Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

PC upgraden - tips gevraagd!

Anoniem
None
10 antwoorden
 • De PC van mijn vriendin heeft een upgrade nodig. Ze doet veel aan fotobewerking (grote bestanden!) en ze merkt dat haar systeem daar steeds moeite mee heeft. De PC is inmiddels ook al ruim vier jaar oud.

  [b:bd99e4f365]Huidige samenstelling:[/b:bd99e4f365]
  - Intel Intel Core 2 Duo E2180 @ 2GHz
  - Asus P5B-VM SE (socket 775, mATX)
  - 4GB RAM (DDR2 PC6400)
  - Asus EAH2400XT videokaart
  - 380W SeaSonic voeding

  Ik heb het één en ander uitgezocht en ik denk dat een upgrade van het mobo, processor en geheugen volstaat. De voeding e.d. zijn nog prima, dus die hoeven niet vervangen te worden.

  Budget: max. ¤300,-

  Opmerkingen:
  - [b:bd99e4f365]mATX-moederbord[/b:bd99e4f365] is een vereiste vanwege de systeemkast!
 • Hoeft niet zo duur te zijn, denk bijv. aan:

  Intel Pentium G860 processor (ca. 2,5x zo krachtig als die oude E2180);
  MSI B75MA-P45 moederbord;
  2x4GB PC12800 geheugen.

  Is de harddisk trouwens wel lekker snel? Als die ook al vier jaar oud is loon het wel de moeite om die te vervangen door bijv. een Seagate Barracuda 7200.14 ST2000DM001.
 • Bedankt :-)

  Ik heb al wat nazoek gedaan en had zelf de volgende configuratie in gedachten:

  MSI B75MA-P45 moederbord
  - past in de kast (mATX)
  - voldoende aansluitingen (w.o. USB3.0 en SATAIII voor evt. later een SSD)

  Intel Core i5 2320
  - Quadcore
  - Ingebouwde videochip

  2 x 4GB PC12800

  Prijs: +/- ¤275,-

  Is er een reden dat die Pentium G860 te prefereren is boven bijvoorbeeld de i5 2320? Is er een alternatief dat er qua prijs en mogelijkheden tussenin ligt? Zo ja, dan is er wellicht ook ruimte voor een andere HDD.
 • Qua alternatief vind ik er maar weinig tussen zitten … het is idd. de keuze tussen quad core of dual core.

  Zo'n G860 loopt al op 3.0GHz dus een Core i3 vind ik dan weinig toegevoegde waarde hebben! Verder vind ik het voor fotobewerking ook niet zoveel nut hebben om quad core te nemen, een dual core Sandy Bridge zoals de G860 kan al vrij zware fotobewerking met gemak aan. Zo'n quad core zou ik eerder nemen als er ook wat zwaardere HD videobewerking mee moet gebeuren.

  En onderschat het effect van een snellere harddisk bij fotobewerking niet, je hebt er denk ik meer aan dan een veel duurdere processor. Let er bij aanschaf van een SSD ook op dat je 'm goed configureert. Lees bijv.:
  http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/optimize-performance-photoshop-cs4-cs5.html
 • Merci :-)

  Videobewerking gaat ze voorlopig niet doen, dus dan volstaat die G860 inderdaad prima. Dat laat ook ruimte in het budget voor een nieuwe harde schijf. Nu zit er een 500GB Samsung Spinpoint T166 in en dat is verder een prima schijf, maar hij staat inmiddels behoorlijk vol en is ook niet al te snel.

  (V.w.b. een SSD: dat is voorlopig nog even toekomstmuziek ;-) …)

  Heeft ze nog iets aan de losse videokaart die in haar huidige systeem zit (ATi Radeon 2400XT), of is de grafische chip op het moederbord al krachtiger? Aan gamen doet ze nauwelijks (Sims, SimCity, ZooTycoon) en dat zijn niet de meest veeleisende spelletjes, dus een losse videokaart is dan niet per sé nodig, volgens mij.
 • Ik denk dat de op de G860 geintegreerde Intel HD Graphics niet onder doet voor zo'n oude Radeon HD2400XT.
  http://ark.intel.com/products/53492/Intel-Pentium-Processor-G860-(3M-Cache-3_00-GHz)

  http://www.videocardbenchmark.net/video_lookup.php?gpu=Mobility+Radeon+HD+2400+XT
 • …en als het écht nodig is kan er altijd nog een los videokaartje in. Voeding heeft nog genoeg vermogen over, dus dat is geen probleem :-)

  Mochten er nog andere tips zijn, dan lees ik dat graag ;-)
 • …Ik zou eerst eens een nieuwe Harddisk kopen…. je schrijft dat de oude vrij vol zit en dat werkt behoorlijk vertragend….
  Je kunt ook eerst de oude tot ong 50 procent leegmaken door bestanden op een andere wijze op te slaan en dan eens kijken hoe snel het systeem wordt….
  of een ssd als opstartschijf en de 500 GB voor opslag gebruiken…
 • Dat hebben we al gedaan en dat maakt niet zo veel verschil. Het is immers al een vier jaar oude PC en is destijds ook aangeschaft als basissysteem. Dat mijn eega er nu semi-bedrijfsmatig fotobewerking mee uitvoert kon ze toen nog niet vermoeden ;-)
 • Uiteindelijk had mijn wederhelft iets meer geld te besteden dan ze eerst dacht. Ze heeft dus de set-up van Obi-Wan gekocht, maar met een Core i5 2320 in plaats van de G860. Ik heb het zaakje vrijdag in elkaar geschroefd en het werkt als een zonnetje. Nu alleen de power-led nog even aan de praat krijgen, ik denk dat ik ergens een stekkertje vergeten ben :roll:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.