Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Hoe gaat overklokken in zijn werking?

Anoniem
Dilbert
7 antwoorden
 • Misschien een veelgervraagd iets, maar ik stel hem toch omdat ik hier helemaal nog geen kaas van gegeten heb. Hoe gaat overklokken in zijn werking? Waar kan ik het vinden op mijn comp? En wat kan ik zoal veranderen?

  Mijn comp bestaat uit:
  Pentium 3
  AMD 400mHz
  64 MB RAM
  En Windows 98SE


  [ Dit Bericht is bewerkt door: Dilbert op 2002-01-20 21:54 ]
 • overklokken is het dus sneller laten lopen van de computer.

  kan door middel van het verhogen van de FSB of de multiplier.

  beide zijn te vinden of in de BIOS, of op het moederbord mbv van dipswitches.

  Bedenk voor dat je begint, dat een goede koeling (van de proc maar ook de kast) een must is.
 • Je hebt het over een Pentium 3 en een AMD 400Mhz. Heb je 2 PC's? Of haal je idd wat dingen door elkaar? Overklokken is idd het sneller laten lopen van je PC door bepaalde onderdelen "op te voeren". Belangrijk om te weten is dat je daarmee de garantie op je apparaat verspeeld, want het loop immers buiten de gespecificeerde snelheid. Hoe je je systeem kunt overklokken is verschillend voor bijv. AMD en Intel processoren. Zo heeft Intel alweer sinds enige tijd een vaste multiplier. De multiplier bepaald de verhouding van de bussnelheid tov de processor snelheid. Een voorbeeld;

  Het geheugen loopt op 133 Mhz, de processor heeft een multiplier van 6, dan loop de CPU dus op 798 = 800 Mhz. Dat zou dan bijv. een P3 op 800 MHz kunnen zijn. Nu kun je in principe op 2 manieren overklokken. Door de bussnelheid op te voeren (Front side bus snelheid) of door je CPU een hogere multiplier te geven. Bij inytel; werkt de tweede manier niet, omdat de multiplier daar in de CPU ingebakken zit en niet te wijzigen is, maar dat laten we even buiten beschouwing.

  Stel, je schroeft de multiplier op naar 6,5 of 7; dan gaat je processor dus ineens naar 866 of 933 Mhz (afronden dus…) Je hebt dan dus gratis snelheidswinst. Zo ook bij het opschoeven van de FSB; stel je gaat van 133Mhz naar 143 -> 143x6= 860 Mhz.

  Nou geeft de tweede manier de meeste snelheidswinst omdat dan zowel het geheugen als de processor harder gaan lopen. Nadeel is dat deze manier meestal wat meer stabiliteitsproblemen oplevert. In het algemeen is een processor ook wat makkelijker te overklokken dan geheugen.

  Hoewel het verhaaltje nogal simpel lijkt, is overklokken (als je het tenminste goed wil doen) een realtief gespecialiseerd werkje. Mocht je het van plan willen zijn, dan zou ik iemand raadplegen die dat al meer heeft gedaan en dat voor je kan doen (kun je kijken en leren). Want met overklokken heb je een grotere kans op stabiliteitsproblemen. Daarnaast genereert het een stuk meer warmte en dat moet ook goed afgevoerd worden (andere koeler??) soms moet je ook het voltage waarop de processor werk nog bijstellen. Conclusie; begin niet aan overklokken wanneer je amper het verschil tussen een processor en een harddisk kunt vertellen. Denk je dat je het wel kunt, dan raad ik je aan eerst een hoop documentatie door te lezen en ook het boekje van je moederbord eens na te lezen op mogelijke instellingen. Begin bijvoorbeeld eens met lezen hier;

  http://www4.tomshardware.com/guides/overclocking/index.html

  http://www.extremeoverclocking.com/

  http://www.fast-mhz.com/
 • ….
 • Videokaarten dmv van tweakers of powerstrip

  CPU's dus door je multiplier of fsb te veranderen.
 • Een CPU overklokken doe je in de meeste gevallen als hobby, niet omdat de CPU anders te traag is. Er zijn slechts enkele CPU's die je zover kunt overklokken dat je b.v. de aanschaf van een nieuwe pc een jaar kunt uitstellen. Voor overklokken zijn de voeding en de koeling erg van belang. Er zijn mensen die daar zoveel geld in stoppen dat ze goedkoper een nieuwe CPU konden aanschaffen.
  Voorbeelden van CPU's die zinvol over te klokken zijn: Celeron 300/A naar 450 MHz; Duron 600 naar 900 of 950 MHz; PIII Coppermine 500/550 naar 667/733 MHz.
  Als jij een AMD k6-3 hebt kun je nooit ver overklokken, hoger dan 450 MHz zul je niet halen.

  Videokaarten zijn een ander verhaal; als je een goede kaart hebt kun je de snelheid al snel 25% opvoeren. Dat kan ook met http://www.geforcetweak.com GeForce Tweak Utility voor GeForce kaarten. Voor alles geldt: Een klein stapje, testen, weer een klein stapje, enz.
 • Idd, er zijn veel verschillende methoden om je GeForce te overklokken, er is een regpatch die coolbits heet, daarmee kan je vanuit het driverscherm je GF2 overklokken, ook kan het met GTU (GeForce Tweak Util) en Rivatuner. Zelf heb ik het iets radicaler gedaan, ik heb de bios van de kaart bewerkt, en er hogere snelheden in ge-edit. Dit zou ik overigens alleen doen als je exact weet tot hoever je gaan kan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.