Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

8gb geheugen in 8gb moederbord

Anoniem
None
10 antwoorden
 • ff een vraagje
  in andere topics had ik al aangegeven BSODs te hebben
  na heel veel dingen inclusief herinstallatie gingen ze niet weg
  maar nadat ik ipv 8gb 4gb in mn pc stopte, was ik opeens álle BSODs kwijt

  mijn vraag is, hoe komt het dat een moederbord dat (theoretisch) 8gb ondersteund, dat eigenlijk niet doet, of is het een windows fout?

  mn mobo
  zoals te zien ondersteund ie 8gb
  dat stond ook op de site van alternate, alleen hebben ze em daar niet meer

  mn geheugen(4x)

  ik heb een x64 windows dus 8gb leek me geen probleem;
  (Windows Vista Home Premium x64 => upgrade =>;) Windows 7 Home Premium x64

  ik heb mn modules nu op nr. 1 en 2 zitten zodat het no wel dual channel is, kan ik er dan nog 2gb bij zetten, of krijg ik dan weer BSODs of ben ik mn dual channel kwijt, en hoeveel zou dat uitmaken?

  ik had eerst 8gb wat ik erg handig vond, 4gb is voor mij nogal krapjes momenteel, zou er het liefst 6gb van maken

  ik heb op de stickers van mn modules nummertjes gezet, nr 1 en 2 samen gaf geen probleem, sinds een paar dagen heb ik nr 3 en 4 er in zitten, ook geen probleem, en "vroeger" tijdens mn BSOD crisis heb ik em al 2 nachten memx86 laten draaien zonder dat ie fouten gaf, dus mij lijkt dat de geheugen modules nog heel zijn.

  zou mn moederbord kapot zijn? (gedeeltelijk)


  EDIT
  heb mn geheugen modules momenteel alleen op slot 1 en 2 geprobeerd
  misschien dat slot 3 of 4 op mn mobo kapot zijn?
  \EDIT
 • Da's toevallig, ik heb [u:cb26cdc40f]precies[/u:cb26cdc40f] hetzelfde probleem! Maar bij mij lukt het wel om er 6 Gb in te zetten i.p.v. 4. Gewoon één stickje van een set van 4 Gb dual channel geheugen installeren. Ik merk daarbij helemaal geen prestatieverlies. Zeker het proberen waard (alleen wel zonde van de andere helft van je dual channel geheugen, natuurlijk).
 • Bij gebruik van 4 module's kan het vaak voorkomen (vooral bij asus) dat je het voltage van de chipset iets moet verhogen. In mijn geval de northbridge. Verder is het ook aan te raden zelf de timings in te stellen zoals beschreven op de site van het desbetreffende product.

  Overigens is het vaak zo dat je slot 1 en 3 en 2 en 4 combineert, maar dat is te zien aan de kleur van de sloten (die moet hetzelfde zijn).

  Tot slot is het ook handig om de VQL te downloaden. Hier kom je vaak tegen dat bepaalde module's wel per 2 maar niet per 4 worden ondersteund.
 • als ik van 4gb 6gb maak, ben ik dan mn dual channel kwijt?
  het lijkt me sterk dat ie er triple channel van maakt,
  en wat is dan beter 4gb dual channel, of 6gb zonder dual channel?

  voltage hoger zetten? ik weet het te vinden in de bios, maar zou dan weer niet weten met hoeveel je het omhoog moet doen enzo., timing anders in stellen weet ik ook niet, iemand een uitgebreide tutorial?

  bij mij zijn de kleurtjes wel 1 en 3, 2 en 4, maar volgens het mobo boekje is slot 1 en 2 dual channel, en 3 en 4, of 1 2 3 en 4, maar niet 1 3 en 2 4

  wat is de VQL? :oops:
 • Op de site van de fabrikant van het geheugen zijn de specificaties te vinden, inclusief timings en voltage voor de modules (bij performance modules vaak 2.1 of 2.2 v).

  Voor verhogen van voltages op zaken als de northbridge zul je moeten googlen naar mensen met overclock ervaringen met jou moederbord. Dan kun je daar vaak wel wat settings vinden.

  VQL is de vendor qualified list, dit is een lijst met alle geheugen modeles die getest zijn. Bij het aanschaffen van onderdelen dien je onderdelen uit deze lijst aan te schaffen. Bij alternate staat dit met uitroeptekens onder elk moederbord vermeld. Op deze VQL staat vaak achter het type geheugen of ze werken met maximaal 2 en of 4 modules tegelijk. Hiervoor moet je op de site kijken van het moederbord.

  Bij msi kijk je bij test report. Hier is de url van de site die jij linkte: http://eu.msi.com/uploads/test_report/TR10_1333.pdf

  Ik heb even voor je gekeken en ik kan je meteen verklappen dat jou modules niet officieel worden ondersteund door je moederbord.
  Van corsair komt alleen de CORSAIR XMS2 (CM2X512-8500) voor, overigens wel met support voor 4 modules.

  De enige ondersteunde 4 gb modules vind je bij pc6400:

  Aeneon AET960UD00-25DA18X 4GB V OK
  Kingston KVR800D2N6/4G 4GB V OK

  Je kunt andere modules aanschaffen die wel ondersteund worden of zelf uren lang settings proberen te veranderen in de bios tot het allemaal werkt. Ik heb zelf ooit voor het 2e gekozen en heb uiteindelijk 4x1 GB werkend gekregen (max 2 DIMMS waren supported). Echter een paar maanden geleden werkte dat ineens niet meer (pc instabiel, reboot bij memtest). Dus ik kan het eigenlijk niet aanraden, op de lange termijn is het toch wel prettig als alles gewoon werkt.

  Bij 3 modules staat er minimaal 1 in single channel. Aangezien het allemaal moet draaien op de laagste snelheid zul je dus bandbreedte verliezen. Hoeveel dit uitmaakt kun je evt zelf testen met het gratis programma memtest. Voor 800 mhz geheugen is het verschil ongeveer 2900mb/s vs 4500 mb/s. Voor 1066 mhz geheugen is het verschil (in mijn ervaring) 3300 mb/s vs 6500 mb/s.

  Waar heb je eigenlijk meer dan 4 gb geheugen voor nodig?
 • dan wil ik het graag simpel houden :P

  ik heb trouwens de
  CM2X2048-8500C5C
  1066MHz 2048MB 5-6-6-18 2.10V ver4.1

  waarom 6gb, omdat ik merk dat 4gb, net aan is, Crysis is bijvoorbeeld geheugenslurpend (nee, het ligt niet aan de rest van mn pc)

  maar het gaat er mij om of ik er op vooruit ga van 4gb naar 6gb

  ik kan me touwens nog herinneren dat ik hier "vroeger" een post had staan, met hoe ik 8gb op 1066 kon laten draaien, dat bleek niet te kunnen,
  maar draait mn huidige 4gb dan wel automatisch op 1066? of staat dat nog op 800? en zou 6gb dan wel (ook) op 1066 kunnen draaien of alleen op 800MHz?
 • Toen crysis uitkwam was 2gb al veel:
  http://www.gamespot.com/features/6182806/index.html

  Weet je zeker dat hij zoveel gebruikt? Je kunt het bijhouden via taakbeheer.

  Welke snelheid je geheugen draait kunnen wij niet raden, kun je zelf opzoeken in de bios of via het gratis programma cpu-z.

  Het maakt overigens niet uit op welke snelheid je modules draaien, het punt is dat geheugen dat je aanschaft voor je systeem op de lijst moet voorkomen. Veranderen van de snelheid maakt je geheugen niet ineens goed gekeurd;). (Maar het kan wel helpen het werkend te krijgen, zie vorige antwoord).
 • http://picasaweb.google.com/112122543667192334745/DropBox?authkey=Gv1sRgCM7xyIu83PLyIQ&feat=directlink

  khoop dat je het kunt zien, staat er eentje dubbel in.

  400mhz zegt ie, lijkt mij weinig?

  een uploadfunctie voor plaatjes voor dit forum zou niet erg zijn
 • [quote:0eaba76cac="Simon-Bezemer"]http://picasaweb.google.com/112122543667192334745/DropBox?authkey=Gv1sRgCM7xyIu83PLyIQ&feat=directlink

  khoop dat je het kunt zien, staat er eentje dubbel in.

  400mhz zegt ie, lijkt mij weinig?

  een uploadfunctie voor plaatjes voor dit forum zou niet erg zijn[/quote:0eaba76cac]
  Het gaat hier over dual channel geheugen, dus de 400 mhz moet je nog verdubbelen=800mhz. Kijk ook even hier voor een uitleg van dual channel geheugen. Als het goed is snap je dan ook meteen wat het probleem is bij het gebruik van 3 ipv 2 /4 modules.

  Dat is niet weinig, dat is de standaard snelheid van geheugen. Bij intel is deze gekoppeld aan de snelheid van je frontside bus; pas bij een andere FSB:ram ratio of bij overclocken zal de 400mhz toenemen.

  AMD heb ik eerlijk gezegd geen ervaring mee aangezien deze geen FSB heeft.

  Uit epp1 kun je overigens de timings en voltage halen voor 1066mhz (=533 mhz), maar aangezien het doel is meerdere modules in je systeem te houden kun je beter eerst alles proberen met de JEDEC #2 settings (Je 2e plaatje).
 • http://en.wikipedia.org/wiki/DDR2_SDRAM
  Verwar de dtps niet met de i/o bus frequentie.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.