Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Pentium IV Of AMD Athlon

Anoniem
None
54 antwoorden
 • voor wat zou je kiezen een pentium IV of een amd athlon en waarom????
 • pentium 4??? wat is dat?

  athlon dus!
 • AMD Rulez!!!

 • ABSOLUUT AMD !!!

  veel betere prijs-prestatieverhouding, alle onderdelen die bij de amd horen zijn goedkoper dan die van p4, en het DDR is trouwens ook nog sneller!
 • Athlon heeft een betere prijs/kwalitiet verhouding. Hoewel de krachtigste P4 CPU's van dit moment beter presteren dan de krachtigste Athlons, geldt dat alleen voor het duurste model (2,4GHz). Als je bereid bent genoegen te nemen met een tragere P4 kun je dezelfde prestaties krijgen voor minder geld met een Athlon.
 • Je vergeet nog iets… overklokken, die Northwood's doen het daar supergoed in, 2.5 GHz+ komt niet zelden voor bij een Northwood 1.8A. Dus steengoede preformance voor wat minder geld :smile: De enige valkuil natuurlijk is dat je altijd zult zien dat die van jou voor geen meter OC'en wil, maar dat risico loop je nou eenmaal, je kan niet altijd voor een duppie op de eerste rang zittem :grin:

  [quote:e3ae8af4d3]
  veel betere prijs-prestatieverhouding, alle onderdelen die bij de amd horen zijn goedkoper dan die van p4, en het DDR is trouwens ook nog sneller!
  [/quote:e3ae8af4d3]

  Dat is niet helamaal waar, op RDRAM na dan en de CPU zelf zijn de P4 onderdelen niet echt goedkoper. Ook is DDR niet sneller als RDRAM, het P4 geheugen (je kan ook een DDR/SDR chipset kopen, maar dan doe je imho die dure CPU te kort) DDR loopt effectief op 266 MHz, terwijl RDRAM effectieg op 400 MHz loopt :smile:
 • Inderdaad, als je een kans wilt om ver over te klokken moet je een Northwood hebben. Het is echter onverstandig om een CPU te kopen met het idee dat je 'm wel kunt overklokken naar de gewenste snelheid, want die zekerheid heb je helemaal niet. Overklokken moet je meer zien als een hobby met leuke bijwerkingen.

  BTW, met een unlockte multiplier en een FSB van 200 kun je met een Athlon ook een heel eind komen.
 • Daarom zei ik ook, het risico dat je het niet haalt zit er gewoon in dat je het niet haalt. Overigens schijnen ook de Tualatin Celly's het erg goed te doen qua OC'en :smile:

  [quote:26604417f0]
  BTW, met een unlockte multiplier en een FSB van 200 kun je met een Athlon ook een heel eind komen.
  [/quote:26604417f0]

  Leg eens uit? Met een geunlockte Athlon op 266 MHz FSB kan je net zo ver komen :smile: Bij mij maakte het ieg niks uit. Of bedoelde je soms een gelockte, dat je dan minder last hebt van geheugenbeperkingen? Dat is idd wel zo, omdat er vaak PC133 gebruikt wordt omdat het datapad naar het geheugen wel 133 MHz draait :smile:


 • :smile: Ik bedoel een echte 200MHz FSB, dus effectief 400MHz. Reken maar dat zo'n CPU heel lekker loopt. Het Epox moederbord schijnt dit soort snelheden redelijk aan te kunnen. Probleem is alleen dat je nogal goed geheugen nodig hebt…
 • :smile:
  Voordeel is ook dat als je een 1/6 divider hebt, de PCI/AGP snelheid lang niet zo hard omhoog gaat als je de FSB wat hoger zet :smile: Ik denk dat je eerder tegen de limiet van de chipset en de kwaliteit van het board aan gaat lopen :smile:

  Verder komt Epox idd hoog, al schijnt Abit het ook wel te kunnen halen :smile:
 • en how about de toekomst?

  volgens mij kun je het beste gewoon een mobo kopen dat zeker efficient met een thoroughbred kan praten.

  nu een goedkope XP kopen en later omwisselen…

  (ik denk dat de barton nog te lang op zich laat wachten.)

  btw ik vind dat amd haar roadmap wel eens mag updaten… die thoroughbred zouden we al lang moeten hebben…
 • Ik denk dat dat wel mee gaat vallen. Alle AXP mobo's kunnen volgens mij met de Thoroughbred omgaan, zal alleen een kwestie van biosupdate zijn. Er komen namelijk geen nieuwe features in die core, het is alleen maar een dieshrink.
 • en waarschijnlijk een uitbreiding van het L2? cache.

  in dat geval… is het nog eenvoudiger :grin:
 • Ik denk het niet, er waren wel wat geruchten de laatste paar dagen over meer L2 cache, maar die bleken niet waar te zijn :sad:
 • de geruchten die ik gehoord had betroffen XP's met 512 cache dacht ik.

  het zou overigens wel een goede zet zijn van AMD als ze er meer cache in zouden stoppen…
 • Dat klopt, Compaq adventeerde met een laptop met 512KB L2 cache. Daardoor dacht iedereen dat het een Thoroughbred was, e dat die 512KB L2 zouden krijgen. Helaas bleek het nog steeds maar 256K L2te zijn :sad:

  Ik denk dat de impact van meer L2 op de AXP minder groot is als op de P4, doordat de P4 veel meer bandbreedte hongerig is.Evengoed zou het wel leuk zijn :grin:
 • ja, dat zou kunnen.

  ik snap eigenlijk niet waarom die P4 zoveel bandbreedte hebben wil als ie toch niet veel meer doet dan een XP…
 • Lange pipelines, en double pumped ALU units, die lusten wel wat data hoor :smile:
 • stiekem klinkt het als een minder efficiente architectuur :grin:
 • Tsja, het doel heiligt de middelen :smile: Als je daardoor een lagere IPC haalt, maar wel meer GHz'en doet dit het eemn stuk beter in de verkoop :smile:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.