Vraag & Antwoord

Anoniem
Stefan NL
30 antwoorden
 • Voorlopig heb ik geen zin om een compleet nieuw systeem aan te schaffen, maar ik wil graag m'n huidige systeem upgraden. Specs:
  AMD Athlon 64 3500+ (NewCastle)
  ATI Xpress 200 (RS480) chipset
  ATI Radeon X300 (256 MB)
  AHI 2 moederbord
  1024 MB DDR 199.0 MHz (dual)
  Windows XP Home Edition (SP 2)

  De CPU wil ik eigenlijk laten voor wat het is, want die lijkt me nog perfect alleen zou ik graag een wat betere videokaart. Ik heb alleen geen idee wat te kiezen voor een niet al te hoog bedrag. Verder heb ik als het goed is nog 2 geheugenslots over, maar kan ik dan gewoon deze toevoegen of is het beter om de huidige te vervangen voor deze?
 • Deze lijkt me interessanter. 4 modules wil meestal wel, maar vaak schakelt het moederbord dan terug naar 166MHz en 2T. Oude geheugen is best nog te verkopen.

  http://azerty.nl/producten/product_detail/130/2272/memory.html

  De interessantste gamerskaart is de x1950pro. Kan alle huidige spellen nog goed aan, en is relatief goedkoop. Bij dollarshop is ie nog wat goekoper (was 114).

  http://azerty.nl/producten/product_detail/?ID=12202
 • Hmmm, ziet er wel goed uit. Ik kan neem ik aan alles zo vervangen en klaar is Kees, toch? Maar even over het geheugen, Kingston is toch hét merk voor geheugen of zijn die anderen net zo goed of beter?

  Mocht ik die oude modules willen verkopen, aan wat voor richtprijs moet ik dan denken?
 • Wel even uitkijken met de drivers. Je videodriver even verwijderen, voordat je de nieuwe kaart plaatst. Liefst even napoetsen met drivercleaner. Geheugen zou gewoon herkend moeten worden. Kingston is een heel gewoon merk, schat ik niet hoger in dan twinmos. Een nieuwe 512 module kost 25-30 euro, neem daar de helft à driekwart van. Maar misschien vang je op marktplaats wel meer. Je oude X300 moet denk ik ook wel 25 euro op kunnen brengen.
 • Moet ik die videodriver in de veilige modus verwijderen of maakt dat niet uit? Ik vraag het maar even voordat ik helemaal geen beeld meer heb! :lol:
 • Niks verwijderen voor je de nieuwe hardware in huis hebt iig. Je moet de driver uninstallen in "normal mode", dus gewoon in windows. Daarna rebooten naar safemode, drivercleaner gebruiken. Dan de computer helemaal uit (ook stekker), videokaarten wisselen, computer aan (normaal windows), en de nieuwe driver installeren. Catalyst 7.6 als ik het goed heb.
 • Ok, zou moeten lukken. Ik ga zeker nog niks verwijderen, maar ik zag wel 2 ATI-onderdelen staan; ATI Control Panel en ATI Display Driver. Moeten die allebei weg of alleen de laatste?

  P.S. Heb je een link naar de laatste versie van Drivercleaner?
 • Je hebt in principe alleen de driver nodig. Het control panel maakt dat icoontje in je tray, met uitgebreide instellingen. Is bij mijn weten ook wat buggy, maakt je systeem dus minder stabiel. Maar het is net wat je zelf wilt.

  Dit is de laatste: http://www.drivercleaner.net/
  Dit is de laatste freeware versie: http://downloads.guru3d.com/download.php?det=745
 • Ok, bedankt voor je hulp! Voor de rest is het systeem wel ok, toch? De CPU kan nog wel even mee neem ik aan. Alleen heb ik wel soms als ik grote bestanden in bijv. Photoshop aan het bewerken ben dat het erg traag wordt zeker als ik de Media Player o.i.d. aan heb staan. Zal dat wat verbeteren met die videokaart en geheugen?
 • Ik denk dat photoshop gaat swappen naar de schijf, en dat is inderdaad traag. Je processor is geen topmodel, dus hij loopt een beetje op zijn tenen bij de nieuwste tellen. Het ligt er ook aan hoe een verwoed gamer je bent. Als je dat af en toe eens doet, zou ik niet meer uitgaven. Zit je de halve dag te fraggen, dan zou ik een nieuw/beter systeem overwegen.

  Mediaplayer is trouwens ook vrij zwaar. Je kunt eens een lichter programma proberen.
 • Nee, gamen doe ik eigenlijk nooit. Ik game hoofdzakelijk op een gameconsole. Ik ben hoofdzakelijk bezig met Photoshop en videobewerking. Dat de CPU op z'n tenen loopt geloof ik graan en merk ik ook wel, maar het is niet zo heel storend als op m'n voorgaande systeem. Als ik een beetje kan upgraden met een videokaart en geheugen heb ik dat er graag voor over. Een nieuw systeem zie ik niet zo zitten, want ik ben van plan binnenkort een laptop aan te schaffen.
 • Misschien kun je dan beter een andere kaart nemen. Die ati is wel een gamerskaart. De x300 is wel een heel licht en oud kaartje, eigenlijk een opgepoetste ATI 9600. Misschien is een 8500GT wel een idee voor jou. Heb je al vanaf 70 euro.
  http://www.azerty.nl/producten/product_detail/160/34533/geforce-8500-gt.html

  Of een passief gekoelde voor 85.
  http://www.azerty.nl/producten/product_detail/160/31416/en8500gt-silent-htd-256m.html
 • Maar kan dat zomaar dan aangezien er standaard ATI aanwezig is.
 • Dat maakt verder niet uit. Zolang er een PCI-e slot op zit, zou het moeten werken.
 • Ok, maar er is verder niks van ATI behalve die X1950 Pro.
 • Joh, 1650pro kun je ook nog naar kijken. Misschien ook nog een nieuwe X2400, als die al leverbaar is? Die zijn ook niet zo duur. Heb er niet zoveel zicht op hoe die presteren eigenlijk. Er zijn al wel reviews, maar ik heb nog weinig gelezen. Maar de lichtere zijn niet echt duur alvast.

  http://www.azerty.nl/producten/product_detail/165/35335/radeon-hd2400-pro.html
 • Weet jij (of misschien iemand anders) een website waar ze videokaarten onder handen nemen en/of worden verdeeld in klassen. Ik heb even gekeken en bijv. Azerty, maar daar heb je de keuze uit zoveel. Echt geen idee welke ik moet kiezen en of dat een goede keuze is (prijs/kwaliteit).
 • Als je naar merken kijkt, zijn er erg veel. Selecteer je echter op type gpu, dan blijft er eigenlijk maar een handvol over. Ik weet zo geen specifieke site, ik lees gewoon af en toe reviews, van verschillende sites. Misschien eens bij anandtech kijken, die heeft altijd uitgebreide tests.
 • Ja, ik zie het. Maar dan is er toch nog keuze zat, ik wil gewoon een betere kaart hebben van ATI dan dat ik nu heb. Lastig altijd die keuzes. Trouwens ik zie actief en passief gekoelde GPU. Wat is een beter keuze?
 • Ik denk dat bij die nieuwe kaarten passief geen goede keuze is. Die dingen lusten graag stroom, en die energie komt er ergens weer uit natuurlijk. Ik zou er een uitzoeken met een degelijke fan erop.


  Artikel over de vorige serie:
  http://www.hardware.info/nl-NL/articles/amdnY2puZGWa/ATI_Radeon_X1650_XT_X1950_Pro_X1950_XT_videokaarten_test/

  Bericht over de release van X2600, met links naar reviews in de tekst:
  http://tweakers.net/nieuws/48218/AMD-zet-Radeon-HD-2400-en-2600-op-de-markt.html

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.