Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Is er iets mis met mijn processor?

Anoniem
KeesA
9 antwoorden
 • Hey,

  na wat eerdere posts op dit forum heb ik toch maar weer een topic gemaakt. Mijn pc werkt top, alleen als ik sommige spellen wil spelen in een hoge resolutie of als mn pc een dag aanstaat gaat de computer soms ineens uit zichzelf uit en start hij zich weer op.

  De temperatuur van mijn videokaart is tussen de 30 - 40. De harde schijven zo rond de 30. Mijn processer (Intel E8400) is volgens HWmonitor 70 graden in de rust, maar volgens realtemp (gemaakt voor de E8400) 60 graden. Tijdens het spelen van games of als mn pc lang aanstaat loopt deze ontzettend op, tot op de HWmonitor zo rond de 90 graden.

  De ventilator zit erop, alles werkt goed behalve de temp van de processor. Of kan dit misschien ook aan mijn voeding liggen? iig, het uitschakelen van het automatisch opstarten na een foutmelding helpt ook niet. Ideeen?
 • Inderdaad: "behalve de processor". Een E8400 die in rust al 60 graadjes doet duidt op een niet goed gemonteerde/funktionerende koeler.

  Sloeg de PC nou niet af bij intensieve toepassingen dan zou het temperatuurmetertje in je CPU nog defekt kunnen zijn. Maar de kombinatie van gebeurtenissen die je geeft duidt toch veel meer op de koeler. Haal 'm eraf, maak 'm schoon, maak het CPU vlak schoon (alcohol bijv.), doe 1 rijstkorreltje koelingspast op de CPU en monteer de koeler met een paar draaiende bewegingen (om de past wat uit te smeren) opnieuw.

  Kijk vooraf eventjes of de fan van de koeler wel goed draait. Ook daar zou het aan kunnen liggen. Je CPU bereikt in gebruik gewoon kritische temperaturen en daardoor slaat je systeem af.
  Kijk ook nog even naar de algemene airflow in je kast, hoewel de rest van je temps niet op problemen dienaangaande wijzen.
 • Processor is nu zo ong 50 - 60 graden als ik normale dingen doe. Bij games schiet hij natuurlijk omhoog.

  Koeler eraf gehaald waarna bleek dat er een pinnetje niet goed vastzat. Koelpasta doe ik als degene die de pc heeft gemaakt langskomt ;)

  Bedankt voor de hulp!
 • Alles leek even goed te gaan, maar nadat mijn tweede harde schijf kapot ging: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=190695

  Ik denk dat er nu ineens een temperatuur meter van mijn processor kapot is, in rust is hij 100 graden en als ik spellen speel dan speelt hij met 7 fps ipv 125…

  Processor + harde schijf kapot. Misschien tijd voor een computerzaak?
 • Kan probleem met CPU zijn, maar ook een minder moederbord. Als je niet in staat bent de CPU te vervangen door een ander passend exemplaar (om te kijken of dat wel goed gaat) rest je weinig anders dan er eens goed naar te laten kijken.
 • Club3D Videokaart PCI-e Radeon HD3870 OC Ed. 512MB DDR4 2xDVI
  Intel Core 2 Duo E8400 3.00GHz 1333 6MB Box
  Lite-On DVD-/+/RAM LH-20A1S 20x/20x/12x Bulk (zwart)
  Microsoft Windows Vista Home Basic 64bit NL OEM
  MSI P35 Neo Combo-F iP35, SATA2 RAID, GLAN
  NOX Midi Tower Coolbay N ATX No PSU (zwart)
  OCZ 2x2GB DDR2 SDRAM PC6400 CL5.0 Vista
  Recom Powersupply Power Engine 550W
  Samsung 320GB SATA300 16MB, HD321KJ
  Samsung 320GB SATA300 16MB, HD321KJ

  Zit er in mijn pc, het moederbord was inderdaad wel erg goedkoop…
 • Nou, aan een MSI P35 bordje kan het vanwege de prijs/het merk niet liggen. MSI is een uitstekend merk. Edoch…. ook bij de goede merken zijn er brakke exemplaren.

  De E8400'ers willen inderdaad nog wel eens problemen met de temperatuursensor hebben. Dan zou ik het inderdaad eerder in de CPU dan in het mobo zoeken.

  Heb je trouwens goed gechecked of de meetprogrammas die je gebruikt geschikte versies zijn voor Vista 64bits? Onder mijn Vista64 werken van allerlei meet- en regelprogrammas niet (goed) die het onder mijn Vista32 perfekt doen.

  Wellicht een ideetje om vóór het systeem weg te brengen even een Vista32 of een oude XP32 te installeren en de temperatuurkontroles te doen?
 • Ik gebruik HWMonitor en RealTemp… De reperatie komt aan huis en kan dus meteen de processor proberen te fixen. Ik ga nu wel wat andere temperatuur programmatjes uitproberen… maarja. Alles laad nu slomer en sommige dingen kan ik helemaal niet doen. Ik denk dus ook dat die overhitte processor de oorzaak is van het kapotgaan van mn harde schijf.
 • We zijn er waarschijnlijk achter. De koeler van de Processor was een standaard koeler, waar eigenlijk een betere op moet. Dat wordt nu gedaan. Ook waren er wat foutjes gemaakt bij het bevestigen.

  Doordat de processor 90 - 100 graden werd sloot hij automatisch de computer af. Als gevolg daarvan werd de harde schijf tijdens het schrijven onderbroken en ontstonden er foutmeldingen. Bij de tweede harde schijf, deze keer dus, waren de foutmeldingen wat minder waardoor hij nog wel steeds 5 minuten gebruikt kon worden alvorens hij uit ging. Na een foutcontrole is alles weer goed.

  Spongy

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.