Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Temperatuur sensor kapot??

Anoniem
Rip-rip
7 antwoorden
 • Ik heb een Abit BE6-II moederbordje en sinds een paar dagen gaat na 2 minuten een alarm af dat de cpu temp. (PIII 850 Mhz) te hoog is.

  Maar het koelblok is ijskoud.
  Omdat de bios direct na de start al een graad of 60 aangaf en na een halfuurtje werken 85 graden heb ik de cpu er uitgehaald en hem een dagje in een andere computer laten draaien waar die bios 23 graden aangaf.

  Dus ik denk dat de temp. sensor niet correct funtioneerd.
  Maar is dit ernstig??
 • Als je zeker weet dat de temp. sensor het probleem is, dan kan je rustig verder werken, alleen in bios het alarm even uitschakelen. 85 graden is sowieso een belachelijk hoge temp voor een PIII800, die waar ik nu achter zit draait op 40c ongeveer met Intel koeler.
 • Koop een binnen/buiten thermometer, en plak de buitensensor zo laag mogelijk op je koelblok, zo dicht mogelijk tegen de proc aan. Kan je je temp toch in de gaten houden.
 • [quote:01a4d77261]
  Op 2002-01-19 23:44, schreef Rip-rip:
  Koop een binnen/buiten thermometer, en plak de buitensensor zo laag mogelijk op je koelblok, zo dicht mogelijk tegen de proc aan. Kan je je temp toch in de gaten houden.

  [/quote:01a4d77261]

  Dit is de moeite van het opzetten niet waard, want het is veel te onnauwkeurig; Als koelblok en CPU bijvoorbeeld niet goed met elkaar verbonden zijn - bijvoorbeeld te veel of geen koelpasta - zal de sensor een lage waarde aangeven, terwijl je CPU opfikt.
 • uiteraard is het onnauwkeurig. Toch zal de heatsink altijd warm worden, wanneer de cpu warm oploopt. Gesteld dat de cpu 60°C wordt, dan moet de sensor toch al vrij snel daarna ±50/55 aangeven. Natuurlijk is dat een fikse afwijking. Maar het is een manier om iig iets in de gaten te houden. Leg bijvoorbeeld voor jezelf de grens ±55/60 dan zal je cpu nog niet weggefikt zijn.
 • Je zou zeggen dat de CPU veelste warm wordt maar op een andere mobo geeft ie netjes 23 graden aan (na een uurtje of 5 draaien)

  Dus ik denk niet dat de CPU te warm word maar dat gewoon de Temp. Sensor kapot is.
 • [quote:209b5783e0]
  Op 2002-01-20 17:23, schreef Rip-rip:
  uiteraard is het onnauwkeurig. Toch zal de heatsink altijd warm worden, wanneer de cpu warm oploopt. Gesteld dat de cpu 60°C wordt, dan moet de sensor toch al vrij snel daarna ±50/55 aangeven. Natuurlijk is dat een fikse afwijking. Maar het is een manier om iig iets in de gaten te houden. Leg bijvoorbeeld voor jezelf de grens ±55/60 dan zal je cpu nog niet weggefikt zijn.

  [/quote:209b5783e0]

  Reken er maar niet op! Een temperatuurverschil van 5 à 10 graden tussen de CPU en het koelblok is vrij weinig, dan zit de bevestiging zeker goed.
  BA vertelde ooit eens dat hij, door de standaard kauwgum onder een koelblok te vervangen door goede koelpasta, de temperatuur van z'n CPU 10 graden liet dalen. Die CPU is echt niet minder warmte gaan produceren, het kwam alleen door een betere overdracht naar het koelblok. Voor normaal gebruik is die kauwgum wel voldoende, dus ga dan maar uit van 15 graden celsius verschil.
  En mocht het koelblok loslaten, dan daalt de thermometer, terwijl de CPU opwarmt. Maar de CPU doet dat veel sneller dan het koelblok, dus je zult de crash niet snel genoeg zien aankomen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.