Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

CPU temp zeer hoog terwijl fan toch goed draait.

Anoniem
muppets4
6 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb hier een PC met een Asus K8V moederbord
  AMD 64 3000+
  2Ghz 512 MB

  De CPU temperatuur wordt erg hoog (tot 100 C ) en het systeem valt dus uit nar 10 / 15 minuten. Ook als ik de case open heb staan (deksel er af) en er dus ruim voldoende frisse lucht bij kan.

  Ik heb het memory stripje getest met mem test die geen problemen geeft.

  Volgens het BIOS draait de fan die op de cpu zit (als vanaf de aanschaf 3 jaar terug) op ong 4800 toeren.

  Hoe kan het dat de CPU temp toch te hoog wordt? Er is nooit over geclocked of zo.
  Waar kan/moet ik de oorzaak nu zoeken?

  Groet,

  Broosha
 • Gesteld dat je de CPU fan wel ziet draaien is het zeer wel mogelijk dat de koelpasta tussen CPU en fan niet meer goed geleid. De warmte van de CPU wordt dan nog nauwelijks afgevoerd.

  Oplossing is de fan loshalen, fan- en CPU oppervlak voorzichtig schoonmaken (wasbenzine bijv.) en nieuwe koelpasta opbrengen. Ongeveer ter grootte van een rijstkorrel. Zonder dat verder over het oppervlak te verspreiden kun je de fan wat draaien op het CPU oppervlak en weer vastzetten.

  Andere mogelijkheid is dat de fan het niet goed doet. 4800 toeren is een heleboel en het kan zijn dat ie veel minder draait en de sensor die het toerental meet niet goed is. Kortom: foute uitlezing van foute fan.

  Wil het met de koelpasta niet beter worden dan zul je een nieuwe fan moeten kopen.
 • Voel eens aan de heatsink. Aan 100 graden brand je meteen je handen. Als ie lauwwarm is, maakt ie geen goed contact met je processor. Dan inderdaad herplaatsen.
 • De heatsink is echt heel warm. Daar kan ik mijn vingers niet op laten.

  Koelpasta "verdwijnt" toch niet gewoon? Of wel?
 • Als het blok dat direkt contact maakt met de gloeiendhete CPU zelf ook gloeiendheet is heb je een aardige kans dat de ventilator er bovenop die hitte niet goed afvoert en dus niet op volle kracht werkt, ongeacht het toerental dat wordt weergegeven in programmatjes.

  Je hebt, gezien de hitte en uitval van het systeem (en niet te vergeten het grote risico dat je processor doorbrandt!!!) geen andere optie dan ingrijpen. OF je haalt direkt een nieuwe, bij je socket passende, CPU koeler OF je probeert het eerst met deze koeler door het loshalen, schoonmaken, aanbrengen nieuwe koelpasta, weer monteren.

  Nogmaals: elke keer dat je je systeem laat draaien loop je nu kans je CPU op te blazen.
 • Als je heatsink heet wordt, zit ie goed op de processor. Hij heeft dan waarschijnlijk gewoon te weinig capaciteit. Vervangen door een betere. Het kan ook zijn dat je processor niet meer helemaal jofel is, en dan zal een andere koeler ook niet helpen. Dit is een goede en betaalbare koeler voor jouw processor:

  http://www.azerty.nl/producten/product_detail/81/4585/freezer-64-pro.html

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.