Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Ondanks waterkoeling niet veel verder overklokken???

Anoniem
Peiky
5 antwoorden
 • Hoi allemaal,

  Daar ben ik dan weer eens! Ik heb waterkoeling op m'n huidige computer geïnstalleerd en ik hoopte daarmee verder te kunnen overklokken. Het probleem is dat dat echter vooralsnog niet echt wil lukken, terwijl de temperaturen van de cpu zeer laag zijn. Nog maar even de hardware en wc-setup:

  DFI LP Nf4
  A64 3700+ San Diego
  2x 512MB OCZ Premier Series
  Tagan 480Watt

  D-Tek Fuzion CPU-block
  Laing DDC 1T pomp
  360mm Thermochill radiator
  1/2" tubing

  De temperaturen van de CPU zijn perfect voor de settings waar ik op loop:

  @3150 MHz @1,65

  idle: 26-27 graden
  load: 41 graden

  Dat lijkt me netjes toch? Het gekke is dat de overklok toch niet stabiel is, hoe veel ik het voltage ook verhoog. Ik heb het net op 1,75 volt geprobeerd, de load temp kwam op 47 graden te staan, en nog gaf prime na 10 minuten een fout.

  Ik snap totaal niet wat het probleem kan zijn, tot mijn oog net viel op de temperatuur van het moederbord (niet de chipset): 70 graden bij full load. "Moederbord" betekent in dit geval waarschijnlijk de voltageregelaars voor de CPU denk ik? Het valt me ook op dat de fouten beginnen op te treden boven de 65 graden, zodra de temp daarboven komt knalt prime er binnen een minuut uit. De oorzaak is waarschijnlijk te vinden in het wegvallen van de lucht cpu-koeler. De kast is goed geventileerd, 2x 80mm intake en 2x 80mm outtake. De radiator staat buiten de kast. Ik heb geprobeerd een van de 80mm fans provisorisch boven het cpu-block te hangen, maar de temperaturen reageerden er nauwlijks op, het scheelde ongeveer 8 graden. Iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen? Ik baal behoorlijk, want het lijkt erop dat m'n mobo niet meer dan 1,55 volt kan geven zonder zelf oververhit te raken :evil: …
 • Ik ben nog niet zo lang bezig met overklokken dus weet er niet veel van maar ik denk dat je gewoon aan het maximum zit :wink:
 • Hoe ben je aan je 2 waarden gekomen? Dus je cpumax en je rammax?

  En welke test in prime95 gebruik je?

  Die 3150 kan je max zijn, klik Tis al aardig hard dus aan de stepping kan het niet liggen daar heb je wel geluk mede.
 • Wat bedoel je met 'hoe ben je eraan gekomen'? De cpu temperatuur klopt, want met de vorige luchtkoeling was ie stabiel toen de sensor 51 graden aangaf. De rammax weet ik doordat bijna een jaar lang @2.9GHz gedraaid heb met het geheugen op 9/10: 244Mhz. Nu draait het op 225 oid wegens de lagere divider.

  En ik hoor graag je mening over de hoge moederbord temperatuur…
 • Ff paar delta's op je mainboard richten, kijken of het helpt (fans iig dus)

  Zowiezo is die snelheid vaak wel beetje de top voor dergelijke cpu's…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.