Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Nieuwe pc: processor keuze

Anoniem
Frankyie
6 antwoorden
 • Beste mensen. Aangezien mijn oude pc er mee op hield heb ik toch maar eens besloten een keer een nieuwe te kopen. Ik sta daarbij voor een paar zeer basic keuzes. Laten we maar eens beginnen met de processor.

  [b:343586c6df]Wat doe ik met mijn pc[/b:343586c6df]
  Als eerste, ik ben geen gamer. Nee, ik ben een werktuigbouwer en draai dus CAD programma's. Dit zijn 3D ontwerpprogramma's met van alles en nog wat tools. Eentje die ik nogal eens gebruik is de FEM tool. Hiermee kan je spanningen in je werkstuk bepalen.

  Deze FEM tool is heel zwaar voor je pc. Dit is voor de volle 100% processor belasting. De huidige FEM tools draaien nog singel core. Misschien wordt dit ooit multicore. De tijd moet dat leren.

  [b:343586c6df]Wat verwacht ik van mijn nieuwe pc[/b:343586c6df]
  Mijn huidige pc kwam uit het jaar 2003. Deze pc voldeed nog uitstekend totdat de processor kuren kreeg. Ik verwacht van een pc dat hij gewoon 7-8 jaar lang mee kan. Dus mijn nieuwe pc moet enigszins inspelen op de toekomst (dus dat FEM tools multicore kunnen worden en pc's uberhaupt meer cores krijgen)

  [b:343586c6df]Overweging[/b:343586c6df]
  Wat mij heel erg opvalt bij de FEM tool, is dat mijn huidige pc uit het jaar 2003, de nieuwe pc's van mijn collega er heeeeeeeel dik uitrekent (dit lijkt serieus een factor 1.5 te zijn!!). Mijn collega's werken vaak met dualcores, maar kennelijk zijn die nogal traag op singelcore performance. Mijn nieuwe pc moet natuurlijk wel een vooruitgang worden, geen achteruitgang. Dus waardoor komt dit? Wordt dit probleem erger met nog meer cores? Zo ja, kunnen die processors niet cores uitschakelen om even de singelcore perfomance op te krikken?
 • Je kunt met Intel Core i5/i7 op socket 1156 met de Turbo modus de kloksnelheid opkrikken wanneer er minder dan de vier cores benut worden:
  http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3641
 • au!
  Ik schrik van die prijzen :o Maar verder een verhelderend stukje tekst.

  Het beantwoord echter niet helemaal mijn grote vraag, waarom nieuwe CPU's trager zijn dan mijn ouwe uit 2003. Want die oude is een 2400MHz, en de nieuwe was een dual 2.8 GHz.
  In dat stukje tekst zijn ze frequency aan het verhogen bij minder cores. Slim, alleen in dat voorbeeldje van mij legt de oude processor het qua frequentie al af tegen die nieuwe.. Alleen dat zie ik dus niet terug in de singelcore performance. Er is dus nog een andere belangrijke factor. Maar wat?
 • Als je van de prijzen schrikt en je oude processor voldeed prima dan kan je ook overwegen om een budget AMD processor te kiezen. Mischien dat je dan wel eerder moet upgraden maar tegen die tijd zijn de budgetprocessors van die tijd wel weer sneller als de highend van nu.
  Voor onder de honderd Euro kan je bij AMD een goede processor krijgen. Bovendien zijn de AMD bordjes ook weer wat goedkoper.
  Kijk eens naar het volgende lijstje:
  AMD processors onder de 100 Euro
 • een amd procesor lijkt mij een goede keuze voor jouw systeem. ik denk dat die mensen waarmee je de prestaties vergelijke wijnig werkgeheugen hebben of het is een singel core met hypertreading dan lijkt het een dualcore in taakbeheer
 • [quote:ce52495058="Frankyie"]au!
  Ik schrik van die prijzen :o Maar verder een verhelderend stukje tekst.

  Het beantwoord echter niet helemaal mijn grote vraag, waarom nieuwe CPU's trager zijn dan mijn ouwe uit 2003. Want die oude is een 2400MHz, en de nieuwe was een dual 2.8 GHz.
  In dat stukje tekst zijn ze frequency aan het verhogen bij minder cores. Slim, alleen in dat voorbeeldje van mij legt de oude processor het qua frequentie al af tegen die nieuwe.. Alleen dat zie ik dus niet terug in de singelcore performance. Er is dus nog een andere belangrijke factor. Maar wat?[/quote:ce52495058]

  optimalisatie.
  er zullen altijd specifieke programma's zijn waar cpu's beter of slechter op zullen werken. soms kunnen oude cpu's opeens monsterlijk snel lijken tov een nieuwe cpu doordat de oude cpu van bepaalde commando's gebruik kan maken die voor nieuwere cpu's zijn geschrapt.

  het probleem met je vraagstelling op een forum als dit is dat in het algemeen een corei5/7 op LGA1156 de beste cpu all-round is, maar dat je voor een specifieke taak een cpu zorgt die zich duidelijk niet het zelfde laat scalen als de meeste veelgebruikte programma's waar op word getest. Het is overigens mogelijk dat een Xeon versie van de zelfde cpu dit beter zou doen.

  Wat me op valt is dat het een proffesioneel programma is wat niet eens multi-core ondersteunt, zelfs geen multi-threads. persoonlijk vind ik dit een erg slechte zaak aangezien het betekent dat het een prestatie winst laat liggen van 100-750% afhankelijk van cpu en hoe het werkt met HT. maar dit terzijde is er maar 1 bron waar je denk het beste antwoord kan krijgen: het bedrijf dat het programma maakt. ik zou hun eens een mailtje sturen en voor wat voor soort cpu het programma het meest is geoptimaliseert.

  overigens vraag ik me af of je niet beter naar een LGA1366 socket toe kan gaan. en ja, dat is nog een stap duurder. het is te lang geleden dat ik CAD heb gebruikt, maar het is gek op geheugen. zodanig dat ik me afvraag of je niet een leuk voordeel kan halen op basis van de tripple channel memory bus. maar zoals ik al zei, neem contact op met het bedrijf dat jou speciale doelprogramma produceert en leg de vraag voor

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.