek ,het porceleintje achter de zekering zat niet goed vast ,was erg heet en liet zo nu en dan een minuscuul vonkje ontstaan tussen dat en de geleider waar deze in de kast opgeschroefd werd.
  Dit was net genoeg om de computer te saboteren terwijl andere zaken zoals TV etc er geen moeite mee hadden.
  Verwarmingselementen in koffiezetapparaten en wasmachines willen als ze in de de buurt komen van doorslaan voordat ze echt sluiting veroorzaken ook wel eens zoiets produceren.
  Vooral in oude huizen, maar ook in nieuwe kan het voorkomen dat de verbindingen in de meterkast niet al te vast zijn aangedraaid of last hebben van roest oid, hoofdschakelaar uit en paneel los en alles vastdraaien maar.
  Dan is er ook nog de centraaldoos midden op het plafond, daar wil ook wel eens wat ritselen zonder dat het direct merkbaar is, hoewel een horzontale flits op de TV is dikwijls een teken dat er zoiets als hier aan de hand is.
 • hoi, ja daar zit wel wat in, maar zo'n ups moet dat dan toch voorkomen? die moet zulke onregelmatigheden toch wegnemen?
  Want om die oorzaak uit te sluiten hebben we zo'n apparaat ertussen gezet
 • Hallo,
  Een UPS kan misschien alleen als de spanning uitvalt zorgen dat er (tijdelijk) nog wat spanning doorkomt om de computer zonder gegevensverlies af te sluiten, ik kan me voorstellen dat een UPS ook een filterfunctie heeft om de spikes uit het net te filteren en te stabiliseren maar daar weet ik weinig of niets van.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.