Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Temperatuur CPU uitlezen BIOS versus besturingssysteem

Anoniem
Vandread
7 antwoorden
 • Onlangs heb ik een nieuwe PC samengesteld met een Asus P5B moederbord met een Intel Core 2 Duo, E6600. Het valt me op dat de in het besturingssysteem uitgelezen CPU temperatuur ongeveer 5 graden Celcius lager is, dan in het BIOS. Dat doe ik onder andere via ASUS Ai Suite V1.01.17 for Windows 2000/XP/2003/Vista and for Windows 64bit XP/2003/Vista in Windows Vista. En via SpeedFan. Of zelfs onder Linux via GkrellM. Deze geven allen de CPU temperatuur 5 graden Celcius lager aan dan in het BIOS.

  In de FAQ van tweakers staat
  [quote:b140b2d120]
  Temperatuur uitlezen: je kunt de CPU temperatuur uitlezen in de BIOS en met behulp van 3rd party software, zoals Motherboard Monitor en SpeedFan. De gemeten temperatuur in de BIOS is over het algemeen het betrouwbaarst (mits voorzien van de laatste BIOS update), terwijl dat niet altijd bij 3rd party software het geval is, zoals Asus Probe, MSI Core Center, Speedfan, etcetera. Motherboard Monitor geldt tot zover als de betrouwbaarste software.
  [/quote:b140b2d120] Is het mogelijk dat de temperatuur van de CPU in het BIOS echt 5 graden Celcius hoger is? Of is het uitlezen van temperaturen in besturingssystemen echt minder betrouwbaar?

  Hoewel ik hierbij moet opmerken dat mijn BIOS niet de laatste is. Namelijk versie 0806. De nieuwste is versie 1202. Echter op de BIOS update pagina van Asus zie ik niets staan over temperatuur uitlezen.

  Overigens bij een ander moederbord met een Pentium CPU had ik dit ook al. Namelijk de CUV4X-D. Terwijl bij een AthlonXP moederbord A7V266-E was de temperatuur van de CPU in besturingssystemen hetzelfde als in het BIOS. Zodat het een Intel probleem lijkt. Ik zou nu graag de meningen van anderen hierover vernemen.
 • Mischien dat de temperatuur die je in het BIOS ziet gemeten wordt d.m.v een temperatuur signaal dat de CPU naar het BIOS stuurt.

  Het signaal dat losse software ontvangt komt denk ik van een temperatuur sensor in/onder het CPU slot dat een soort van thermische weerstand is net zoals die zit in zo'n sensordraad van een fan-controller met temperatuurmeter.

  Als hij verwarmt wordt door de CPU zal de weerstand veranderen en dus ook het signaal.
  Aan de hand daarvan leest de software de temperatuur uit.
  Alleen is dit dan wat minder nauwkeurig dan dat de CPU zelf uitzend.

  Misschien slaat dit verhaal wel helemaal nergens op maar het leek me een mogelijke oplossing. :wink:

  Ik heb ook een fan-controller (Coolermaster Aerogate III) en heb de sensor zo dicht mogelijk bij de CPU core en heatsink geplaatst.
  De waardes die ik dan aflees zijn zo goed als gelijk met die van de BIOS.
  Scheelt soms 1 graad.
  Die van AI Booster zijn dan weer 4 tot 5 graden hoger.
 • Wat zijn de temps die hij aangeeft ? zowel in de bios als in windows?
 • Temperaturen kunnen inderdaad uiteenlopen afhankelijk van met welk programma je het afleest. Elk programma moet namelijk de I/O chip kennen van het moederbord (welke zelf een temperatuursensor bevat, de PWM logica om speeds te veranderen, RPM monitoring, en temperatuurmonitoring en vaak ook legacyachtige apparaten zoals floppy diskdrives en seriele poorten).

  Daarnaast moet deze I/O chip ook nog eens weten wat voor soort temperatuursensor erop aangesloten is. In Speedfan kun je dit dan ook veranderen (Configure>Advanced). De BIOS zou automatisch de goede instellingen moeten gebruiken (de I/O chip, tempsensors en BIOS horen immers voor altijd bij elkaar in het moederbord i.t.t. Speedfan die voor alle moederborden wordt gebruikt).

  Merk op dat tegenwoordig sommige CPU's automatisch het voltage en kloksnelheid omlaag brengen wanneer ze in windows zitten (AMDs Cool'n'Quiet, en Intels variant EIST). Dit kan zodra de computer in Windows zit meteen al een vijf graden lagere temperatuur opleveren.
 • Check de temp eens met TAT:
  http://www.techpowerup.com/downloads/392/mirrors.php
  kan zijn dat de bios de core sensor gebruikt en de 3rd party progs een andere.
 • Bij mijn weten is de temperatuur in het bios toch het betrouwbaarste. Het softwarematig uitlezen van dergelijke waarden schijnt een crime te zijn.
 • TAT heb ik ook nog maar even geprobeerd. Maar deze is blijkbaar niet geschikt voor die P5B moederbord.
  [quote:37a2dc8557="Kerstboom"] Merk op dat tegenwoordig sommige CPU's automatisch het voltage en kloksnelheid omlaag brengen wanneer ze in windows zitten [/quote:37a2dc8557] Nu ik dit nogmaals gecheckt heb, zou dit inderdaad wel eens het geval kunnen zijn. In Windows XP toont ASUS Ai Suite de CPU (idle) frequentie 1600 Mhz. De CPU temperatuur kan dan dalen tot 33 graden Celcius. System temperatuur is dan 35 graden Celcius. Als ik dan weer reboot naar het BIOS zie ik dat de temperatuur van 38 graden Celcius oploopt naar 40/41 graden Celcius.

  Ik heb nog wel in Windows XP Sisoftware Sandra burn-in test gedaan. Dan kan de CPU temperatuur op lopen tot 46 graden Celcius. Waarbij me opvalt dat als het CPU gebruik afneemt, de CPU temperatuur vrij snel kan dalen. Dan zullen de sensors (Winbond 83627dhg) wel in orde zijn.

  In ieder geval iedereen bedank voor het meedenken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.