Vraag & Antwoord

Anoniem
Mokino
16 antwoorden
 • hallo,
  ik heb vandaag een ATI silencer 4 op mn video kaart gezet. zit allemaal prima. maar toen kwam ik er achter dat de connector van mn oude cooler kleiner is dan die van de silencer 4. en dus past de silencer 4 niet in de fan socket van mijn videokaart. het gaat bij allebij om een 3 dradige connector. is er een mogelijkheid om een kleinere connector op de silencer te zetten?

  ik heb er een foto van, maar is wat onscherp. misschien helpt het jullie iets:

  [img:000cd0e267]http://www.heresmyimage.com/uploads/901cecb6a6.jpg[/img:000cd0e267]

  en nog 1, de socket + connector van de silencer. past niet:
  [img:000cd0e267]http://www.heresmyimage.com/uploads/53c7937c6a.jpg[/img:000cd0e267]
 • Of er verloopstukje o.i.d voor zijn weet ik niet, maar je kunt hem eventueel (tijdelijk) op je moederbord aansluiten als casefan. Nadeel alleen is dat je de snelheid van de fan dan niet kunt regelen.
 • dank voor uw/je antwoord.
  op mijn moederboard (gigabyte ga-81945 gmf) vind ik alleen de sys.fan aansluiting(en uiteraard de cpu fan) en die heb ik al in gebruik. er staan wel 2 connectoren op mn moederboard aangeduid met F1 en F2, maar die zijn 2 pinnig. is dat de pin die ik niet nodig heb omdat ik de fan dan toch niet kan reguleren of kijk ik verkeerd?
 • hmm heb de manual ns doorgelezen.. een 3e fan aansluiting zit niet op mijn moederboard. helaas.

  heeft iemand anders een idee hoe ik dit probleem kan oplossen?

  b.v.d
 • door knippen en op de juiste manier omsolderen ……
 • zou een optie kunnen zijn. maar wil eerst even verder zoeken of er toevallig verloopjes zijn of kleinere bitjes waar ik de draadjes in kan zetten. mijn soldeer kunsten zijn namelijk niet geweldig en heb geen zin daardoor iets te verzieken.

  heeft iemand een idee?
 • Ik verwacht niet dat er verloopstukjes te koop zijn. Normaliter los ik dit soort dingetjes op door oude connectors te her gebruiken. Die grotere 3 pins lijkt me vergelijkbaar met de audio connector op oude SCSI CD-Rom spelers. Dat betekent dat sommige audio kabels, geluidskaarten ed vaak geschikt materiaal bevatten.
  In het algemeen zitten dit soort in allerlei apparaten, dus niet alleen in computer onderdelen. Ik beschik(te) zelf over vrij veel oude spullen. Het grootste probleem lijkt me iha de printconnector. De steker zit vaak wel aan een oude ventilator. Heel soms kan je de draadjes inclusief pinnetje overzetten. In dit geval verwacht ik niet dat dat kan. De connector lijkt me erg veel kleiner. Mocht je gaan solderen, zorg ervoor dat er de draadjes geen kortsluiting kunnen maken. Ik gebruik meestal krimpkous. Bijkomend voordeel is dat de bedrading steviger wordt. Probleem met dit soort verbindingen is dat het draad nogal eens afbreekt vanwege de zwakke litzedraadjes en het harde soldeer.
 • Deze zitten bij Zalman videokaart koelers.

  [img:fa79706c49]http://www.zalman.co.kr/upload/product/zm_mc1_c.jpg[/img:fa79706c49]


  Met zoiets kun je hem aan een molex hangen, met 12v of 7 v aansluitingen.
 • bedankt voor de replies.

  @ lange pier, ik heb hem liever rechtstreeks aan de videokaart, zodat de fan harder gaat draaien als de kaart warmer word.
 • Peuter die pinnetjes eruit, die borging wegdrukken met een naald, onthouden waar de kleuren zitten en moeten komen en kijk of die in de kleinere ook passen.
 • In theorie zal de volgorde van de draadjes gelijk zijn. Ik zou er niet zonder meer vanuit gaan. Ook willen de draadjes nog wel eens een andere kleur hebben. Dat uitpeuteren moet nogal voorzichtig gebeuren. Met de hulp van een klein schroevendraaitje kan het borgje weggeduwd worden. Plus nog wat handigheid en het zal kunnen lukken. Echter de connector op de allereerstefoto lijkt me geen standaard 3 polige connector die ook op een moederbord zit dus ik zou er niet direct aan beginnen.
 • bedankt. ik ga vanavond even knutselen. de connector van mn oude fan ( links op de 1e foto) heb ik al los weten te krijgen en is nog wel in goede staat. eens kijken hoe de draadjes van de silencer daar op gaan reageren.
 • Dat is wel pech zeg, in de review ziet het er anders uit:
  http://www.techpowerup.com/reviews/ArcticCooling/ATISilencer4/images/installation1.jpg

  Zou even heel goed opletten wat de fan doet nadat je ze hebt omgezet, kan wel eens veel te hard of te langzaam gaan.
 • Een verschil waar je nog wel op moet letten is de voedingsspanning. Veel videokaarten bieden 5V. Een 12V ventilator gaat daar niet kapot van, maar andersom, dat gaat wel fout.
 • @ vandread. ja was inderdaad balen. en nergens in een computer winkel hadden ze een handig antwoord.

  @ hans vosman.
  dat zou geen probleem moeten zijn want de fan is speciaal gemaakt voor die video kaart.

  wat ik nu gedaan heb:
  connector van nieuwe fan losgekkoppeld en de rode en zwarte draad aan een molex geknutseld. het enige jammere is nu dat ik de snelheid niet kan bepalen, is inprincipe makkelijk op te lossen door de gele draad wel aan mn vid kaart vast te maken.
  ik ga nu testen in ati tool voor de temperatuur.
 • ben nu al 20 minuten aan het testen met ati tool ( scan for artifacts) en de temperatuur blijft precies op de 60 hangen.. voor dat ik de silencer aan de praat kreeg liep de temperatuur al snel op tot 110 (binnen 5 minuten). Nu nog even een goede molex halen en de boel wat veilig maken. en ik kan eindelijk weer wat gaan spelen!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.