Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Intel koeler maakt herrie: en kan E6600 makkelijk stuk?

Anoniem
Yocto
14 antwoorden
 • Ik heb een maand geleden een compleet nieuw systeem gekocht. MSI P965 met een E6600, 8800GTX, X-Fire Xtreme Gamer, 2 Gb ram in een Antec Sonata II. Het systeem was heerlijk stil. Tot gisteren… Ik hoor nu een constante doordringend geluid dat tussen een irritante piep en een irritante toon in zit. Heel vervelend en ik moet daar absoluut vanaf. Je hoort het duidelijk omhoog gaan als de computer opstart en omlaag gaan als 'ie uitgaat. Voor zover ik het kan achterhalen is het de standaard koeler van de E6600.

  Kan het kloppen dat zo'n ding na een maand al kuren gaat vertonen? En heeft het dan nog nut de fan daarop te oliën of zo, of kan ik toch maar beter (wat ik misschien meteen had moeten doen) voor een betere koeler gaan?

  Ik vraag me dan af hoe het zit met de huidige processoren. Ik heb in 2000 en computer compleet in elkaar gezet en ik had toen een CPU waarvan bekend was dat die makkelijk kon afbrokkelen. Het was ook een heidens karwei (HEEEEEEEEEEEL HARD drukken) om een koeler daarop te krijgen. Doodeng. Ik maak me dus zorgen dat ik straks m'n nieuwe computer om zeep help door de CPU kapot te drukken met een of andere Zalmann koeler… Of is gaat dat tegenwoordig allemaal wat makkelijker…?

  Ook niet onbelangrijk: hoe kan je nou het beste achterhalen of het inderdaad wel die koeler is die herrie maakt? Met de kast open maakt alles herrie en weerkaatst al het geluid: het is erg moeilijk te achterhalen. En ik wil niet die koelerfan uitzetten want dan is wellicht m'n CPU meteen opgebrand of zo…

  (O ja, terug naar de winkel gaat niet zo makkelijk want ik woon in Soest en heb de computer online gekocht bij 4Launch in Eindhoven… Kijk, dat is dan weer erg lastig…)
 • Je neemt gewoon een posterbuis, of desnoods een opgerold a4'tje en zet dat tegen de koeler aan, dan houd je de andere kant tegen je oor. Dan kan je het goed horen.

  Die koelers voor de e6600 zijn meestal wel redelijk goed, kan natuurlijk dat er een maandagmorgenmodel bij zit. Wat ik zou doen is ff 4launch mailen met de vraag of je, mocht het de koeler zijn, deze kan inruilen ofzo.
 • Een boxed koeler op een E6600 zetten is een fluitje van een cent al zitten ze niet zo heel strak, je zou em er nog eens opnieuw op kunnen zetten als het contact niet zo goed is.
  Zowiezo een E6600 kapot drukken kan amper wegens de heatspreader die erover zit.

  Test eens hoe warm hij word met Intel TAT:
  http://www.techpowerup.com/downloads/392/mirrors.php

  Maak zowiezo de kast eens open om de exacte bron te achterhalen?
  Of heb je dat al gedaan? :) Zo'n Antec Sonata II heeft ook zo'n duct systeem, heb je dat erboven geplaatst? Misschien wel handig.
 • je kan met je vinger de koeler wel even stopzetten. 20 seconden kan zowieso zonder dat ie noemenswaardig in temperatuur stijgt. Dan weet je of het de koeler is of niet.
 • Maar als je 'm vasthoudt met de vinger, brandt er dan niet wat door zodat 'ie helemaal niet meer draait…? (Zoals ik laatst had met m'n ruitenwisser: toen ik een dikke laag sneeuw wilde wegschuiven daarmee was binnen o,5 sec de zekering doorgeslagen… ;) )

  En als ik er op 'm opnieuw opzet, moet er dan nog iets van koelpasta op? Of heb je dat alleen nodig met superkoelers zoals die van Zalmann? En wat die heatspreader betreft: moet je die laten zitten als je een non-boxed koeler erop gaat zetten of verschilt dat per model? Kan die heatspreader er ook makkelijk af…?

  Maar ik zal vanavond eerst een voor 100% proberen te achterhalen of het de koeler echt is. ;)
 • Die heatspreader zit gewoon vast, die gaat er niet af of je moet het erg graag willen met kans op verruineren van de cpu en garantie vervallen ;)

  Een fan zelf gaat niet kapot als je hem stil zet, het is gewoon een electomagenetisch motortje, dus de fan zelf zit als het ware los, itt een ruitenwisser die aan een mechanische motor zit.

  Ja je moet er eigenlijk nieuwe koelpasta op doen als je hem er opnieuw opzet. De oude van de cpu en het koelblok halen met eerst een keukenpapiertje en daarna met wat oplos spul (alcohol/nagelmeuk whatever)
 • Zoals hier al eerder vermeld, luister eerst maar heel goed of het wel degelijk de cooler van de cpu is.
  Want ik had vorig jaar dit probleem ook en dacht heel zeker dat het mijn cooler van de cpu was toen ik in de kast luisterde.
  Nadien een nieuwe cooler gezet en het probleem was tot mijn stomste verbazing nog steeds aanwezig.
  Wat bleek nadien, dat het immens lawaai kwam van het coolertje van mijn videokaart.
  Dacht dus niet dat zo een klein coolertje op de videokaart zo een lawaai kon maken.
 • Ik heb zelf ook een E6600 met een boxed koeler.
  Hij is bij erg stil en komt bij normaal gebruik niet boven de 1500 toeren. De temp. blijft beperkt tot 42 graden.

  Met Intel TAT komt hij maximaal tot 65 graden (beide cores op 100%) en het toerental van de koeler komt dan tot 2500.
  En nog steeds redelijk stil.

  Dus gezien mijn ervaring heb je een andere herriemaker in de kast (bv. een goedkope kastkoeler).
 • kan je in de bios misschien iets instellen voor de cpu koeler?

  bij asus heb je tenminste van die instellingen zoals:
  -Silent mode
  -Heavy load etc
 • Het is dus inderdaad overduidelijk 100% zeker de CPU-koeler: als ik de fan daarvan tegenhoud is het meteen stil.

  Maar wat Bulletproof$$_NL zegt: dat zou best wel eens iets kunnen zijn! Want het viel me op dat het geluid begon nadat ik de BIOS geflashed had! Alleen kan ik zo gauw geen instelling vinden om de fan te regelen… Ik heb dus een MSI P965 Platinum, nu met BIOS 1.3. Iemand ENIG idee waar ik moet zoeken? Misschien draait die fan nu inderdaad steeds op volle toeren…!
 • Je zou het oude bios kunnen terugflashen.
 • Maar dan is 'ie alsnog z'n goede instelling kwijt.. Ik heb geen idee wat dat was en ook niet waar die instelling dan zit… Ik zie wel iets over een temperatuur die de fan moet behouden of zo: die optie staat op enabled. Zal ik die anders maar eens op 60 graden zetten of zo…?

  HA! Er was een optie om een temperaruur voor de CPU fan in te stellen (waarschijnlijk een temp die hij maximaal toe mag laten). Ik kon kiezen tussen 45 - 60 graden (met tussenstappen). Hij stond op disabled. Ik zet 'm op 60 (er komt nog een tolerance (?) optie bij, die ik op 1 heb laten staan), herstart… en de fan blijft stil! :) Dat was 'm dus! Thx for the tip, Bulletproof$$_NL! :)

  Er stond ook nog een optie voor een casefanoptie bij: is het handig om die ook maar aan te zetten? Het lijkt me dat de max temp de minste herrie oplevert…?
 • Ik ken het bord niet, maar veelal kun je per fan twee temperaturen aangeven. Een minimum waarbij de fan uitschakelt, en een maximum waarbij de fan voluit draait. Daartussen varieert de snelheid met de temperatuur. Intel procs gaan throttelen boven een bepaalde temperatuur. Lijkt me slim om de max daar wat onder te zetten. Die temperatuur was vaak 70 graden, maar verschilt per proc.
 • [quote:c9dd59ee15="J van E"]Maar dan is 'ie alsnog z'n goede instelling kwijt.. Ik heb geen idee wat dat was en ook niet waar die instelling dan zit… Ik zie wel iets over een temperatuur die de fan moet behouden of zo: die optie staat op enabled. Zal ik die anders maar eens op 60 graden zetten of zo…?

  HA! Er was een optie om een temperaruur voor de CPU fan in te stellen (waarschijnlijk een temp die hij maximaal toe mag laten). Ik kon kiezen tussen 45 - 60 graden (met tussenstappen). Hij stond op disabled. Ik zet 'm op 60 (er komt nog een tolerance (?) optie bij, die ik op 1 heb laten staan), herstart… en de fan blijft stil! :) Dat was 'm dus! Thx for the tip, Bulletproof$$_NL! :)

  Er stond ook nog een optie voor een casefanoptie bij: is het handig om die ook maar aan te zetten? Het lijkt me dat de max temp de minste herrie oplevert…?[/quote:c9dd59ee15]

  ben blij dat het nu opgelost is. Die casefan temp zou je ook aan kunnen zetten als je denkt dat dat veel helpt. Ikzelf heb er nu een Zalman Fanmate aan hangen dus kan je zelf regelen hoe hard de casefans draaien.

  bij mnm-computers.nl zijn ze wel voordelig en kunnen in een envelop opgestuurd worden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.