Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Processor wordt te warm? Videokaart koeler maakt lawaai

Anoniem
gerben
19 antwoorden
 • Mijn ouders hebben een half jaar geleden dit systeem van mij over genomen.

  Sinds gisteren maakt de videokaartkoeler lawaai. Het lijkt net of er onbalans in de koeler zit. Nu heb ik al stof verwijderd, maar de koeler maakt nog steeds lawaai en draait niet mooi rond. Wat kan ik hier nog aan doen?

  Daarnaast zit er op de processor nog de originele Intel koeler. Asus Probe gaf vandaag een melding dat de processor 66 graden was. Nu heb ik in het bios gekeken en daar zie ik temperaturen van 55 - 57 graden.

  Nu naar een half uurtje met de kast open heb ik in Asus Probe een temp van ± 40 graden.

  Hoe kan ik zorgen dat de temp lager wordt? Ik weet niet of een zalman koperen koeler voor betere prestaties zorgt en of deze op het moederbord past?
 • Denk dat je beter eens naar de kastkoeling kunt kijken. Als de cpu met de kast open 40 graden blijft, is er iets niet in orde met de aanvoer van verse lucht.

  Koelers van videokaarten zijn veelal niet te repareren, er zitten meestal custom fans op. Je kunt de oude fan wel verwijderen en er wel een standaard fan aan vastplakken (elastiek?). Het ziet er niet uit, maar het werkt wel. Er zijn ook wel alternatieve koelers te koop van bijvoorbeeld arctic cooling. Maar als ze er niet mee gaan gamen, kun je er waarschijnlijk goedkoper een ander videokaartje in zetten.
 • In de voeding zit een 120mm fan die naar beneden blaast richting processor. Achter in de kast (naast processor) zit een 80mm fan die naar buiten blaast. In het zijpaneel zit een rooster met een simpele heatpipe die de warme processorlucht naar buiten af moet voeren.

  Daarbij moet ik nog opmerken dat volgens mij de temp die Asus Probe weergeeft verschilt van de bios temp.

  Ik heb een paar maand geleden de koeler al eens opnieuw gemonteerd. Ik blijf de bevestiging van de Intel koeler waardeloos vinden. De montage bij de socket 478 was beter. Daar komt natuurlijk bij dat zo'n prescott P4 warm kan worden…

  Ik zal morgen eens kijken wat ik aan de airflow kan verbeteren.

  Andere koeler op de videokaart zetten loont de moeite niet, Norrod heeft bijv. voor 29 euro al een asus eah3450 silent/di/512m. Ik neem aan dat zo'n videokaart al beter presteert dan de kaart die er nu in zit?

  Is het niet mogelijk om de koeler te smeren o.i.d.?

  Er wordt met dit systeem niet gegamed alleen online spelletjes, kaartspelletjes en af en toe spellen zoals Sim City, Anno 1504 e.d.
 • Het lijkt me onwaarschijnlijk dat die voeding naar binnen blaast. Of je moet zelf de fan hebben omgedraaid. Vaak kun je tussen die buis en de zijkant van de kast ook nog een fan kwijt. Je kunt de buis ook weglaten.

  Die kaart is wel nieuwer, maar het is een budgetkaart. Je kunt eens kijken naar de systeemeisen voor die games.

  Fans kun je wel smeren, maar vaak is dat maar een tijdelijke oplossing. En als er echt onbalans in de fan zit, helpt smeren niet.
 • De ventilator van de voeding zit onder in de voeding. Aan de achterzijde zit alleen een rooster. Zou het dan betekenen dat de koeler lucht uit de kast aanzuigt en dat via het rooster naar buiten blaast?

  De genoemde spellen draaien perfect met de huidige kaart. De genoemde spellen zijn oudere spellen. Verder wordt er niet op gegamed.

  Heb je nog een suggestie voor een goede kaart niet duurder dan zo'n 50 euro?
 • Normaliter blaast de fan de lucht door de voeding heen naar buiten. Er zijn ook wel voedingen die gedeeltelijk recirculeren. Dan zit er een open rooster in de voeding. Deze setup heb ik zelf nooit begrepen: warme lucht de kast inblazen. Zou je kunnen afplakken.

  Voor 50 euro kun je een 4650 halen, voor een paar euro meer een 4670. Beide ook budgetkaarten, maar toch wel beter dan een 3450.
 • In deze budgetkast van AOpen zat oorspronkelijk een 350 watt voeding met een koeler achterin. Omdat ik mijn pc voorzien heb van een zwaardere voeding heb ik de 400 watt voeding in dit systeem gezet. Kan best zijn dat dit qua airflow geen verstandige keus is geweest.

  Ik ga kijken wat ik nog met de koeler van de videokaart kan anders ga ik een van de door jou genoemde types videokaart halen.

  Wordt vervolgd.
 • Volgens Aopen kan ik voorin maximaal een 120mm koeler kwijt, achter in maximaal een 90 mm koeler en in het zijpaneel maximaal een 80 mm koeler

  Mijn gedachte is om voorin een 120mm koeler te plaatsen en deze naar binnen te laten blazen. De airguide in het zijpaneel ga ik vervangen voor een 80 mm koeler en deze laat ik naar buiten blazen.

  Ik heb deze koelers besteld
  Coolermaster 80x80 mm silent fan
  Coolermaster 120x120 mm silent fan

  Geluidsproductie van beide koelers is 19 dba.

  De videokaart ga ik zolang de koeler nog draait en niet te veel lawaai maakt niet vervangen.
 • De zijpaneel fan moet niet blazen maar zuigen. Deze koele lucht moet in de processor.

  Ik vermoed dat je videokaart warm wordt en deze warme lucht in de kast wordt aangezogen door de cpu koeler. Warme lucht gaat naar boven dus een zuigende fan laag en een blazende hoog in de kast.

  Een goede en goedkope videokaart is de 9400 nvidia en die is 50 euro. Deze is passief gekoeld.
 • [quote:f682d13840="stee0036"]De zijpaneel fan moet niet blazen maar zuigen. Deze koele lucht moet in de processor.

  Ik vermoed dat je videokaart warm wordt en deze warme lucht in de kast wordt aangezogen door de cpu koeler. Warme lucht gaat naar boven dus een zuigende fan laag en een blazende hoog in de kast.

  Een goede en goedkope videokaart is de 9400 nvidia en die is 50 euro. Deze is passief gekoeld.[/quote:f682d13840]

  Dat warme lucht naar boven stijgt is logisch en bekend. De warme lucht zal toch ergens de kast moeten verlaten en ik heb boven in de kast geen mogelijkheid om fan te monteren.

  Ik kan de volgende fans kwijt:
  -Voorin de kast (voor de hd's) past een 120 mm fan
  -Achterin past een 80 mm
  -In het zijpaneel past een 80 mnm

  Dus een van die fans zal de warme lucht naar buiten af moeten voeren. Dan wordt het denk ik die fan die achter in zit.

  Voor de videokaart heb ik overigens een vervangende Titankoeler gekocht. Dit is een compleetsetje met verschillende klemmetjes, zodat hij op meerdere videokaarten past.
 • Iemand suggesties, tips hoe ik de koelers het beste kan plaatsen? Ik ga in geen geval de kast verbouwen aangezien deze niet van mij is, maar van mijn ouders. Ik meld het maar even voordat iemand met het idee komt om boven in een gat te maken en daar een koeler te plaatsen.
 • (voeding - uit)
  achterkant - uit
  voorkant - in
  zijkant - in
 • [quote:75ee18641c="gerben"](voeding - uit)
  achterkant - uit
  voorkant - in
  zijkant - in[/quote:75ee18641c]

  Bedankt dan ga ik ze morgen zo monteren.

  Alleen de 120mm was niet voorradig dus die kan ik pas later monteren. Tijdelijk zal ik daar ook een 80mm monteren.
 • Ik heb de koelers geplaatst, maar met de kast open geeft het bios aan dat de processor 58 graden wordt. Asus progje zit ± 15 graden lager. Ik heb de processorkoeler gevoeld en deze is lauw, de koeler is stofvrij en de koelribben zijn een heel klein beetje stoffig.

  Ik gebruik trouwens de boxed Intel processorkoeler. Processor is een Prescott P4 @ 3,2 GHz.

  Aangezien de koeler warm wordt is deze dus goed gemonteerd. Wat kan de oorzaak zijn en nog beter hoe ga ik het oplossen?
 • Wat is de temperatuur met de kast dicht? Fans doen niet zoveel met de kast open.
 • [quote:72db3ac0ec="gerben"]Wat is de temperatuur met de kast dicht? Fans doen niet zoveel met de kast open.[/quote:72db3ac0ec]

  Het probleem is opgelost. Ik heb de processorkoeler opnieuw geinstalleerd. Bij het opstarten (koud) was de temp in de bios 45 graden. In Windows gaf Asus Probe zonet 35 graden aan.

  Nog een paar het bios gecontroleerd voor de zekerheid en de temp schommelt tussen de 45 en 50 graden. Ik ga het in de gaten houden, maar dit zijn normale temperaturen voor een Prescott toch?
 • Weet ik zo niet uit het hoofd, maar het is niet iig niet te heet. 50 graden belast hebben we het dan over?
 • En verder kloppen de temperaturen gemeten met de sensors ook niet altijd. Als je twijfelt aan de temperatuur van de CPU, dan zou je die onder andere kunnen stressen met applicatie SiSoftware Sandra Lite. Als die applicatie geen foutmelding geeft, en er niets crashed, zal het wel in orde zijn met die CPU temperatuur. Eventueel zou je die CPU stresstest nogmaals kunnen doen, in de zomer bij een kamertemperatuur van een graad of dertig Celsius.
 • [quote:de23a27055="gerben"]Weet ik zo niet uit het hoofd, maar het is niet iig niet te heet. 50 graden belast hebben we het dan over?[/quote:de23a27055]

  Die temperatuur is onbelast. Ik heb puur Windows opgestart en vervolgens weer gereboot en gekeken in het bios wat de temperatuur was.

  [quote:de23a27055="jolo"]
  En verder kloppen de temperaturen gemeten met de sensors ook niet altijd. Als je twijfelt aan de temperatuur van de CPU, dan zou je die onder andere kunnen stressen met applicatie SiSoftware Sandra Lite. Als die applicatie geen foutmelding geeft, en er niets crashed, zal het wel in orde zijn met die CPU temperatuur. Eventueel zou je die CPU stresstest nogmaals kunnen doen, in de zomer bij een kamertemperatuur van een graad of dertig Celsius.
  [/quote:de23a27055]

  Ik zal morgen Sandra eens aan het werk zetten en kijken wat de temperatuur gaat doen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.