Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

nieuw werkgeheugen kopen

Anoniem
Repr
5 antwoorden
 • hallo

  ik ben in het bezit van een hp pavilion elite m9180 met 3 gb werkgeheugen.
  nu was ik van plan deze aan te gaan passen. namelijk overstappen op 64 bit en dan wat meer geheugen erin 6gb of zoiets. en nog wat andere dingen maar dat is nu niet van belang.

  op dit moment zitten er 2 1gb kaarten in van samsung en 2 512mb kaarten van quimonda (of zoiets).

  zal ik de 2 512 kaarten eruit halen en vervangen voor 2gb kaarten of is het het beste om meteen 4 identieke kaarten te kopen (ik zie namelijk overal aanbiedingen met 4 2gb kaarten.) ? ik weet niet of dat uitmaakt voor de performance.


  en daarbij:
  er zit ddr2 pc5300 (667mhz) in. nu kan ik er niet echt wijs uit worden of dit ook het maximum van mijn moederbord is of dat er ook 800 (of meer) in kan. kan dit (hoe kan ik dit zien) en heeft het uberhaupt echt nut om er een hogere snelheid in te zetten? (of merk je het niet)


  en ten 3e
  ik zie steeds dingen staan over latency en timings. wat is het beste/wat moet ik kiezen? of hoe kan ik zien wat ik het beste kan nemen? etc

  hopelijk kunnen jullie me helpen (vast wel)
 • Ik zie op de website van HP dat je PC een Phenom 9500 processor heeft. Ik vraag me af wat voor applicaties je daarop draait die meer dan 3GB intern geheugen vragen?
 • ja inderdaad een 9500

  games, virtual pc, en vooral videobewerking.

  ik ben ook heel goed in veel dingen tegelijk doen :wink:
 • goed. je hebt 2 keuzes. of een 4GB setje er bij, 2x2 modules. of een 8GB setje er in en de rest eruit. dat word dan 4x2. een 16GB setje is een optie maar wel heel erg duur….

  als je voor 4GB er bij zet, zorg dan dat de 2GB modules het 1e en 3e slot in nemen en de 1GB modules het 2e en 4e.

  je moederbord zal vast wel 800mhz ondersteunen, maar in effect maakt het niks uit. omdat je andere modules op 667mhz werkt zullen nieuwe modules die er bij komen ook op 667 werken. het kopen van 667 modules is niet echt aan te raden. deze zijn minder goed te vinden en vaak nauwelijks (of niet) goedkoper

  CAS of CL zijn de interne latencies van je geheugen, oftewel, vertragingen die in je geheugen worden toegepast tussen de verschillende acties. mocht je het precies willen weten wil ik wel het hele verhaal uit typen, maar lagere latencies zijn beter over het algemeen. wederom is het verschil niet echt gigantisch. met benchmarks kan je dit merken, maar met gewoon gebruik niet. ook moet je bedenken dat als je 800mhz ram koopt met cl 5, je ze op cl4 kan zetten op 667mhz (meestal). aan de andere kant zal je geheugen wat je al hebt waarschijnlij geen cl 4 zijn.

  het gebruik van 4x2 tov 2x2 en 2x1 valt nisk over te zeggen. het is waar dat minder modules altijd beter presteren, maar je zit hoe dan ook aan 4 geheugen sticks. je zou 2x 4GB sticks kunnen gebruiken, dit zou een klein beetje sneller zijn, maar vooral veel duurder. 4GB is nu nog onbetaalbaar. het voordeel van een 8GB set kopen zou dan wel weer zijn dat alle modules identiek zijn en je dus niet in de bios bezig hoeft te gaan. dit moet je misschien wel als je verschillende merken, snelheden en latencies gaat mengen.
 • [quote:b8cba679ce]je moederbord zal vast wel 800mhz ondersteunen, maar in effect maakt het niks uit. omdat je andere modules op 667mhz werkt zullen nieuwe modules die er bij komen ook op 667 werken. het kopen van 667 modules is niet echt aan te raden. deze zijn minder goed te vinden en vaak nauwelijks (of niet) goedkoper
  [/quote:b8cba679ce]

  maar als ik dus een setje van 4 sticks koop is er wel een verschil.

  667 en 800 zijn inderdaad prijstechnisch gelijk (ongeveer). maar ik wou het even zeker weten voor ik een set heb dat er niet in kan.


  [quote:b8cba679ce]
  het voordeel van een 8GB set kopen zou dan wel weer zijn dat alle modules identiek zijn en je dus niet in de bios bezig hoeft te gaan. dit moet je misschien wel als je verschillende merken, snelheden en latencies gaat mengen.[/quote:b8cba679ce]

  maar heeft het ook een snelheidswinst of iets dergelijks als ze identiek zijn?


  en hoe kan ik zien wat de "max snelheid" is van mijn geheugenbus. volgens mij heb ik namelijk een bussnelheid van 1000mhz.
  maar kan er alleen 667 en 800 in of ook de hogere (of is dat alleen voor de nieuwe spullen (i7 etc)?  [quote:b8cba679ce]
  maar lagere latencies zijn beter over het algemeen[/quote:b8cba679ce]

  lagere latencies zijn dus beter. moet ik nog op de timing letten of is dat alleen overklok spul. (daar doe ik niet aan op deze pc, kan ook niet overigens. hp he)?

  bedankt alvast :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.