Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

upgrade tijd: advies aan vergrijsde nerd. Foto/Video edittin

Anoniem
None
17 antwoorden
 • tsja, met enig schaamrood op de kaken moet ik toch concluderen dat ik *helemaal* uit het wereldje ben en het me al begint te dazelen met alle CPU, Ramm en Mobo specs.

  Mn desktopje (voor Photopshop en videobewerking) is kaduuk en aan een reanimatie toe. Budget €250. Het gaat om een [u:cfc5abe151]cpu/mobo/geheugen-combi[/u:cfc5abe151] (de rest kan nog wel ff mee).

  Startpunt is een Intel Duo E7400 met 4GB geheugen. Dan begint het lastig te worden: welk moederbord? en de vervolgvraag: welk type geheugen. Ik lig er echt te lang uit om hier een goede keuze in te maken.

  Jullie niet! H-E-L-P ;-)
  Als ik alleen al naar Asus kijk heb ik tig smaken waar de wezenlijke verschillen mij niet duidelijk van worden. Onboard audio is een must. Wireless LAN en Firewire gebruik ik wel, maar heb ik evt nog als losse kaarten.

  Wie biedt mij een startpunt voor het mobo+RAMM?
 • Gewoon een P43/45 mobo en PC6400 geheugen is toch prima?
 • als eerste ben ik het niet eens met je start punt. je wilt aan videobewerking doen en neemt dan een relatief zwakke dual core.

  even bij azerty gekeken met 300 euro en kwam tot dit:

  MSI KA790GX moederbord
  AMD Phenom II X4 920
  4GB corsair XMS pc6400

  je hebt dan een quadcore die met videobewerking ruim 2x zo snel zou zijn als een E7400

  een AMD moederbordje. ik ga er vanuit dat je een grafische kaart hebt, anders is een 780G bord een betere keus aangezien de grafische chip daarop uitstekend is. de audio chip op het MSI bord is vrij goed voor een geintegreerde chip. Er zit geen WLAN op maar dat is zelden te vinden op een moederbord

  4GB corsair geheugen. het was het goedkoopste geheugen op patriot value naar, en het scheelde een euro. dus geen value geheugen van 1 van de beste merken :)
  totaal: 291,90
 • Ik ben zelf ook behoorlijk aan het lezen, zoeken etc.. maar dit is toch wel een mooi voorstel!
 • om heel eerlijk te zijn denk ik dat AMD op het ogenblik sterker is als intel. AMD zet uitstekende tripple cores neer tegen over dualcores kwa prijs, en hebben de quads er net boven zitten. verder zijn AMD moederbordjes zeer goedkoop en erg betrouwbaar. tenzij het bduget voor een i7 kan zorgen is AMD de beste keus in vrijwel alle gevallen denk ik
 • http://www.tomshardware.com/charts/desktop-cpu-charts-q3-2008/Photoshop-CS-3,826.html

  De testen zeggen toch echt wat anders. 8)

  Het is niet alleen afhankelijk van de processor maar bij foto/film bewerking doet de processor wel het meeste werk.
 • fijn advies. dank.
  (ik was de HD vergeten, dus mn budget is 250 ipv 300)

  Is het en vooroordeel van mij dat Intel DUO beter geschikt is voor specifiek Foto- en videobewerking? Dan schakel ik graag over naar AMD.

  het hoeft helemaal niet het allernieuwste te zijn, dus met een iets minder snelle AMD kan ik ook uit de voeten denk ik.

  Is dezelfde combi maar dan met een Phenom X4 9650 (50 euri minder) een fijne combi om mijn filmpjes mee te editten en me regisseur te wanen?

  of deze combi voor €260:
  AMD Phenom X4 9550 2.20 GHz
  GigaByte GA-MA790X-DS4
  GeIL DDR2 2 GB, PC6400
 • de phenom 2 is op alle punten veel sterker dan de orginele phenom. ik zou in geen geval voor een oude phenom kiezen. spaar dan nog even door en zorg er voor dat je een phenom 2 er in kan zetten. het verschil van 50 euro is hij dubbel en dwars zeker waar. je kan wel gaan voor een tripple core phenom 2 overigens. dit scheelt ook de 50 euro

  [quote:300aa712f7="Lange Pier"]http://www.tomshardware.com/charts/desktop-cpu-charts-q3-2008/Photoshop-CS-3,826.html

  De testen zeggen toch echt wat anders. 8)

  Het is niet alleen afhankelijk van de processor maar bij foto/film bewerking doet de processor wel het meeste werk.[/quote:300aa712f7]

  Anandtech is het met mij eens. en tomshardware vs anandtech…..tja……tomshardware legt het toch af :)
 • Zie dat hij daar ook slechter presteert, die site ruled zeker, not, een game performance vergelijken met die van Photoshop.. :?

  Vind alleen geen test met Adobe Photoshop CS zoals op de Tomshardware site en het is ook algemeen bekend dat een Core 2 Duo beter presteert in fotobewerking dan een AMD x2, en een quad core ook als een x4, weet niet waarom je die nu ineens weer promoot, weird.

  Overigens is het bij elkaar allemaal muggezifterij, alle processoren kunnen dat werk aan, het scheelt alleen wat in tijd bij het recoderen.
 • [quote:aa914c4ae0="Lange Pier"]Zie dat hij daar ook slechter presteert, die site ruled zeker, not, een game performance vergelijken met die van Photoshop.. :?

  Vind alleen geen test met Adobe Photoshop CS zoals op de Tomshardware site en het is ook algemeen bekend dat een Core 2 Duo beter presteert in fotobewerking dan een AMD x2, en een quad core ook als een x4, weet niet waarom je die nu ineens weer promoot, weird.

  Overigens is het bij elkaar allemaal muggezifterij, alle processoren kunnen dat werk aan, het scheelt alleen wat in tijd bij het recoderen.[/quote:aa914c4ae0]

  ..en wat euro's bij de aanschaf? Of valt dat inmiddels mee?
 • voor het moment zijn de phenom 2 ongeveer even duur als de Q6600/Q6700, maar ze presteren gelijk aan de Q9400/Q9500. dus voor het moment is AMD een sterkere keuze
 • [quote:be7e6322cf="hartlijn"][quote:be7e6322cf="Lange Pier"]Zie dat hij daar ook slechter presteert, die site ruled zeker, not, een game performance vergelijken met die van Photoshop.. :?

  Vind alleen geen test met Adobe Photoshop CS zoals op de Tomshardware site en het is ook algemeen bekend dat een Core 2 Duo beter presteert in fotobewerking dan een AMD x2, en een quad core ook als een x4, weet niet waarom je die nu ineens weer promoot, weird.

  Overigens is het bij elkaar allemaal muggezifterij, alle processoren kunnen dat werk aan, het scheelt alleen wat in tijd bij het recoderen.[/quote:be7e6322cf]

  ..en wat euro's bij de aanschaf? Of valt dat inmiddels mee?[/quote:be7e6322cf]
  Weet nu niet of je bij een Intel blijft of een AMD prefereerd.

  Voorbeeld bij Salland Automatisering.
  Asus P5QL € 59,66
  Intel Core 2 Quad Q8200 2.33 GHz, 1333 MHz, 4 MB , Boxed €126,85
  Kingston ValueRam Dual Channel 4 GB, PC6400, 800 MHz, 5, Kit Of 2 € 36,13
  Totaalbedrag producten ex BTW 19% € 222,64
  Vaste verzendkosten € 8,39
  Totaalbedrag ex BTW € 231,03
  BTW 19% € 43,90

  Te Betalen € 274,93
 • haha nee, dat weet ik zelf ook nog niet.

  als ik het goed begrijp en samenvat voor dummies (me) krijg ik voor hetzelfde zakje geld van AMD toch meer power dan van Intel. Dus momenteel neig ik de AMD kant op.
 • Alle metingen zijn suggestief en niet alleen afhankelijk van de CPU, dus welke "power" er wordt bedoeld is voor mij onduidelijk.
  En een mening is geen werkelijkheid.

  Mij zegt dat deze test toch wel redelijk representatief is, hoe lager de score in seconden hoe sneller ermee wordt gerecodeerd, dit is een test specifiek met Adobe Photoshop CS, er staan ook andere testen op die te bekijken zijn.
  http://www.tomshardware.com/charts/desktop-cpu-charts-q3-2008/Photoshop-CS-3,826.html

  Ben geen Intel of AMD fan maar de laaste jaren loopt Intel toch wel voorop en AMD doet zijn uiterste best om het verloren terrein weer terug te winnen.
 • tomshardware geeft wel een leuke lijst, maar iets zegt me dat we niet naar het juiste kijken: zijn de Phenom II CPUs uberhaupt wel getest?
  :)
 • in photoshop zijn de phenom 2 trager dan de core2quads. met video encoding en editing weer een stuk sneller….relatief aan de prijs gezien in ieder geval.

  core2quad of phenom 2, het zijn beide uitstekende platforms. mijn voorkeur zou uit gaan naar phenom 2 (leek me al duidelijk), maar van een core2quad zal je ook geen spijt krijgen.
 • http://www.alternate.nl/html/summaryListing.html?criteria=upmang&description=Upgrade%20Kits&tgid=130&&tn=HARDWARE&l1=Upgrade+kits&

  Ik vind deze upgrade sets ook wel interessant… misschien u ook?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.