Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Latency van DDR-geheugen

Anoniem
stibe1973
4 antwoorden
 • Voor mijn netbookje wil ik een geheugenuitbreiding kopen van 1 Gb (er zit er al 1 in).

  Het geheugen wat er al in zit, is van het type PC2-5300 667MHz DDR2 CL5 SODIMM.

  Nu weet ik niet precies wat nou de latency is van het geheugen wat er al in zit. Als ik er 1 Gb extra geheugen bij pleur van hetzelfde type, maar de latency is verschillend, is dat dan een ramp? Wordt hij dan trager?

  Hoe kun je er trouwens achter komen wat de latency is van je geheugen? Ik heb het geprobeerd met PC Wizard maar die loopt om een of andere reden vast.

  Moet ik misschien gewoon geheugen kopen met een zo laag mogelijke latency? 5/5/5/15 is het duurste, is dat ook het beste?

  Kortom, ik snap niet zoveel van dat latency-gebeuren. Hopelijk kan iemand die wat deskundiger is dan ik, hier iets over zeggen. Alvast hartelijk bedankt!
 • Een lagere CL (Cas Latency) is sneller.
  Voor een notebook / netbook is dit niet interessant, daar zijn veel andere factoren die 'vertragend' werken: mobiliteit heeft hierbij prioriteit, niet de optimale snelheid.
  Je kunt modules met verschillende CL door elkaar heen gebruiken. Om te weten wat er in je systeem zit kun je bijvoorbeeld Sisoft Sandra Lite gebruiken. Alle hardware wordt gedetailleerd in kaart gebracht.

  Grtz,
  Stijn
 • Stijn, bedankt voor de info!

  Wat ik ook nog zou kunnen doen, is DDR2-geheugen met een kloksnelheid van 800 Mhz er in pleuren. Dus eruit halen wat er nu in zit, en twee stickjes van elk 1 Gb 800 Mhz er in monteren. Het is dan alleen wel de vraag, of de computer het geheugen dan niet 'terugklokt' naar 667 Mhz. Dat weet ik niet helemaal zeker. Ik moet er nog maar eens goed over nadenken.
 • Info tool:
  http://www.cpuid.com/cpuz.php

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.