Vraag & Antwoord

5 antwoorden
 • Ok, ik heb een vraag. Voedingen, een van de meest belangrijke dingen om goed te krijgen. Ik heb het gevoel dat mijn theorie erover klopt maar ik krijg op bepaalde plekken tegen gas hierover dus ik dacht ik vraag het aan mensen die er meer over weten dan ik (of het zekerder weten).

  Als je een computer hebt die 300 watt trekt, dan kan je als ik het goed heb in principe een voeding van 320 watt nemen (of 350) en die zou dan dat wattage moeten aankunnen. Als er dus op die voeding staat dat de efficiëntheid 80% is dan zal deze op bijna volle belading ook waarschijnlijk 80% zijn (of misschien iets hoger). En gaat er dus 20% verloren aan wat anders (allemaal hitte of iig grotendeels als ik me niet vergis).

  Nu is die hitte niet aan te raden, en als je constant een voeding volop belaad (elke keer 3 uur achter elkaar) dan betwijfel ik het ook of die het langer dan een jaar gaat uithouden.

  Stel nou je hebt een voeding van 800 watt ipv die 320 watt. Maar je blijft nog steeds maar 300 watt eruit trekken dan zou de hitte-ontwikkeling vele malen minder moeten zijn dan dat bij de 320 watter. Wat dus resulteerd in hogere efficiëntheid, misschien wel 90% ? Misschien zelfs nog meer (als de koeling in je PC goed is).

  Dus om de voordelen even op te sommen:

  [quote:ec90a817a7]Als je in totaal 300 watt trekt met je systeem. En je hebt een 350 watt PSU, dan word deze heter als dat je een 700 watt of een 800 watt PSU neemt en maar 300 watt eruit trekt. Dat is voordeel één.

  Bij dat voordeel van minder hitte heb je een 2de voordeel, hoe minder heet hij word betekend hoe minder energie verlies hij maakt (hitte is verlies aan energie, aangezien er hitte word opgewekt dmv energie ipv dat die energie word gebruikt voor elektriciteit). En dan kan er wel staan dat ze allebei bijvoorbeel 83% efficiënt zijn maar dat is getest onder een % van het wattage (of dat 100% is weet ik niet). Als je dus relatief minder % watt uit een PSU trekt is hij efficiënter qua stroom gebruik. Dus je wint je geld ook nog is terug ook!

  Voordeel 3 is, de PSU gaat veel langer mee omdat je hem dus minder belast, dus je zult hem waarschijnlijk nog wel 3 PC's langer mee kunnen laten gaan. Aangezien het stroomgebruik van nieuwe producten er niet bepaald meer op word).[/quote:ec90a817a7]

  En als metafoor hiervoor:

  [quote:ec90a817a7]Als jij de meest gespierde man bent op aarde, dan heb jij niet veel moeite mee om 100 keer achter elkaar 10kg te tillen dan dat een mager persoon die het zeg maar wel aan kan maar het scheelt niet erg veel.[/quote:ec90a817a7]


  Groeten en bedankt,

  Timo


  (PS, dit werd er tegen mij gezegd toen ik dit een aantal keer had gepost ergens en had aangeraden meer watt te nemen: "(Sorry, maar ik kan er echt niet tegen als mensen zo'n onzin durven verkopen.)"
 • Je theorie klopt niet, althans niet helemaal. Kijk naar de grafiek hier.

  De grafiek laat zien dat beide voedingen slechts een optimale efficiëntie hebben over een beperkt vermogensbereik. Voor de NeoPower 480 is dat ongeveer tussen de 350 en 600W, bij een lager vermogen daalt de efficiëntie enorm.

  Stel dat je pc idle 100W verbruikt en onder maximale belasting 250W, idealiter zoek je dan een voeding met een maximale efficiëntie tussen die twee waarden. Een 800W voeding is geoptimaliseerd voor hogere vermogens, qua efficiëntie ben je dan beter af met een 300W model.
 • Je bent op zoek naar een voeding met een hoog efficientie niveau, dat is belangrijker dan wattage.

  Als je 300watt uit een 800watt of 350w voeding trekt, dan is het efficientieniveau de bepaldende factor, mssn trekt de 800watt voeding zelfs meer stroom omdat het zijn standaard is.

  Corsair voedingen hebben een hoog efficientie-niveau, met name aan de prijs kun je zien of de voeding van goede kwaliteit is/hoog efficientie niveau heeft.
 • Ok :) Dankuwel voor dit snelle antwoord.
 • Lees dit ook even:

  http://tweakers.net/nieuws/46778/nieuwe-energy-star-richtlijnen-gaan-op-20-juli-in.html

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.