Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

IDE + SATA wil niet booten SATA

Anoniem
-TeR-
20 antwoorden
 • Goeiemiddig,

  1x IDE (windows xp) master
  1x IDE (win 98) slave
  1x SATA (windows xp)

  Ik heb sinds vanmorgen bezig om 2 ouwe IDE HD's in een andere pc te zetten die alleen een SATA schijf heeft.
  Alleen zodra ik de IDE schijven aansluit wordt er geboot van de IDE schijf ipv de SATA.
  Ook als ik boot order instel boot hij gewoon van IDE.

  Het vreemde is als ik de boot volgorde aanpas naar 1. CD-ROM, 2. SCSI instel. Het luke om vanaf de SATA schijf te booten. Drivers voor de IDE schijven werden netjes geinstalleerd (winXP) en waren te benaderen via deze computer. Maar na een herstart boot hij weer de IDE schijf.

  Ik kan de SIS SATA controller alleen enablen of disablen in het bios (phoenix). Ik zie nergens een functie staan dat ik deze als IDE schijf kan laten functioneren.

  Moederbord naam is onbekend. Socket 478, Chipset is SiS 661FX/GX
  Doordat ik niet weet wat het merk van moederbord is kan ik ook niet zoeken naar een nieuwere bios.
  Bios komt uit 03/07/2005

  Ik hoop dat iemand me kan helpen, want ik heb nog geen oplossing kunnen vinden.
 • [quote:43bb4a60b3="-TeR-"]Moederbord naam is onbekend. [/quote:43bb4a60b3] Dat zou op het moederbord zelf behoren te staan. Of als je ervoor kunt zorgen dat je IDE schijven losgekoppeld zijn, om te kunnen opstarten in Windows XP. Download dan bijvoorbeeld de freeware versie van SIW. Die applicatie toont onder andere het merk/type moederbord.
 • [quote:2ab50d0051="jolo"][quote:2ab50d0051="-TeR-"]Moederbord naam is onbekend. [/quote:2ab50d0051] Dat zou op het moederbord zelf behoren te staan. Of als je ervoor kunt zorgen dat je IDE schijven losgekoppeld zijn, om te kunnen opstarten in Windows XP. Download dan bijvoorbeeld de freeware versie van SIW. Die applicatie toont onder andere het merk/type moederbord.[/quote:2ab50d0051]

  Bedankt voor je reactie.
  Ik had al een tooltje gedownload:
  http://www.belarc.com/free_download.html

  Die geeft iets meer info: MS-7060
  Ik vond op deze site een manual:
  http://www.retrevo.com/support/MSI-MS-7060-manual/id/17425ci054/t/2/
  De afbeelding komt overeen met het moederbord. Ook de chip rechts onderin, het getal is hetzelfde als op het moederbord. Dus het lijkt erop dat het een MSI board is. Ik zal zo eens kijken of er wat aan drivers te vinden is op de website van MSI.

  Manufacturer: MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD
  Model: MS-7060

  Northbridge: SiS 661FX Revision 11
  Southbridge SiS 964 Revision 11

  Phoenix Technologies, LTD
  version: 6.00 PG
  Firmware version: 6.00 PG
 • http://www.msi.com/product/mb/661FM2-V-LSR—ILSR.html#/?div=BIOS

  Zie hier wat en ook drivers :)
 • In dat geval lijkt het aannemelijk dat je de nieuwste BIOS versie al draait. Check nogmaals in het BIOS Boot Sequence. Welke opties (met de IDE harddisks aangesloten) heb je daar beschikbaar bij 1st Boot Device?
 • [quote:7731bd8659="jolo"]In dat geval lijkt het aannemelijk dat je de nieuwste BIOS versie al draait. Check nogmaals in het BIOS Boot Sequence. Welke opties (met de IDE harddisks aangesloten) heb je daar beschikbaar bij 1st Boot Device?[/quote:7731bd8659]

  Ja dat dacht ik ook. Mijn versie komt uit 2005. De versies die ik zie staan op de website van MSI zijn 2004. :/

  Dat is dus het hele probleem. Ik heb nu een boot sqequence:
  1: CD-ROM
  2: SCSI
  Boot from other devices disabled.

  Zo zou het moeten. ik heb anders nog HDD-0 tm HDD-3. Ook deze heb ik geprobeerd. HDD-0, 1 en 3 boot ie die XP van IDE en HDD-2 is een Win98.

  Verder zie ik nog LS120 bij boot sequence. Deze heb ik ook geprobeerd. Maar ook hier wordt weer de winXP van IDE geboot.

  Ik las nog op hardforum om alle boot devices te disablen en alleen boot from other devices aan te zetten. Maar ook dit boot de WinXP van de IDE.

  Primary master en slave zijn de dvd-rom en dvd brander.
  Secondary master en slave zijn de 2 IDE schijven.

  Na de bios post. Krijg ik een scherm waar ik de SATA schijf zie staan.
  Primary Master = die sata schijf
  Secondary Master = Not found. (omdat er maar 1 sata schijf in zit).

  Druk op CTRL+S to enter setup.
 • [quote:aa2003fcfe="-TeR-"]1: CD-ROM [/quote:aa2003fcfe] Ikzelf denk dat "1st Boot Device HDD-0" het meest voor de hand zou liggen. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn. Als je direct na het inschakelen van de PC op de toets drukt, die het BIOS boot menu toont. Zodat je daaruit de juiste harddisk zou kunnen selecteren. Het probleem is waarschijnlijk dat het BIOS bij jou alleen HDD-0 tm HDD-3 weergeeft.

  Terwijl de PC uit mijn onderschrift (Samengesteld in het jaar 2007) in het BIOS bij Boot Sequence het type harddisk toont. Bijvoorbeeld: HD502IJ.

  LS120 selecteren als boot device heeft alleen zin als je een LS120 SuperDisk hebt. Een super diskette van 120 MB dus. Wellicht kun je nog proberen in het BIOS de IDE Devices op None te zetten. Waarbij Internal PCI/IDE op Both kan blijven staan.
 • HDD-0 stond hij op, deze boot ook naar IDE met WinXP.

  De opties die ik heb bij boot sequence:

  Floppy
  LS120
  HDD-0
  SCSI
  CD-ROM
  HDD-1
  HDD-2
  HDD-3
  ZIP100
  USB-FDD
  USB-ZIP
  USB-CDROM
  USB-HDD
  LAN
  Disabled.

  Na wat googlen krijg je vaak te zien van zet first boot device op SATA moet zetten. Die keuze heb ik dus niet.

  Wat je zegt, ik dacht dan zal het LS120 zijn. Ook deze is het niet.
  Na wat verder googlen las ik dus dat als SATA niet voorkomt. Dat SCSI de optie is die je moet selecteren. Maar ook deze is het niet.
  Ik heb alle HDD-. afgegaan ook geen van deze opties boot in de SATA schijf.
 • Het is gelukt, deels.
  Ik dacht laat ik nóg 1x alles nalopen. Even noteren wat, ie waarmee boot.
  En nu pakt hij met SCSI toch de WinXP van de SATA schijf, zoals al eerder beschreven.
  Wat heb ik anders gedaan. Voorgaande keren had ik CD-ROM als boot device 1 gezet en SCSI op boot device 2.
  En nu alles uit alleen de SCSI.
  En wat schetst mijn verbazing. Zodra ik het instel:
  1. CD-ROM
  2. SCSI

  Boot hij de WinXP van de IDE schijf weer. :/

  Vreemd of? :D

  Het enige wat me niet lukt is in het Bios boot menu te komen. F2, F11, ESC werken niet. Zie ook niks in de manual staan.
 • [quote:1dec4c43b4="-TeR-"]En nu pakt hij met SCSI toch de WinXP van de SATA schijf [/quote:1dec4c43b4] Dat kan ik nog wel voorstellen. Want dat is ook het geval bij een oude PC van mij uit het jaar 2000 waarin een PCI SATA kaart zit. Daarop zit één SATA- en één IDE harde schijf op de moederbord controller. Daarin heb ik ook de CD-ROM op 1 staan, en SCSI op 2. Als er geen bootable CD-ROM is geplaatst, start deze op van de SATA harde schijf.

  In principe zou jouw MSI moederbord wel een BIOS boot menu functietoets moeten hebben. Als je in het BIOS Full Screen logo show zet op [Disabled], dan wordt tijdens de POST wellicht getoond welke functietoets voor het BIOS boot menu is.
 • Ja ik vind het ook vreemd, ik weet wat je bedoel. Het full screen logo staat al op disabled. Maar er staat niks verder. Onderin alleen: DEL to enter setup. Komt verder ook niks in het scherm.
  Alleen even primary en secondary master en slave van die IDE's.

  Ik dacht nu de IDE schijven even los te koppelen. Windows XP te instaleren. En zodra deze erop staat de schijven weer aan te sluiten. En boot sequence in het bios op 1st SCSI en de rest op disable te zetten, Als oplossing.

  Alleen zit ik dan met het volgende probleem WinXP en SATA, daarvoor heb ik een floppy nodig met drivers. Ik heb het floppy niet. En zelf heb ik ook geen geen floppy's meer.
  Dus dacht ik met Nlite even de drivers in de installatie cd te zetten.
  Alleen pakt hij deze niet. En voglensmij gebruik ik de goeie drivers.

  Ik weet dat de southbriddge SiS 964 is.
  Nu heb ik deze driver gedownload: SiS SATA RAID DRIVER

  En in Nlite alle winxp's geselecteerd van de 964, dus niet 966 en 968 etc.
  En daar iso van gemaakt en gebrand.
  Als ik dan in de setup zit, ziet hij geen schijf, doe ik iets verkeerd?
 • [quote:325d849619="-TeR-"]WinXP en SATA, daarvoor heb ik een floppy nodig met drivers. [/quote:325d849619] Één minpunt van XP is, dat deze eventuele vereiste SATA drivers alleen kan lezen van station A: die gereserveerd is voor het diskette station. Alleen als het je lukt een USB stick de letter A: toe te wijzen, kan XP daarvan SATA drivers lezen.
  [quote:325d849619="-TeR-"]Dus dacht ik met Nlite even de drivers in de installatie cd te zetten. [/quote:325d849619] Die methode zou behoren te werken. Had je dit wel gedaan zoals beschreven is op Softpedia Install Windows XP on SATA without a Floppy (F6).
  [quote:325d849619="-TeR-"]Nu heb ik deze driver gedownload: SiS SATA RAID DRIVER [/quote:325d849619] Wellicht dat je ook nog de chipset drivers moet slipstreamen. En indien je XP installatie CD deze nog niet heeft, Service Pack 3.

  Overigens heb ik het slipsteamen van SATA drivers met XP SP3 ook al eens gedaan, voor de hoofd PC uit mijn onderschrift. Dat kreeg ik alleen voor elkaar met behulp van een howto van het internet. Daarmee bedoel ik een andere hyperlink mee dan de bovenstaande.
 • Dat is exact de handleiding die ik voor me heb. :D
  Heb het ooit wel is eerder gedaan maar wist het niet meer precies.

  Het probleem is dat bij het inladen van die driver in nlite, ik uit een grote lijst moet kiezen. Download die rar maar is in me vorige post. Staat heel veel in. Ik weet dat het 964 is. Dus ik heb gewoon alles geselecteerd waar 964 bij staat en winxp.
  Dus geen drivers van winxp 64 of vista etc.

  Ik zal de chipset drivers er ook even bijzetten en SP3.

  update: Nee hij ziet m'n schijf nog steeds niet.

  Zullen dit dan niet de drivers zijn voor de installatie van XP?
  Of zit daar geen verschil tussen.
 • Wat ik ook probeer hij pakt die drivers niet.
 • Heb je ook de map FloppyImage > 964plus180(181) geprobeerd? In nlite zou je het TXTSETUP.OEM bestand kunnen selecteren.
 • [quote:d80b2c94d6="jolo"]Heb je ook de map FloppyImage > 964plus180(181) geprobeerd? In nlite zou je het TXTSETUP.OEM bestand kunnen selecteren.[/quote:d80b2c94d6]

  Ja ik koos voor multipler folder. En daar krijg ik 48 keuzes als ik ze goed heb geteld. Hier heb ik alle winxp's geselecteerd waar ik 964 zag staan. Dus ook 964plus180(181)

  Ik heb ze niet los van elkaar geprobeerd.

  Ik kan niet het TXTSETUP>OEM selecteren alleen .inf bestanden.
 • [quote:c9a733f1cd="-TeR-"]Ik kan niet het TXTSETUP>OEM selecteren alleen .inf bestanden.[/quote:c9a733f1cd] Dan heb ik me daarin vergist. Wellicht kun je het slipstreamen nogmaals proberen via de info van SchoonePC nLite: uitgebreid slipstreamen van de Windows XP CD. Waarin ook het TXTSETUP.OEM bestand wordt genoemd. Je kunt beter niet te veel drivers selecteren.
 • Dank je wel. Zal daar eens naar kijken.
  Het lastige is dat ik niet 100% zeker weet welke ik nu moet hebben Uit die 48 stuks. :D
  Kan er natuurlijk wel een hoop uitsluiten die voor Vista, win2000 etc zijn. En alles waar geen 964 bij staat. Dus het zijn er een stuk of 5 die ik selecteer.
  Als ik alleen de gene pak in de dir FLOPPY dan zijn het er 1 of 2.
  Misschien die eens los van elkaar proberen.
  Ik zal de link even lezen.

  Edit: in de link lees ik dat ik met drivermax de SCSI/RAID driver kan exporteren. Die nu gebruikt wordt in de bestaande installatie.
  Ik heb deze gister geupdate vanaf de driver van de MSI website. Om te kijken of het de juiste driver is.
  Deze ga ik nu in Nlite zetten.

  Alleen 1 vraag: Die driver die wordt gebruikt voor de Windows XP setup, is dat dezelfde als die je gebruikt te installeren binnen Windows XP? Of is dit een aangepaste?

  Ik zal het zo iedergeval wel merken of hij deze pakt.
  Ken er ook nog wel bij hij wil niet meer van een DVD-RW booten ineens. Gister wel 10x gebrand en ineens…
 • Het is gelukt. De setup ziet de schijf.
  Als ik die TXTSETUP.OEM bestand in de direcory zet bij de .inf etc.
  Dan krijg ik wel als ik kies voor single driver (in nlite), een optie om PNP of TXT te kiezen. Zoals vermeld in je link.
  Enige probleem is dat ik niet de stap kan herhalen om alsnog de PNP driver in te laden.
  Als ik nu dezelfde driver nog een keer inlaad vanaf andere locatie. Kan ik wel de PNP driver gewoon selecteren.
  ../FloppyImage/964_180/
 • Ik zie dat je inmiddels je recentste bericht hebt gedit.
  [quote:63c83de1e8="-TeR-"] Enige probleem is dat ik niet de stap kan herhalen om alsnog de PNP driver in te laden. [/quote:63c83de1e8] Wellicht kun je die stap dan overslaan. Voordat ik je gewijzigde bericht las, wilde ik ook nog voorstellen die "IDE (windows xp) master" te gebruiken voor testen welke van de sata drivers, deze accepteert. Je had daarin kunnen checken welke Hardware ID die SIS sata heeft.

  Maar wellicht kun je nu beter eerst proberen de XP installatie te voltooien. Want het zien van de sata schijf houdt niet automatisch in, dat je XP met succes kunt installeren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.