Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Oriënteren aanschaf nieuwe PC

Anoniem
kid jansen
30 antwoorden
 • Ik ben van plan een nieuwe vaste PC te kopen. Ik heb nu een oud beestje uit 2002 staan, die ik inmiddels bijna nergens meer voor gebruik gezien de traagheid van dat ding (vooral hdd en geheugen zijn traag), en ik heb een ASUS A6JC-Q088H laptop (uit september 2006), die als laptop (mobiel gebruik) nog wel voldoet, maar die ik nu ook als vaste pc gebruik, waar ik hem eigenlijk te traag voor vind.

  Wat ik nog het meest storend vind is dat die laptop opzich redelijk geluid heeft, maar dan moet ik hem wel op de accu gebruiken, want op netspanning krijg ik allemaal rare piepjes en bromtonen door het geluid (heb ik overigens alleen last van met geaarde WCD's). Dit is zeer hinderlijk aangezien ik vaak muziek luister vanaf m'n laptop aangesloten op m'n stereo, maar dat kan dan maar een uur of twee achter elkaar omdat de accu dan bijna leeg is. Hetzelfde geldt voor films, ik kijk zelf regelmatig films vanaf het universiteitsnetwerk (laptop>TV+stereo), en dan loop ik ook te klooien met het draaien op de accu, dus als de film te lang duurt moet ik het einde met een irritante brom erdoorheen bekijken. Daar wil ik dus vanaf, want het is echt heel erg irritant.

  De dingen waar ik de nieuwe PC voor ga gebruiken zijn als volgt (belangrijk naar minst belangrijk):
  - Office 2007 (en opvolgers), internet, etc.
  - Muziek afspelen (over de stereo)
  - Films kijken (ook HD, m.n. 720p, maar ook 1080p)
  - Programma's voor studie: Matlab, Maple, programmeerwerk (assembly, C, Java), soms uitstapje naar grafische programma's
  - Verder hobby ik nog een beetje met fotografie
  - En af en toe doe ik nog wel eens wat aan geluid-, beeld- en videobewerking (m.n. Adobe programma's)
  - Games weet ik nog niet, maar sluit ik in ieder geval niet uit. Ik heb een 7 maanden WoW TBC gespeeld, met een totale playtime van bijna 100 dagen (officer in guild, classleader, maintank, admin op guildforum: veel te veel tijd aan verspild), behoorlijk verslaafd dus, dat wil ik sowieso niet meer. Maar als ik een keer een spelletje zou willen spelen zou het fijn zijn als het enigszins speelbaar is.

  Verder zal hij ook gaan fungeren als flatserver, maar de naam server is enigszins misplaatst, want het komt er meer op neer dat het een soort NAS is voor mij en m'n huisgenoten. We hebben in de woonkamer een Xbox staan die gesoftmod is en nu fungeert als multimedia pc, die is ook op campusnet aangesloten en dan kunnen we dus films kijken en muziek luisteren, etc. Dat kan in principe gestreamed worden van iedere pc op de campus, maar vaak zet ik het even op m'n eigen PC (nu dus m'n laptop).

  De nieuwe PC zal Windows Vista Business 64bit die ik gratis en legaal van de MSDN AA site van m'n studievereniging kan downloaden.

  Verder zal de PC vrijwel altijd aan staan (m'n laptop heeft sinds september 2006 ruim 8000 uur aangestaan, wat een uptime van een kleine 55% inhoudt, maar bij deze wordt dat dus nog meer).

  Misschien is het ook wel de moeite waard om te vermelden dat ik vaak heel veel programma's tegelijk open heb staan, sowieso altijd Outlook en Firefox, en als ik bezig ben komt daar dan nog van alles bij, m'n 2GB werkgeheugen komt regelmatig bijna vol als ik druk bezig ben (lees m'n computer hard laat werken).

  Nu over de configuratie zelf, tot niet heel lang geleden kon ik redelijk meekomen met kennis over computerhardware, maar tegenwoordig vind ik het toch vrij lastig om een configuratie samen te stellen. Ik ben de balans een beetje kwijt, ik heb echt geen idee wanneer CPU, GPU, en geheugen (snelheid en hoeveelheid) enigszins in verhouding staan. En als ik wat probeer kom ik vaak ook veels te hoog uit in prijs. Dus als jullie daarmee kunnen helpen, heel graag.

  Eisen aan de configuratie zelf:
  Aangezien de PC in m'n slaapkamer staat en vrijwel altijd aan zal staan vind ik het belangrijk dat hij goede koeling heeft, maar wel heel stil is (ook i.v.m. muziek en films).

  Om maar de zwaarste taken er uit te halen: 1080p moet goed afspeelbaar zijn (blu-ray en vanaf netwerk), Matlab moet lekker werken, Photoshop CS3 en later CS4 moet lekker draaien, en als Premiere Pro (DV) en Audition ook lekker kunnen draaien zou dat ook mooi zijn. Als games lekker draaien is dat mooi, maar geen vereiste.

  En wat betreft aansluitingen minimaal 1x firewire (is Firewire 800 alleen op Mac of ook al op PC? zou mooi zijn), 1x gigabit LAN, veel USB 2.0 aansluitingen (10 of meer ofzo, altijd te weinig van die dingen).

  Blu-ray speler, en ik wil DVD's kunnen branden (DL hoeft niet per se)

  Ik zit te denken aan een 24" monitor, misschien zelfs 30" (DVI-D DL videokaart is dus handig, HDMI zit alleen op Dell 3008WFP en die is reteduur en volgens mij ook niet leverbaar op het moment, dus dat heeft niet zoveel zin). Misschien tegen die tijd Displayport. Goede videokaart dus.

  4GB werkgeheugen

  minimaal één 1TB hardeschijf

  Goede geluidskaart is een pré

  Verder is het idee dat ik er wel een tijd mee kan doen met eventueel een paar upgrades.

  Concrete configuraties hebben denk ik nog niet zoveel zin, aangezien ik pas in september-oktober de pc ga aanschaffen. Maar ideeën zijn natuurlijk wel al welkom, en grote kans dat jullie beter weten dan ik wanneer er belangrijke releases zijn, waar ik misschien beter op kan wachten. Zo heb ik met m'n laptop destijds toch een beetje een miskoop gedaan, door niet twee maanden langer te wachten op C2D voor een vergelijkbare prijs.

  Budget weet ik nog niet concreet, hangt een beetje af hoeveel ik in de vakantie ga verdienen, maar ik denk dat €1500 voor alleen de kast wel een goede schatting is, assemblage kan ik zelf en windows heb ik dus al.
 • Overclocken is trouwens niet belangrijk, maar een goed moederbord vind ik wel belangrijk (kwaliteit) dus als het kan goede merken.

  Kasten vind ik altijd vrij lastig uitzoeken, ik vind vrijwel niks mooi, maar welke ik wel mooi vind is de Lian Li PC-V1000A Plus zilver, die Red Dragon ook heeft voor z'n game pc.

  eSata was ik nog vergeten, lijkt me ook wel handig i.v.m. externe hardeschijven, dan schiet dat tenminste een beetje op

  Ati/AMD of Nvidia betreft GPU maakt me helemaal niks uit, gewoon wat het best bij m'n eisen past

  voor CPU geldt hetzelfde met AMD en Intel, als AMD tegen die tijd weer wat interessanter is vind ik dat ook prima

  Energieverbruik lig ik niet van wakker, een kWh is redelijk goedkoop hier op de campus en zit bovendien grotendeels in de huur verwerkt, je moet heel veel verbruiken voordat het echt geld gaat kosten.

  Internetwinkel is trouwens ook geen probleem, ik heb zelf wel goede ervaringen met Azerty, Salland Automatisering en Alternate. Als het trouwens loont mag de bestelling ook wel verdeeld zijn over twee webwinkels, maar liever niet meer.
 • Ik heb even nog wat op de Lian Li site rondgekeken, ze hebben nog wel meer mooie kasten, zoals:

  pc-v2010
  pc-a7010
  pc-8
  pc-a6010
  pc-v1010
  pc-v1200 plus II

  verder zag ik dat de PC-V1000 een nieuwe versie heeft, namelijk de PC-V1000Z, die heeft nu aan de voorkant 4xUSB 2.0, eSata, firewire en audio, dat is dus 2 USB en eSata meer.

  Overigens hoeft er met de kast geen rekening gehouden worden met een floppy drive voor Sata drivers, die hang ik er wel even los in en heb ik nog wel liggen.
 • Je had het ook in 1 post kunnen houden. Maar wanneer ga je het ding aanschaffen? Als dat in september is, valt daar nu nog weinig zinnigs over te zeggen. In vier maanden kan erg veel gebeuren in de computerwereld.
 • Het is jammer van de uitbreidbaarheid/mogelijkheid tot upgraden, en de compatibiliteit en een klein beetje de prijs, anders zou een 24" 3,06GHz C2D Apple iMac misschien ook wel een leuke optie zijn. Ziet er goed uit, en met Bootcamp kan je eventueel alsnog Windows goed draaien, en als je de 4GB optie en 1TB HDD neemt ben je waarschijnlijk niet eens veel duurder uit dan €1500 kast + goede 24" monitor.
 • Inderdaad een beetje ver van te voren, misschien maar dicht gooien tot rond die tijd.
 • Die kun je wel dichtlaten, tegen die tijd zijn de onderdelen die je nu graag wilt allang verleden tijd. :wink: Open tegen die tijd maar een nieuw topic!
 • Ik denk niet dat er aan de onderdelen die ik genoemd heb veel gaat veranderen in die tijd, dat zijn namelijk alleen de kast en een 1TB schijf. En ik vraag me af of er in die tijd een nog groter formaat hardeschijf komt of één die veel sneller is voor vergelijkbare prijs en van vergelijkbare grootte.
 • De ontwikkelingen gaan gewoon erg hard. Het zou mij helemaal niet verbazen, als er binnenkort een 1.5TB harddisk verschijnt, of groter. Dat kunnen samsung en wd met 5 platters doen, en dat is niet echt uitzonderlijk veel. Je kunt je zelf wat inlezen op diverse hardware sites. Dan kun je zelf tzt ook een gefundeerde keuze maken, of iig goed begrijpen waar anderen het over hebben.
 • Daar ben ik dan ook volop mee bezig, maar dat van die harde schijven betwijfel ik. We zitten alweer ruim een jaar op de 1TB max (volgens mij nog steeds de tweede generatie, of zijn er inmiddels ook derde generatie?) en ik zie er daar ook niet echt veel nieuwe van uitkomen, het aantal 1TB schijven is volgens mij op twee handen te tellen. Ik zie vooral veel nieuwe SSD's verschijnen.
 • Las laatst het volgende op tweakers.net

  Als andere fabrikanten hetzelfde doen zal die 1,5TB schijf misschien wel overgeslagen worden, en dan zou de 1TB schijf tot die tijd de max zijn.

  Verder stond gister ook iets over Nehalem, opzich leuk dat het komt, maar betekent dus wel dat als ik ooit een upgrade wil doen van de processor ik sowieso een nieuw moederbord moet kopen met een LGA-1366 socket. Ik dacht zelf dat Nehalem pas eind 2009 zou komen, maar ik lees nu dat er nog in 2008 al de eerste Nehalem processors verkocht gaan worden. Eigenlijk heb ik geen zin om nog een half jaar extra te wachten (je kan ook immers blijven wachten, want er komt toch altijd weer wat nieuws) totdat Nehalem een beetje mainstream is, en er een ruim aanbod van moederborden ervoor. Maar aan de andere kant heb ik toch iets van, krijg ik daar geen spijt van.
 • Misschien dus wel wachten op Nehalem

  Enige waar ik nog mee zit is de vraag uit een ander topic die ik net heb gesteld over 30" monitors. Hangt er denk ik ook van af wat de videokaarten gaan doen de komende tijd.
 • Ik heb net even uitgerekend wat m'n inkomsten en uitgaven zijn tot en met september, en als ik dat nu zo uitreken heb ik tegen die tijd in ieder geval ruim voldoende, ik moet alleen nog even gaan nadenken hoeveel ik [i:de7200541c]wil[/i:de7200541c] uitgeven. Ik kan natuurlijk wel m'n hele bankrekening leeg trekken, maar buiten het feit dat ik dat geld later misschien voor andere dingen nodig heb, heb ik ook nog iets van [i:de7200541c]meer dan dat hoort een pc niet te kosten[/i:de7200541c], dan loop ik onnodig geld uit te geven.

  Maar grote kans dat het zo'n €3000 wordt voor kast+ draadloos toetsenbord+30" beeldscherm.
 • Zo, je hebt een half boek geschreven :o
  Maar 3000 euro is overdreven veel voor een kast en monitor. Met 2000 kom je al een heel eind en zelfs dat is nog veel.
 • Voor randapparatuur die lang meegaat is het wel interessant flink high-end aan te schaffen, maar voor snel verouderende onderdelen als processor en videokaart kun je beter mainstream blijven en dan na 2,5 in plaats van 3 jaar weer upgraden.

  Daarom lijkt Nehalem me nu ook niet erg geschikt. Zelfs als je rekening houdt met een toekomstige processorupgrade ben je waarschijnlijk de klos, omdat nieuwe Intel processors vaak incompatibel zijn met bestaande sockets. LGA775 gaat weliswaar lang mee, maar de huidige processors werken al een hele tijd niet meer met de oudere moederborden.
 • [quote:647af2a17e="kappy"]Zo, je hebt een half boek geschreven :o
  Maar 3000 euro is overdreven veel voor een kast en monitor. Met 2000 kom je al een heel eind en zelfs dat is nog veel.[/quote:647af2a17e]

  Een Dell 3008WFP kost bij Qsix.eu €1400, de Samsung, HP en LG zijn wel alternatieven, maar vind ik allemaal toch een stuk minder interessant.

  Die €3000 valt dus best wel mee als je kijkt wat er voor de kast overblijft, het is niet zomaar een kast en een monitor, het is wel een kast met een 30" scherm.

  Kleiner dan dat is gewoon geen alternatief, want 1920x1200 is niet vergelijkbaar met 2560x1600. Dat is namelijk wel het verschil tussen een 30" en alle andere afmetingen (ook grotere beeldschermen dan 30" hebben een [i:647af2a17e]lagere[/i:647af2a17e] resolutie). Ook in oppervlakte zie je het verschil behoorlijk: de effectieve beeldschermoppervlakte van een 30" is 641,28x400,8mm, die van een 24" is [i:647af2a17e]maar[/i:647af2a17e] 518,4x324mm, je zou het voor de grap eens uit moeten tekenen, dan zie je hoe groot dat verschil is.

  Het aanbod in 30" scherm is zeer beperkt, en als ik dan kijk welke nog enigszins te overwegen zijn, blijven alleen de Dell 3008WFP, Samsung 305T, HP LP3065 en LG W3000H over. Uit dat rijtje lijkt de Dell verreweg de beste keuze.

  Verder was ik vergeten te vermelden dat ik een draadloos toetsenbord wil (liefst bluetooth) dat op zeker een meter of 5 nog echt goed werkt.
  Die €1500 voor alleen de kast zoals je in de startpost kan vinden is dus niet zo'n slechte schatting.

  [quote:647af2a17e="egslim"]Voor randapparatuur die lang meegaat is het wel interessant flink high-end aan te schaffen, maar voor snel verouderende onderdelen als processor en videokaart kun je beter mainstream blijven en dan na 2,5 in plaats van 3 jaar weer upgraden.

  Daarom lijkt Nehalem me nu ook niet erg geschikt. Zelfs als je rekening houdt met een toekomstige processorupgrade ben je waarschijnlijk de klos, omdat nieuwe Intel processors vaak incompatibel zijn met bestaande sockets. LGA775 gaat weliswaar lang mee, maar de huidige processors werken al een hele tijd niet meer met de oudere moederborden.[/quote:647af2a17e]

  Randapparatuur is in dit geval alleen de monitor, en wat is lang, zo'n ding zal het denk ik ook niet veel langer dan een jaar of 5 uithouden, want dan zullen de prestaties al flink afgenomen zijn gok ik.

  Nehalem lijkt me juist wel interessant, want dat wordt nou juist een nieuwe socket, Intel gaat met de komst van Nehalem LGA775 op den duur afschrijven.
 • Ik verwacht dat een monitor toch 10 jaar mee moet kunnen.

  [quote:2e48416ddd]Nehalem lijkt me juist wel interessant, want dat wordt nou juist een nieuwe socket, Intel gaat met de komst van Nehalem LGA775 op den duur afschrijven.[/quote:2e48416ddd]
  Dat weet ik. Maar wie zegt dat je daar iets aan hebt? De eerste generatie LGA775 borden was al incompatibel met de tweede of derde generatie LGA775 processors, dus een processorupgrade met hetzelfde moederbord was onmogelijk. Ik verwacht dat Nehalem ook dat probleem krijgt.
 • [quote:70565d258b="egslim"]Ik verwacht dat een monitor toch 10 jaar mee moet kunnen.[/quote:70565d258b]
  Ik heb geen idee, ik dacht dat de prestaties van LCD schermen op den duur toch vrij sterk afnamen.

  [quote:70565d258b][quote:70565d258b]Nehalem lijkt me juist wel interessant, want dat wordt nou juist een nieuwe socket, Intel gaat met de komst van Nehalem LGA775 op den duur afschrijven.[/quote:70565d258b]
  Dat weet ik. Maar wie zegt dat je daar iets aan hebt? De eerste generatie LGA775 borden was al incompatibel met de tweede of derde generatie LGA775 processors, dus een processorupgrade met hetzelfde moederbord was onmogelijk. Ik verwacht dat Nehalem ook dat probleem krijgt.[/quote:70565d258b]
  Daar heb je een punt, ik heb geen idee hoe ze dit met Nehalem gaan doen.
 • [quote:257157a9cb="kid jansen"]Ik heb geen idee, ik dacht dat de prestaties van LCD schermen op den duur toch vrij sterk afnamen.[/quote:257157a9cb]
  Zou kunnen, beeldschermen zijn niet mijn vakgebied. Maar ik vermoed dat de kwaliteitsafname het sterkst was bij de eerste generaties LCD schermen, en dan vooral bij de goedkopere modellen. Ik denk/hoop dat het tegenwoordig wel een beetje meevalt.

  [quote:257157a9cb]Daar heb je een punt, ik heb geen idee hoe ze dit met Nehalem gaan doen.[/quote:257157a9cb]
  Ik verwacht dat het minstens even erg wordt. Toen AMD overstapte naar een processor met ingebouwde geheugencontroller nam de levensduur van hun sockets sterk af. En in tegenstelling tot AMD heeft Intel nooit veel moeite voor processorcompatibiliteit met oudere chipsets gedaan.
 • Ik zou in ieder geval wel voor een quadcore gaan. Maar 1500 euro voor alleen de kast is nog steeds erg ruim. Zeker omdat je geen dure videokaart nodig hebt voor wat je er mee wil doen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.