Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Computer crash na spel

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Hallo, ik heb dit probleem echt al héél lang, heb het ook vaak gevraagd maar blijkbaar niemand die een oplossing vind.

  Mijn probleem is dus, als ik een spel speel, dat mijn computer soms uitvalt. Meestal is dat met zware spellen zoals cod4, maar ook soms als ik gewoon muziek afspeel.

  Nu, na veel onderzoek dat ik zelf gedaan heb, zoals alles testen, stressen, nieuwe videokaart gekocht, nieuwe voeding vanwege nieuwe videokaart, nieuwe moederbord, nieuwe processor, kom ik tot een conclusie: het is iets héél raars.

  Toen ik mijn nieuwe videokaart (ATI Radeon HD3870 van MSI) gekocht heb en geïnstalleerd hoopte ik dat mijn probleem, dat ik al héél lang heb, eindelijk ging opgelost zijn, niet dus.

  Door VPU Recover van ATI Catalyst Control Center startte mijn computer eindelijk niet meer opnieuw op maar kwam er wel een error dat mijn kaart geen contact met mijn moederbord kon maken, maar het was dus al opgelost omdat ik terug beeld had, enige wat klote is dan natuurlijk dat mijn scherm eventjes uitvalt en ik uit het spel val en mijn drivers blijkbaar niet meer willen starten, want mijn bureaublad is dan opnieuw 800x600 en als ik een venster schuif gaat het héél traag.

  Het zal dan aan mijn videokaart liggen denk je waarschijnlijk?
  Dat denk ik ook, maar het rare is dat ik dat met mijn vorige videokaart (ATI Radeon 1500 denk ik) ook had, het zou me verbazen dat mijn moederbord geen ATI kaarten kan verdragen hoor.

  Zoals je straks zult zien bij mijn computergegevens is dat mijn videokaart PCI 2 heeft en mijn moederbord PCI 1, dat kan problemen geven, maar de fabrikant zei dat ik er geen problemen van ging krijgen en gezien ik dit probleem al vanaf mijn vorige videokaart heb kan dat ook niet denk ik.

  Natuurlijk zijn alle recente drivers geïnstalleerd, bios updates heb ik niet gedurfd omdat ik nooit echt de juiste bios heb gevonden en er geen ervaring mee heb.

  Nu, het is een hele hoop om te lezen, hopelijk kan er iemand me op weg helpen naar de oplossing. Alvast héél erg bedankt om me (proberen) te helpen!

  [b:9287e2bb93]Gegevens:[/b:9287e2bb93]

  Moederbord: Abit AX8 v2.0
  (2 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)

  Moederbord Chipset: VIA K8T890, AMD Hammer

  Systeemgeheugen: 2048 MB (PC3200 DDR SDRAM)

  BIOS Type: Award (03/30/06)

  Video kaart: ATI Radeon HD 3800 Series (512 MB)

  3D Acceleratie: ATI Radeon HD 3870 (RV670)

  DMI BIOS Leverancier: Phoenix Technologies, LTD

  DMI BIOS Versie: 6.00 PG

  (Temperaturen zijn wanneer ze allemaal gestresst werden…)
  [img:9287e2bb93]http://i31.photobucket.com/albums/c394/Thomaat123/TempPC.jpg[/img:9287e2bb93]
 • Conclusie, aardstralen. :)


  Zet eerst eens in de geavanceerde opties in systeem, configuratiescherm, bij de opstart en herstelinstellingen de computer automatisch opnieuw opstarten eens uit, dan krijg je een blauw scherm met een foutcode, als de comp vastslaat, uitgaat of reboot, en zet die hier eens neer.

  Ook in te stellen, bij een opstart, door F5 of F8 in te toetsen in/na het biosbootscreen, en dan voor de optie te kiezen, "automatisch opnieuw opstarten bij een systeemcrash uitschakelen".

  Hoe is de airflow in die kast? zomaar uitvallen komt mij over als een te heet geworden GPU maar nu met een andere videokaart? toch wel goed gekoeld?
 • dubbele post, sorry
 • [quote:cda58b02ff="Lange Pier"]Conclusie, aardstralen. :)
  Zet eerst eens in de geavanceerde opties in systeem, configuratiescherm, bij de opstart en herstelinstellingen de computer automatisch opnieuw opstarten eens uit, dan krijg je een blauw scherm met een foutcode, als de comp vastslaat, uitgaat of reboot, en zet die hier eens neer.

  Ook in te stellen, bij een opstart, door F5 of F8 in te toetsen in/na het biosbootscreen, en dan voor de optie te kiezen, "automatisch opnieuw opstarten bij een systeemcrash uitschakelen".

  Hoe is de airflow in die kast? zomaar uitvallen komt mij over als een te heet geworden GPU maar nu met een andere videokaart? toch wel goed gekoeld?[/quote:cda58b02ff]
  Dat heb ik al uitgezet automatisch opnieuw opstarten, maar zoals ik zei start mijn computer niet meer opnieuw op dankzij VPU Recover van ATI.
  Maar een tijdje geleden deed dat het wel en kreeg ik onder andere deze melding:

  *** STOP:Ox0000008E (0xC0000005, 0xBF801193, 0xF296AA48, 0x00000000)

  *** win32.sys - Adress BF801193 base at BF800000, DateStamp 47e0e106


  De airflow bedoel je wellicht de fans hé?
  Zoals je ziet bij mijn afbeelding heb ik een extra fan geïnstalleerd, en al mijn temperaturen zijn weergegeven wanneer ze al 10 gestresst werden, lijkt me geen probleem daarmee.


  Wat bedoel je trouwens met aardstralen?
 • Even ter informatie, mijn computer start dus niet meer opnieuw op, weljah bijna nooit meer, maar dan komt deze melding van VPU Recover, na eerst een freez in het spel en dan een zwart scherm:

  "Vpu Recover has reset your graphic accelerator as it was no longer responding to graphic driver commands"
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardstralen
  Was een grapje hoor. :o

  http://support.microsoft.com/kb/330187

  Welke versie windows gebruik je met welk servicepack?

  Geheugen al eens getest?
  http://www.memtest.org/#downiso  Lijkt mij meer een probleem met de combinatie chipsetdrivers videokaartdrivers.
 • Windows XP met SP 3

  Mjah, ik heb er ook aan gedacht dat het mijn chipset driver zou kunnen zijn, heb geprobeerd om de bios up te daten, ook van videokaart maar niet gelukt.
 • http://www.viaarena.com/Driver/via_hyperionpro_v521a.zip
  Dit zijn Via chipsetdrivers, die heb je al?

  Je zou eens de Omega videokaartdrivers kunnen proberen.
  http://downloads.guru3d.com/download.php?det=1817

  Zal alleen de kaart niet goed worden weergegeven, gebruik ze voor een 3650 en er wordt dan de 3600 series weergegeven maar ze werken prima.

  Ook zou je eerst de huidige drivers kunnen verwijderen voor de zekerheid.
  http://www.guru3d.com/category/driversweeper/

  En uiteraard die memtest.
 • Omega drivers heb ik al eens geprobeerd, hetzelfde resultaat.

  Via Chipset heb ik al de drivers van.

  Die memtest zal ik een bootable cd van moeten maken ofzo?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.