Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

voor laptop: thermal pad of koelpasta?

Anoniem
gerben
5 antwoorden
 • Ter voorbereiding voor het wisselen van een processor, lees ik in een forum dat voor een laptop het gebruik van een thermal pad beter zou zijn dan het aanbrngen van koelpasta.
  Argument: daar de laag pasta zeer dun is zou er nog een luchtruimte tussen processor en heatsink aanwezig blijven.
  De afstand van de heatsink ten opzichte van de processor wordt bepaald door de diepte van de het schroefgat, dan wel lengte van het schroefje. Het is niet te zien of de processor en de heatsink contact maken. De pad heeft een zekere dikte, is wat volumineuzer en samendrukbaar, zodat contact beter zou zijn.

  Heeft iemand ervaring hiermee of een mening erover?
 • Een thermal pad of warmtegeleidende pasta heeft als doel de ruimte uit te vullen tussen heatsink en processor, hoe dikker die laag hoe minder warmte overdracht en hoe dunner die laag, want het is alleen bedoeld om het contact zo groot mogelijk te maken en daardoor ook de warmte overdracht, hoe groter die warmte overdracht, dus kleur de plaatjes en maak het verhaaltje verder af. 8)
 • En wat te denken over de bewering dat het koelpastalaagje weleens te dun zou kunnen zijn om een goed contact mogelijk te maken?
  http://www.techimo.com/forum/mobile-computing/106287-applying-thermal-compound.html
 • Kan zijn dat het in een laptop anders is. Maar in een gewone pc moet de laag pasta zo dun mogelijk zijn. Het enige nut is koeler en processor met elkaar in contact te brengen, en de lucht ertussen te verdrijven. Je doet een klein drupje op de processor, smeert dat met een pinpas uit, tot er een gelijkmatig filmpje overblijft. De tekst op de processor blijft gewoon leesbaar. Dan de koeler erop, vastzetten, en er niet weer aan komen.
 • [quote:c4586bec38="gerben"]De tekst op de processor blijft gewoon leesbaar. Dan de koeler erop, vastzetten, en er niet weer aan komen.[/quote:c4586bec38]

  ? Dat is me nog nooit gelukt zo dun! Welke pasta gebruik jij? Die van mij is dik, stroperig en krijg ik nooit egaal. Daardoor zet ik meestal maar een paar stipjes rondom en laat ik het smeren over aan de druk van de koeler. Meestal blijkt dan achteraf dat het redelijk verdeeld was…

  Heb je daar toevallig fotos van?

  (sorry dat ik even dit topic misbruikte maar zat toevallig met deze vraag…)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.