Vraag & Antwoord

Anoniem
marco.meijer
8 antwoorden
 • Ik vraag me iets af.
  Welke punten van een CPU zorgen ervoor dat een videokaart erg wordt gebottlenecked?

  Kan ik beter een CPU hebben met lage FSB, maar met een hoog aantal GHz, of een die vergelijkbaar is (dus zelfde merk, zelfde aantal cores etc) maar met een lager aantal GHz, en een hogere FSB?
 • De clocksnelheid van een P4 op 3,0ghz is niets vergelijken met 1 core van een e8400bijv. Dus dat zegt niets. Het fsb x multiplier = clocksnelheid. Dus het heeft niet te maken met de clocksnelheid en ook niet met de fsb. Het heeft te maken met het aantal berekeningen en taken de processor in x aantal tijd kan uitvoeren. Kan hij ze niet snel genoeg uitvoeren dan kan hij de kaart niet snel genoeg zijn werk laten doen om het maar zo te zeggen.
 • How weet ik dan hoeveel berekeningen hij in x tijd kan doen, en of dat aantal goed is?
  Geeft de 3.0 GHz niet aan hoeveel hij er kan per seconde?
 • Al die gigahertzjes zeggen niets over de Instuctions Per Clockcyckle, de IPC dus en de bandbreedte wat de CPU aankan, of eigenlijk de FSB, heeft het intern geheugen niet en de grafische kaart ook niet.

  De FSB is van belang voor de CPU, hoe hoger hoe sneller, voor de afgeleide geheugenclock van de geheugencontroller en het geheugen geldt hetzelfde, daar heeft de PCI-e bus verder niets aan maar die bandbreedte daarvan is al stukken minder, de GPU en de GDDR verzorgen de opbouw van het beeld en daar is de CPU maar zijdelings bij betrokken, alles daarvan loopt over de northbridge van de chipset.
 • Je kunt de processors wel vergelijken met benchmarks.
  http://www23.tomshardware.com/cpu.html
 • Ik durf het bijna niet te vragen: Zal ik kans maken met mijn Celeron D 360 (3,46 GHz) en een GeForce 9600GT om een beetje iets te doen?

  Crysis op 1920x1080 alles ultra high hoeft niet, dat kan mijn schermpje toch niet, maar alles med op 1024x768 zou leuk zijn. Eventueel met DirectX 10 support, maar dat schijnt niet overdreven veel extra toe te voegen.

  Ik heb misschien nog geld om een iets betere videokaart te doen, misschien een Radeon HD3870, maar die zou misschien alleen maar nog erger worden gebottlenecked. Een nieuwe CPU ook nog bij die videokaart kopen, of zelfs een nieuwe pc wordt mij veel te duur.
 • DX9c gaat prima met zo'n oudere processor. Waarom neem je eigenlijk geen HD3850? Is lekker goedkoop geworden.
  http://tweakers.net/pricewatch/167729/asus-eah3850-g-htdi-256m.html
 • Denk dat een combinatie van beide de bottlenecks bepaald. De FSB voor toegang voor bewerkingen - De snelheid / Ghz'en voor de snelheid van die "bewerkingen".

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.