Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Waterkoeling setje

Anoniem
None
19 antwoorden
 • heei, ik zit met een vraag,
  ik ben gek op mijn computer ( ASRock P45DE met
  Intel Core 2 Duo E7500 ). helemaal zelf in elkaar gezet, vind ik nog wel wat voor een 12 jarige. maar ik heb weer wat lopen bijverdienen, en nu heb ik intresse voor een waterkoeling systeem. dus: ik wil graag mijn moederboard en mijn processor gaan koelen. weet iemand een leuk setje? het kan niet hoger zitten dan de 400 euro…
  Alvast bedankt, Twan.
 • Ik denk niet dat hier veel mensen ervaring hebben met waterkoeling, maar ik denk dat ze er op dit forum wel advies voor kunnen geven, het is een forum van een behoorlijk goede winkel (mijn eigen setje ook daar besteld :)).
  Kijk ook meteen bij de tutorial over lappen, kan 5-10 graden schelen. Lapsetjes zijn ook verkrijgbaar bij die winkel.

  Edit: Moederbord waterkoelen is compleet zinloos, koop dan GPU-blokken ;)
 • [quote:84fe6d6c28="Superaap"]Ik denk niet dat hier veel mensen ervaring hebben met waterkoeling, maar ik denk dat ze er op dit forum wel advies voor kunnen geven, het is een forum van een behoorlijk goede winkel (mijn eigen setje ook daar besteld :)).
  Kijk ook meteen bij de tutorial over lappen, kan 5-10 graden schelen. Lapsetjes zijn ook verkrijgbaar bij die winkel.

  Edit: Moederbord waterkoelen is compleet zinloos, koop dan GPU-blokken ;)[/quote:84fe6d6c28]
  okay, thanks! heb even gekeken, en het ziet er allemaal mooi uit.
  alvast bedankt!!! :)
 • highflow is inderdaad de winkel in nederland waar je het beste dit soort dingen kan bestellen. ik zou je aanraden naar een complete cpu set te kijken. het idee je moederbord te koelen kan, dan moet je even op de site van EK waterblocks kijken. EK is een van de beste waterblok makers (met swiftech, dangerden en een paar andere) en vaak goed betaalbaar in nederland

  ik vraag me overigens af wat je wilt bereiken met het koelen van de NB op je moederbord. tenzij je extreme FSB overclocking wilt gaan doen of hele hoge ram frequencies wil draaien heb je niks aan een NB block. en ik zou je dan eerder aanraden een overclock moederbord te nemen. de koeling op de NB is al passief, dus voor geluid hoef je het ook niet te doen

  neem iig een 240mm set. dan heb je meer dan genoeg ruimte om eventueel nog een block voor de NB of GPU in de loop te zetten. wil je echt de NB en later eventueel ook de GPU waterkoeling te geven, neem dan een 360mm rad

  bedenk ook dat de geluidsproductie van je systeem bij waterkoeling voornamelijk afhankelijk is van de fans die je op de radiator hangt. verder moet je ook goed kijken naar wat voor kast je neemt en in hoe verre die geschikt is voor het gebruik met waterkoeling. veel kasten hebben daar standaard gaten voor om tubes door te laten, maar een midi tower is ellende om uit te rusten met watercooling, dit weet ik uit ervaring.
 • [quote:202b6d0de4="Repr"]highflow is inderdaad de winkel in nederland waar je het beste dit soort dingen kan bestellen. ik zou je aanraden naar een complete cpu set te kijken. het idee je moederbord te koelen kan, dan moet je even op de site van EK waterblocks kijken. EK is een van de beste waterblok makers (met swiftech, dangerden en een paar andere) en vaak goed betaalbaar in nederland

  ik vraag me overigens af wat je wilt bereiken met het koelen van de NB op je moederbord. tenzij je extreme FSB overclocking wilt gaan doen of hele hoge ram frequencies wil draaien heb je niks aan een NB block. en ik zou je dan eerder aanraden een overclock moederbord te nemen. de koeling op de NB is al passief, dus voor geluid hoef je het ook niet te doen

  neem iig een 240mm set. dan heb je meer dan genoeg ruimte om eventueel nog een block voor de NB of GPU in de loop te zetten. wil je echt de NB en later eventueel ook de GPU waterkoeling te geven, neem dan een 360mm rad

  bedenk ook dat de geluidsproductie van je systeem bij waterkoeling voornamelijk afhankelijk is van de fans die je op de radiator hangt. verder moet je ook goed kijken naar wat voor kast je neemt en in hoe verre die geschikt is voor het gebruik met waterkoeling. veel kasten hebben daar standaard gaten voor om tubes door te laten, maar een midi tower is ellende om uit te rusten met watercooling, dit weet ik uit ervaring.[/quote:202b6d0de4] ok, ik zal ff kijken. ik ben wel van plan te gaan overklokken, maar niet extreem.
 • hou het dan op cpu koeling. de NB koelen heeft erg weinig zin
 • [quote:8a1807896c="Repr"]hou het dan op cpu koeling. de NB koelen heeft erg weinig zin[/quote:8a1807896c] En de Cpu en de Gpu gekoeld??? ik heb een Nvidia XFX GTS250, en de koeler ( bij nader mislukt onderzoek ) gaat er toch wel erg snel vanaf!!! Ja, ik denk dat ik toch dan maar mijn CPU en mijn GPU laat koelen… 8) 8) 8)
 • bedenk wel dat als je de koeler er af haalt al je garanties vervallen, en dat de blokken duur zijn. een full coverage blok zal makkelijk 80 euro kosten als het niet meer is. zoek overigens naar 9800GTX+ blokken. geloof niet dat iemand die net als nvidia hernoemt heeft naar gts250
 • [quote:cac0e9ad36="Repr"]bedenk wel dat als je de koeler er af haalt al je garanties vervallen, en dat de blokken duur zijn. een full coverage blok zal makkelijk 80 euro kosten als het niet meer is. zoek overigens naar 9800GTX+ blokken. geloof niet dat iemand die net als nvidia hernoemt heeft naar gts250[/quote:cac0e9ad36]9800GTX+ blokken bestaan naar mijn weten niet, 9800GTX blokken wel & volgensmij passen die wel op een 9800GTX+ (ik ben niet bekend met de GTS250), maar dat kan je het beste even navragen bij de winkel :wink:
 • [quote:1df23f68cd="Superaap"][quote:1df23f68cd="Repr"]bedenk wel dat als je de koeler er af haalt al je garanties vervallen, en dat de blokken duur zijn. een full coverage blok zal makkelijk 80 euro kosten als het niet meer is. zoek overigens naar 9800GTX+ blokken. geloof niet dat iemand die net als nvidia hernoemt heeft naar gts250[/quote:1df23f68cd]9800GTX+ blokken bestaan naar mijn weten niet, 9800GTX blokken wel & volgensmij passen die wel op een 9800GTX+ (ik ben niet bekend met de GTS250), maar dat kan je het beste even navragen bij de winkel :wink:[/quote:1df23f68cd]

  allemaal de zelfde. maar inderdaad even contact opnemen met de winkel. kan je hun de schuld geven. zag trouwens dit setje, geloof dat hij speciaal voor jou is gemaakt
 • Ja, die had ik inderdaad al gezien. ik zat nog te twijvelen tussen een complete set of allemaal losse onderdelen. Maar aangezien dit mijn eerste waterkoeling pc word, kan ik maar beter starten met een setje :wink:
 • Als je nog geen onderdelen hebt kan je het beste starten met een setje ja, aan losse onderdelen heb je zo weinig.
  Just kidding :)

  Je kan ook op dat forum onder waterkoeling advies vragen of hun een setje (bestaande uit losse onderdelen, maar het blijft een setje :P) willen samenstellen voor jou budget/doel van de WC :)
 • [quote:00ec745204="Superaap"]Als je nog geen onderdelen hebt kan je het beste starten met een setje ja, aan losse onderdelen heb je zo weinig.
  Just kidding :)

  Je kan ook op dat forum onder waterkoeling advies vragen of hun een setje (bestaande uit losse onderdelen, maar het blijft een setje :P) willen samenstellen voor jou budget/doel van de WC :)[/quote:00ec745204] jaa, maar ik ga toch maar voor dat setje… ik heb ook al wat tutorials op het internet gevonden en in de Computer!totaal bladen. alvast heel erg bedankt!!! ik ga hem vandaag nog bestellen!!!
 • Misschien is het ook slim om even na te denken waar je de rad plaatst, want die past waarschijnlijk niet in je case.
  Klik!
 • Koop eerst eens een fatsoenlijk moederbord als je wilt overklokken. Je kunt wel waterkoeling kopen maar als je moederbord niks presteert dan heb je aan die waterkoeling ook niks.

  Asrock is misschien een leuk bord om standaard te draaien, maar daar houd het ook mee op…

  edit:
  Of als je standaard wilt draaien, houd dan het geld in de zak en spaar voor nuttige upgrades…
 • Dit is hetzelfde als eerst nieuw laminaat kopen en dan gaan kijken voor een mooi huis waar je het in kan leggen…

  Zorg eerst maar eens dat je systeem waterkoeling waard is. Zelfs als je deze processor overclocked is waterkoeling niet nodig. Als je serieuze prestatiewinst eruit gaat halen is een extra fan al genoeg. Die waterkoelingssystemen zijn pas bedoeld voor processors die standaard al erg warm worden, en overgeklocked zijn.
 • Overclocken heeft tegenwoordig in mijn ogen sowieso maar beperkt zin voor prestatiewinst en daar hoef je het imo ook niet voor te doen. Voor de hobby is het wel leuk (ik heb m'n i7 920 en het kriebelt eerlijk gezegd om de prom erop te zetten en m op z'n donder te geven).

  Een lagere temperatuur betekent overigens wel dat je een hogere clock kunt halen, het is dus niet alleen om de cpu onder een 60 a 65 graden te houden maar ook dat je een hogere snelheid nog stabiel kunt draaien. Goede waterkoeling is dan wel wat beter als goede luchtkoeling, maar een goede luchtkoeler kan al heel wat doen en uiteindelijk haal je met een budget waterkoeling waarschijnlijk weinig meer als met die goede luchtkoeler.
  Wel kun je, zoals ik het eerst met mijn socket 754 3000+ (newcaste dacht ik) deed, een bak water met koel elementen uit de diepvries nemen en dan dat water rondpompen, dat is flink kouder als met een rad. Uiteraard alleen geschikt om even te benchen.

  Maar als je deftig wilt overclocken dan helpt het wel als je een goed moederbord, goede voeding en geheugen wat een aardige snelheid aan kan hebt. Als je dat niet in orde hebt met onder andere een Asrock bord (is een BUDGET bord) dan ga je met waterkoeling precies niks verder komen omdat je bottleneck op dat moment niet de cpu is.

  In deze ben ik het perfect eens met de eerste zin van de poster boven mij. Kies eerst een mooi huis en ga dan kijken wat je op de vloer legt.
 • 1 detail

  waterkoeling is gewoon stoer, en, naar mijn mening, heel leuk om te doen en aan te leggen. voor overclocken enzo zou ik het inderdaad ook niet doen, dan kan je ebter in andere dingen investeren voordat je met WC begint
 • [quote:5575f51983="Repr"]naar mijn mening, heel leuk om te doen en aan te leggen.[/quote:5575f51983]
  Mee eens!

  [quote:5575f51983]voor overclocken enzo zou ik het inderdaad ook niet doen, dan kan je ebter in andere dingen investeren voordat je met WC begint[/quote:5575f51983]

  Even anders uitdrukken: Waterkoeling kun je wel gebruiken om te overclocken. Alleen heeft het met dit systeem weinig zin en kun je als je wilt overclocken op dit moment je geld beter aan andere dingen uitgeven zoals een echt moederbord in plaats van die veredelde broodplank met wat goedkope componenten erop geplakt. Voor Intel doen Asus bordjes het vaak al best leuk, met AMD heb ik (en vele andere met mij) met DFI goede ervaringen als overclock bord. MSI heeft ook aardig bruikbare borden om te overclocken maar dat is niet mijn favoriet.

  Geheugen moet je even kijken. Het laatste wat ik van DDR2 gevolgd heb is even geleden maar toen waren de micron D9DQW chips het beste. Hoe het op dit moment is weet ik niet precies maar dat kan je wel opzoeken. Kijk even op bijvoorbeeld GoT (en ga daar geen domme vragen stellen, daar houden ze niet van) daar is vast het een en ander te vinden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.