Vraag & Antwoord

Anoniem
Lord Wodan
14 antwoorden
 • Al jarenlang loopt mijn pc om de zoveel tijd vast. Dit was allemaal nog wel te hebben, maar het wordt steeds erger en nu ben ik het een beetje zat.

  Het gaat hier om het volgende moederboard:
  Asus A7V8X-MX

  Wat gebeurd er:
  Spontaan loopt de pc vast, meestal als ik even weg ben en pc niets heeft te doen. Het beeld staat vast en verder doet hij niks meer (geen BSOD). Daarna druk ik maar de reset knop in, start hij weer op en werkt hij weer. Dit probleem wordt steeds erger. Tot dat het niet meer uit te staan is, en ik windows XP opnieuw instaleer en dan zijn de problemen weer even over. Vroeger kon ik meestal een half jaar draaien zonde XP opnieuw te instaleren. Nu heb ik hem in 6 weken al zo ongeveer stuk gedraaid.

  Er lijkt een relatie te zijn tussen CPU temp en crashen. Als mijn CPU in de buurt komt van de 55 graden, dan is kans significant groter dat hij gaat crashen.

  Nog zoiets vaags. Als ik mijn pc opstart, zet ik eerst de stroom aan. Daarna druk ik op de aanknop van mijn pc. Dan slaan even alle fans en hardeschijven, DVD spelers etc aan, en vallen meteen weer uit. Daarna komt poging 2 en dan blijven ze aan en werkt alles. Dit heeft dit moederboard altijd al gedaan. Ergens ook een beetje vreemd.

  Wat kan het zijn? En hoe kan ik zeker weten dat daar het probleem zit?

  Bij voorbaat dank,

  FRANKY!!
 • is het ook op het zelfde moment dat je computer vast loopt ?
  zoja dan kan het is met de processor zijn

  suc6
 • Zou eerst een andere voeding proberen, heb je het dan nog dan weet je dat die denkelijk wel goed is.

  Je krijgt geen BSOD, die krijg je pas als windows probeert op te starten, ervoor duid meer op een voedings, videokaart of geheugenprobleem.
 • [quote:03d31a6dfd="Lord Wodan"]Testen is natuurlijk zeker weten.. kan je een andere hdd lenen of vooruit lopend op je nieuwe pc er vast 1 kopen?[/quote:03d31a6dfd]

  Testen is moeilijk omdat hij willekeurig crashd. Dus dat wordt een duurtest van een paar weken ofzo. Daar heb ik dus echt geen zin in (mede omdat ik dan of niet bij me bestanden kan of de zaak over moet zetten).

  Meestal draait hij wel, dus ik werk er maar gewoon mee door. Backuppen deed ik toch al regelmatig. Eigenlijk moet de hele pc eens vervangen worden. En nieuwe schijven zijn volgens mij toch wel vaak sata en niet IDE. Dus alvast een nieuwe HDD kopen is niet slim. Waarschijnlijk wordt het nieuwe MB sata dus…
 • [quote:d52abd050f="zwarte-adelaar"]is het ook op het zelfde moment dat je computer vast loopt ?
  zoja dan kan het is met de processor zijn

  suc6[/quote:d52abd050f]

  is wat op het zelfde moment? Ik snap em even niet.

  [quote:d52abd050f="Lange Pier"]Zou eerst een andere voeding proberen, heb je het dan nog dan weet je dat die denkelijk wel goed is.

  Je krijgt geen BSOD, die krijg je pas als windows probeert op te starten, ervoor duid meer op een voedings, videokaart of geheugenprobleem.[/quote:d52abd050f]

  Andere voeding kan ik wel even proberen.

  Als hij crasht, dan crasht hij altijd als windows al lang is opgestart. Alleen dat "afslaan" na 1 seconden nadat je de startknop hebt ingedrukt is voordat windows is opgestart (doh). Daar maak ik me verder overigens weinig druk om, dat heeft ie toch altijd al gedaan.

  Alleen dat hij soms vast loopt is naar. Zeker omdat het een zichzelf versterkend effect is, tot dat ik windows XP weer opnieuw instaleer. Dat begint de cyclus weer van voor af aan.
 • Zet eerst eens in de geavanceerde opties in systeem, configuratiescherm, bij de opstart en herstelinstellingen de computer automatisch opnieuw opstarten eens uit, dan krijg je vaak een blauw scherm met een foutcode, als de comp vastslaat, uitgaat of reboot, en zet die hier eens neer.

  Ook in te stellen, bij een opstart, door F5 of F8 in te toetsen in/na het biosbootscreen, en dan voor de optie te kiezen, "automatisch opnieuw opstarten bij een systeemcrash uitschakelen".

  Als dat al zo staat en hij crasht ook in windows zonder BSOD is dat de voeding of het geheugen of GPU van de videokaart die te heet wordt.
 • Ik heb zonet even gekeken en e optie automatisch opnieuw opstarten stond al uit.

  Ik zal morgen eens mijn best gaan doen met het laten crashen van mijn pc :P
  Ik gok op de GPU omdat het toch iets met temperatuur te maken lijkt te hebben.
  Zodra ik meer weet, zal ik het posten.
  Lange Pier, bedankt voor de info! Als ik dit weet op te lossen ga ik geen nieuwe pc kopen (en dat scheelt me weer veel centjes ;))
 • [quote:90b189d6fb="Lange Pier"]
  Als dat al zo staat en hij crasht ook in windows zonder BSOD is dat de voeding of het geheugen of GPU van de videokaart die te heet wordt.[/quote:90b189d6fb]

  Ik zou hier graag toch nog eens over willen redeneren :wink: Wat je hierboven hebt staan komt niet geheel overeen met de klachten die ik heb. Hierdoor twijfel ik of het in een van die 3 dingen zit. Het crashen gebeurd steeds vaker, tot dat ik XP opnieuw instaleer en dan is het weer voor een hele tijd voorbij. Dan begint de cyclus dus weer opnieuw. Als het een hardware probleem is, dan zouden de problemen toch tijdleijk opgelost zijn doordat ik XP opnieuw instaleer?

  Ik ben even flink aan het testen geweest. Alleen helaas crasht de pc niet als ik hem wil laten crashen. Hij crasht op volstrekt onvoorspelbare momenten (iemand beïndigde een webcam gesprek via msn en toen liep hij ineens vast….de volgende keer dat hij dat deed, liep de pc weer niet vast). De GPU heb ik reeds beter gekoeld, maar helpt helaas niets.
 • Je kan kijken of er een harware probleem of een driver probleem te zien is bij apparaatbeheer.
 • [quote:c7641a69f2="The Dragon"]Je kan kijken of er een harware probleem of een driver probleem te zien is bij apparaatbeheer.[/quote:c7641a69f2]
  Gedaan, niet bijzonders te zien. Hij geeft geen driver of hardware problemen daar.
 • Toch weer even een update. Ik heb weer een vraag.

  Het probleem is een hele tijd weggebleven nadat ik een koeler op de GPU gemonteerd heb. Echter heeeeeeeeel soms crashde hij nog.

  Echter nu is hij weer volop aan het crashen. In de tijd dat hij bijna niet crashde was mijn gebruik ook anders. Ik ben nu veel dingen aan het doen waar mijn harde schijf heel hard voor moet ratelen. En dat lijkt nu een aanknopingspunt te zijn.

  Ik vraag mij dus af wat een pc aangeeft als de hardeschijf iets geks doet (leesfout, of andere rare dingen). Krijg je dan een foutmelding of loopt hij gewoon vast (zoals nu steeds gebeurd). Ik moet dan gewoon op de rest knop drukken en dan werkt het weer.
 • Als je HD problemen heeft is bevriezen van je systeem inderdaad 1 van de fenomenen die optreedt :cry:
 • [quote:5c00d8a916="Ruud de Wit"]Als je HD problemen heeft is bevriezen van je systeem inderdaad 1 van de fenomenen die optreedt :cry:[/quote:5c00d8a916]

  Dan denk ik dat dat het probleem is. Komt goed overeen met de klachten.
  Wel naar dus.
 • Testen is natuurlijk zeker weten.. kan je een andere hdd lenen of vooruit lopend op je nieuwe pc er vast 1 kopen?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.