Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Raid 1 kunnen er dan nog partities op de schijf staan?

Anoniem
nico_van_wijk
23 antwoorden
 • Heb 2 indentieke schijven en wil deze met raid 1 in een systeem hangen.

  Kunnen de schijven dan nog partities bevatten. Heb nu een schijf met 2 partities en in windows wil ik deze omzetten naar een dynamische schijf, gaat dit dan goed?
 • Na het maken van een array dien je ze weer als 1 schijf in te delen, dus ook moet de raid schijf gepartitioneerd en geformateerd worden.
 • Ik moet dan bijvoorbeeld op beide schijven 2 partities aanmaken die exact even groot zijn?
 • Nee, je dient via de raid bios een array aan te maken, dan worden de twee schijven als 1 schijf gezien, dan kun je ze opnieuw indelen.

  Dus alles wat er nu opstaat ben je kwijt als je er geen backups van maakt.

  http://www.weethet.nl/dutch/hardware_raid.php
 • Maar het verbaasd me dat ik dan mijn gegevens kwijt ben.

  Stel ik draai al in raid 1 en er gaat een schijf kapot. Niets aan de hand, maar wanneer ik de kapote schijf wil vervangen moet ik dus weer een nieuwe array maken, waardoor je alles weer kwijt bent?
 • Nee, daar is raid 1 juist voor bedoeld, dan kun je een array rebuild uitvoeren om de gegevens van de goede schijf weer op de nieuwe te krijgen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Redundant_Array_of_Independent_Disks
  http://bluefive.pair.com/articles_raid.htm
  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/706460
 • Lange Pier, hartelijk dank voor de informatie. Ik ben alles eens even goed aan het doorlezen. Het volgende kwam ik tegen:

  Twee soorten SoftwareRAID: je hebt wel twee soorten softwarematige RAID. De ene wordt gestuurd via de BIOS/drivers, zoals bij de welbekende Promise en Highpoint controllers (ook wel firmware RAID genoemd), en de andere wordt louter via gespecialiseerde software gestuurd, zoals die is geïntegreerd in Win2K/XP

  Hoe moet ik dit nu zien? Er zit op m'n Asus moeder een sata raid controller. Ik neem aan dus dat ik gebruik kan maken van raid via de Bios/drivers. Maar wat voor rol speelt XP hier dan nog in? Deze moet toch ook weten dat er gebruik van raid gemaakt wordt?
 • Je kunt het beste ook de rest lezen, in die 2e optie wordt er gewerkt met dynamische schijven maar die zijn bedoeld voor opslag, je kunt er niet mee opstarten.

  In dit geval de twee schijven erin hangen, in de bios de raid bios op enabled zetten dan in die raid bios, waar je met een op het beeldschem opgegeven toets of toetsencombinatie in komt, een array aanmaken.

  Dan opstarten met het OS instalatie cd en met f6 de raid driver vanaf een flop laden met XP b.v.

  De rest spreekt voor zich.
 • Voor de duidelijkheid het idee van raid is dat je pc niet weet dat het twee schijven zijn. Je hoeft dus niks anders te doen dan normaal alleen moet je inderdaad zorgen dat windows je raid schijven goed benadert, dit doe je inderdaad door tijdens de setup een raid driver te installeren. Als dit eenmaal is gedaan merk je het verschil dus niet meer.

  Gaat een schijf kapot dan kun je een nieuwe schijf plaatsen en in het zelfde menu waar je eerst de array hebt gemaakt de optie rebuild array kiezen.

  raid1=alles staat ook op de andere schijf
  raid5=zelfde idee maar dan met 3 schijven waardoor het sneller is
  raid0= helft op 1 schijf helft op de andere (dus 200% vd snelheid).
 • Ik begrijp het principe van Raid. Ik ben alleen wat verward geraakt over de configuratie. Ik was in de veronderstelling dat je het moest configureren in de bios door een array te maken, maar vervolgens ook nog instellingen moest maken in windows zelf door het instellen van Dynamische schijven.

  Maar ik zal er wel naast zitten.

  @lange pier: Je kunt toch wel opstarten van dynamische schijven?
 • [quote:3bb6b1f8dd]De laatste twee volumes, RAID1 en RAID5 worden alleen ondersteund in de server versies de genoemde OS'sen.[/quote:3bb6b1f8dd]

  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/649273#dynamicdisks

  Niet met raid 1.

  Maare, waarom dynamische schijven?
 • Met raid1 zit je al veilig toch…
 • Ik begrijp dat dynamische puur een software matige oplossing is om raid te kunnen gebruiken. Ik zag dat 2003 server wel degelijk raid1 kan bieden met dynamische schijven.

  Voorlopig zal ik eens experimenteren met raid1 via de controller van het moederbord.

  Is het nog ergens te checken dat allebei de schijven meedoen? Want in windows zie je natuurlijk maar 1 schijf?
 • Meestal zit er bij de raid drivers een raid tool om de schijven te bekijken.
 • Als je opstart staat er altijd zon status dingetje nadat je raid hebt enabled. Healthy of OK oid.
 • En als ik er dan moedwillig 1 schijf uitros, dan draait de boel gewoon verder? Want dat ga ik natuurlijk eens even uittesten.
 • Ja tenzij je tijdens het uitrossen kortsluiting veroorzaakt ofzo:P.
 • Het werkt allemaal!!!

  Maar ik dacht ik trek even het sata kabeltje los van één van de hd's. En inderdaad de boel draaide gewoon door. Kabeltje weer terug gestoken en toen het kabeltje van de andere los getrokken.

  Toen ging de pc toch even opnieuw opstarten, maar het werkte wel weer.

  Toen ik alles weer naar behoren had aangesloten kreeg ik de bios melding dat beide schijven Degraded waren. Even gekeken in het raid config programma, moest de schijven uit een array halen en wederom weer toevoegen.

  Wanneer ik nu probeer op te starten is windows toch beschadigd, dus maar weer even een nieuwe install gedaan.

  Heb ik iets fout gedaan????
 • Ja je hebt een kabel uit een draaiende pc getrokken en er vervolgens weer ingedaan. Dat kan niet he… tenzij je natuurlijk gegarandeerd je hardware wilt opblazen.
  Nieuwe array maken is ook niet de manier om het te repareren, je moet rebuilen maar dan moet 1 vd 2 wel werken.

  Hoop voor je dat je je hd niet hebt beschadigd, ik zou in ieder geval rekenen op een verkorte levensduur als hij nu nog wel goed functioneert.
 • Harde schijven eruit rossen heb men niet graag, je zou het inderdaad kunnen zien als een "fout". :wink:

  Als er een schijf uit een array wordt gehaald dien je erna tijdens een reboot de array te repareren in de raidbios, dat werkt niet lekker in windows, wat je ook ervaren hebt.

  Overigens zijn de nieuwere SATA controllers hot-swappeble, handig met 1 schijf, met een raid niet maar kan geen kwaad.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.