Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

geheugen uitbreiden op oude pc

Anoniem
athene
8 antwoorden
 • Op mijn oude computer wil ik geheugen laten toevoegen, maar in de winkel hebben ze geen geheugenmodules meer te koop voor dit moederbord (te oud). Weet iemand waar je nog oude exemplaren kunt kopen?
  Ik heb wat gegevens over deze computer verzameld die mogelijk meer inzicht geven aan een deskundige (wat ik dus niet ben).

  Het moederbord is Jetway 993AN/BS en CPU-type is Intel Celeron A 533 MHZ (8x67).
  In geheugenslot #1 zit 128 MB SDRAM en in slot #2 zit 64 MB SDRAM. Op de computer draait Windows 98SE.

  Met de virusscanner (Norman) zit de pc minuten lang vast (CPU-gebruik is 100%) om de on-access-scanner op te starten. En tussen de bedrijven door gebeurt dit ook. Dus het advies van Norman was om geheugen uit te breiden. Dat vind ik best oké, maar nu kan ik het niet meer krijgen in de winkel.

  Als ik meer info moet geven, dan hoor ik dat wel.
  Bij voorbaat bedankt.
 • 1. Haal Norman er eens af, gooi er een registercleaner overheen om alle Normanresten uit je register te krijgen. Zet 'm er dan weer op.

  2.
  SDram
  SDram

  3. Je kunt met Everest bekijken welke snelheid je huidige geheugen heeft.

  4. Voordat je extra geheugenlatjes aanschaft eerst even met Norman spelen. Bovendien kun je een andere, freeware scanner proberen die de geheugenproblemen wellicht niet heeft.
 • Zal wel pc100 of pc133 zijn. Is hier en daar nog wel te koop, maar vrij duur. Bedenk wel, dat die pc zo goed als niks meer waard is. Misschien 50 euro, als je er al een koper voor vindt. Een ander en beter tweedehandsje is waarschijnlijk goedkoper, dan nieuw geheugen aanschaffen.

  http://tweakers.net/pricewatch/cat/546
 • Bij Norman hebben ze al bevestigd dat de nieuwste versie nu eenmaal een hoop CPU opsoupeert bij het inladen van de on-acces-scanner.
  Maar, zeker bedankt voor de website-links. Ik zal hier 's goed naar kijken en een afweging maken. Zoals de situatie er nu uitziet hier lijkt een extra geheugen-steuntje toch de goedkoopste oplossing (al is alles relatief).
 • Tweedehands aangeboden.
 • Ik heb vandaag de links naar de webwinkels met SDRAM uitgebreid bestudeerd en Everest nog een keer gedraaid om te kijken wat moet passen in mijn pc. Ik denk dat het een PC133 moet zijn. Ik geef hier nog maar wat info voor de deskundigen:

  Moederbord Chipset = VIA VT82C693A Apllo Pro133
  Chipsetbus-eigenschappen: bustype = PCI, Bus breedte = 32 bit, Kloksnelheid = 33 Mhz (zowel werkelijk als effectief), bandbreedte = 133 MB/s
  Geheugenbus-eigenschappen: bus type = SDR SDRAM, bus breedte = 64 bit, kloksnelheid = 67 Mhz (zowel werkelijk als effectief), bandbreedte = 533 MB/s.
  Front Side Bus eigenschappen zijn hetzelfde (alleen bus type = Intel GTL+).
  CPU-eigenschappen: CPU type = Intel Celeron-A, 533 MHz, aanduiding = Mendocino, stepping = B0, instructieset = x86, MMX, origineel kloksnelheid = 533 Mhz.
  Ik heb nu 2 geheugenslots in gebruik (128 Mb en 64 Mb), wat samen komt op 192 Mb aan intern geheugen, en heb, geloof ik, nog 2 over (er zitten 4 expansieslots op het moederbord). Met 256 Mb aan intern geheugen zou ik genoeg hebben volgens Norman, maar een beetje meer lijkt me ook wel aangenaam.

  Heb gekeken bij "tweedehands aangeboden". Met mijn boerenverstand lijken mij de Dane-Elec en Nanya 128 Mb (beide 133 Mhz) in het aanbod van bbbb geschikt voor mijn pc. Is dat goed bedacht? Want hoewel het heel aantrekkelijk geprijst is, heb ik niets aan de verkeerde blokjes.
 • Ik heb niet voor niets de tweedehandsoptie erbij gezet. Die gaan passen.
 • Heb je hier wat aan ?

  http://www.memoryshop.nl/

  Ik heb verder niet gekeken , maar als je compatible geheugen wilt hebben , kun je t wss daar krijgen ( Goede herinneringen aan ivm 1 specifiek soort IBM geheugen lol:
  Suc6 AZ

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.