Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Advies over RAID-5 servertje

Anoniem
MORA
5 antwoorden
 • Goeiedag!

  Ik ben de laatste weken aan het kijken geweest naar multifunctionele netwerkschijven. Eerst dacht ik aan een QNAP TS201 of Synology DS207 met twee in RAID 1 gemirrorde schijven (een enkele schijf is me niet bedrijfszeker genoeg), maar ik ben er achter gekomen dat die kastjes relatief duur, langzaam en inflexibel zijn.

  Voor niet eens zoveel meer geld kun je volgens mij ook zelf een simpele server bouwen die veel meer is dan enkel een NAS (op zijn minst wil ik ook SlimServer gaan draaien, maar t.z.t. wellicht ook een mailserver, webserver, downloadserver etc.) en bovendien veel meer opslagcapaciteit biedt. Eerst zat ik er nog aan te denken mijn huidige PC om te bouwen tot een server en gewoon een nieuwe desktop PC te kopen, maar omdat mijn huidige PC niet de zuinigste is qua energieverbruik lijkt het me verstandiger om gewoon helemaal met schone lei te beginnen.

  Ik zat aan de volgende configuratie te denken:
  [list:600ec1af89]* Asrock ALIVENF6G-DVI micro-ATX moederboard, socket AM2, NVIDIA nForce 430, built-in video + sound, Gigabit LAN, 4xSATA, 1xIDE (ca. €65,-)
  * AMD Sempron 64 boxed, 3400+, socket AM2 (ca. €45,-)
  * Antec NSK4400 midi-tower, 380 W PSU (ca. €75,-)
  * DDR2-667 512 MB geheugen (ca. €30,-)
  * 4 x Samsung Spinpoint T166 500 GB harddisk, SATA (ca. €120,- per stuk)[/list:u:600ec1af89]
  En daarnaast nog een eenvoudige systeemschijf voor het operating system (ik zat te denken aan een 60 GB 2.5 inch notebook schijf met IDE converter, samen ca. €60,-) of wellicht zelfs een flinke (16 of 32 GB) Compactflash geheugenkaart met IDE converter.

  Dit alles draaiend op ClarkConnect en geconfigureerd met software RAID 5 (het moederboardje ondersteunt zelf ook RAID 5, maar dat is ook geen echte hardware RAID-controller en software-RAID lijkt me voor mijn toepassing snel en betrouwbaar genoeg).

  Maar de vraag is: zou dit werken? Ik heb in een paar jaar geleden weleens een PC in elkaar gezet, maar ik doe het zeker niet dagelijks, dus zie ik hier belangrijke dingen over het hoofd? Zijn er betere/goedkopere/zuinigere alternatieven voor de genoemde componenten? Zou ClarkConnect of een andere Linux distro hier wat mee kunnen beginnen? (Ik heb nog vrijwel geen ervaring met Linux, maar ClarkConnect ziet er handig uit. Maar desnoods zet ik er alsnog XP op.)

  Dit systeempje komt uit op minder dan €800,- en is volgens mij nog relatief zuinig te krijgen door de schijven te laten downspinnen bij inactiviteit en door gebruik te maken van Cool&Quiet (werkt dat overigens in Clarkconnect?). Als het systeem energie-efficienter kan dan mag het best nog een beetje duurder, maar meer dan €1000,- wil ik er eigenlijk niet aan spenderen.

  Ben benieuwd naar jullie meningen. :)
 • Welk merk is dat geheugen? Ik zou toch wel voor merkgeheugen gaan ipv goedkoop OEM geheugen ivm de betrouwbaarheid.
 • De prijsindicaties komen van Alternate af; ik weet niet of ik het daar ook ga bestellen, maar het is maar voor het idee. Voor het geheugen had ik deze Kingston ValueRAM module genomen; 512MB is denk ik voor mijn doel wel genoeg. Een soortgelijke module van G.E.I.L. is 6 euro duurder, maar het komt natuurlijk niet op een (paar) tientje(s) aan. :)
 • Ik heb net een test gelezen, waarin een mATX moederboard gebaseerd op de AMD 690G chipset beduidend zuiniger bleek te zijn dan een vergelijkbaar nVidia systeem, dus ik denk dat ik dat mobo maar ga aanpassen naar een MSI K9AGM2-FIH. Hij heeft in elk geval 1xPATA en 4xSATA on board en dat is voor mij wel het belangrijkste. De 3D functies zijn overbodig, maar geïntegreerde video vind ik wel belangrijk.

  Maar is hier verder niemand met ervaring op dit gebied? Ik zou toch graag een second opinion willen voordat ik zo'n systeem zou bouwen; het zou jammer zijn als deze componenten achteraf gezien niet met elkaar of met Linux door één deur kunnen.
 • Ik kijk al tijdje naar dit topic, maar echt advies geven kan ik niet.
  Opzich zijn NAS stations zoals de Synology CS-406 best mooi:
  http://www.synology.com/enu/products/CS406series/index.php
  Maar ik begrijp ook dat je dan toch inflexibel en gebonden bent itt een DIY nas, keerzijde is dat zo'n "station" wel weer wat zuiniger is.

  Persoonlijk zou ik liever een dedicated raid5 kaartje kopen, kost wel wat helaas maar rebuilden als er iets mis gaat is vaak wat sneller denk ik, ook wat betere support tov onboard raid controllertjes enzo.
  Maar daar heb ik me de laatste tijd niet zo in verdiept, echt ALS ik een raid5 array zou maken (wat ik graag wil in m'n game bak ook als opslag met 4x250) dan zou ik geneigd zijn naar een raid 5 kaartje op pci-e, omdat je die ook makkelijker over kan zetten zonder dat je van de software en het mainboard afhankelijk bent.

  Qua software en linux heb ik werkelijk geeeeen idee, misschien stiekem in het linux forum even vragen ;) wellicht kijken linux guru's hier niet zoveel.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.