Vraag & Antwoord

17 antwoorden
 • hej

  ik wil in een nieuw systeem 120 GB aan harddisk plaatsen. het gaat me er vooral om dat het allemaal lekker snel gaat! ik ben aan het twijfelen tussen de volgende twee opties:

  - 1x Western Digital Caviar 120GB ATA/100 7200 rpm 8MB cache, voor ongeveer 325 euro
  - 2x Maxtor DiamondMax Plus D740X 60GB ATA/133 7200 rpm 2MB cache, samen voor ongeveer 300 euro

  bij de eerste optie gaat het me ntrlk vooral om die 8MB cache, ik weet dat dat de prestaties erg opschroeft.
  bij optie twee wil ik de schijven met raid (onboard) aansluiten en daarbij gaat het me om de ATA/133 interface.

  heeft iemand suggesties voor de beste prestaties???
  bedankt alvast!

  @bel_2k2
 • Mja, ik denk dat bij het kopieren van hele grote files die 2 Maxtor's een flink stuk sneller zullen zijn. Bij een enkele 120GB disk met 8MB Cache heb je weer een wat snellere seektime, em een betere perforance als de cache gebruikt word.

  Je moet dus even kijken welke je belangrijker vind :smile:
 • Zou ondanks de tragere seektime de tweede optie doen. Gecontroleerder, betrouwbaarder en een betere mogelijkheid tot backuppen..
 • Quote:
  Zou ondanks de tragere seektime de tweede optie doen. Gecontroleerder, betrouwbaarder en een betere mogelijkheid tot backuppen..

  ehhh Fellini, verklaar je nader ajb?
 • ja, verklaar je nader, volgens mij heb je juist een 2x zo grote kans dat er iets mis gaat (teminste als je voor snelheid gaat met raid) er hoeft maar 1 hd te crashen en je bent alles kwijt :roll:
 • Ik denk dat Fellini 2 zaken door elkaar haalt.

  RAID 0 (striping): Hiermee maak je van 2 of meer schijven 1, dus een hogere snelheid bij lezen vanaf de schij ed. Nadeel is dat als er 1 stuk gaat, je hele array vernield is.

  RAID 1 (mirror): Hiermee gebruik je 2 schijven, en schrijf je op allebei dus precies hetzelfde weg. (mirror) zo heb je dus een auto matische backup. Nadeel is wel dat het trager is, zelfs nog iets trager als 1 gewone schijf door de overhead.

  Verder heb je ook nog RAID 0+1 etc, maar dat mag je zelf uitzoeken :smile:
 • Ik zou voor de WD gaan.

  Van maxtor schijven hoor ik regelmatig dat ze de geest geven. Nooit leuk om mee te maken. En ondersteund je moederboard wel ATA/133. Volgens mij is dat nog vrij nieuw.
 • Mja, over die IBM's hoor je het ook regelmatig, terwijl dat ook goede schijven zijn. Dat je het van WB en Seagate niet hoord is omdat daar er een stuk minder van verkocht worden. Ieg zijn mijn ervaringen met maxtor tot nu toe goed. :smile:
 • Ik ben het idd met BA eens. hoe meer er word verkocht hoe meer kans op een rotte appel.

  Ik heb zelf 2x40GB Maxtor DiamondMax Plus D740X op me RAID controller zitten en ik moet zeggen dat dat als een speer gaat. tis wel aan te raden.

 • [quote:7700278595]
  Op 18-04-2002 16:40 schreef BA:
  Mja, over die IBM's hoor je het ook regelmatig, terwijl dat ook goede schijven zijn. Dat je het van WB en Seagate niet hoord is omdat daar er een stuk minder van verkocht worden. Ieg zijn mijn ervaringen met maxtor tot nu toe goed. :smile:
  [/quote:7700278595]

  In Nederland worden er WD en Seagate minder verkocht en zijn zelfs slecht verkrijgbaar maar in veel andere landen is dat absoluut niet het geval. Daar worden WD en Seagate net zo veel gebruikt als andere merken HD's.

  Ik gebruik alleen Seagate en heb nog nooit 1 ook maar noemenswaardig probleem gehad.
 • Dat is precies mijn point, jij hebt hele goede ervaringen met seagate terwijl ik er 1 gehad heb die na 2 weken al stuk was. Je kan dus gewoon ongeluk hebben met dat soort dingen, het komt bij alle merken voor :smile:
 • Ja, het blijft sowieso geluk hebben. Misschien gaat de volgende die ik koop ook wel snel kapot. We zullen het wel zien.
  In ieder geval is geen enkel merk puur slecht. De kwaliteit is gemiddeld de laatste 10 jaar gelukkig fors omhoog gegaan.
 • Ik was van plan om twee Seagatte Barracuda ATA 4 in een RAID 0 op te zetten,maar na veel stress en grijze haren bleek dat de Barra's zich niet goed lenen voor RAID.
  Dus ik ben maar overgestapt op WD Caviar SE met 8 mb cache.
  Dit werkt supersnel,vooral met kleine bestanden,voor grote bestanden zal RAID 0 wellicht beter zijn,maar ik spaar nog even en koop dan nog een WD.

 • - 2x Maxtor DiamondMax Plus D740X 60GB ATA/133 7200 rpm 2MB cache zou ik voor geen ik had ook een wd er in zitten en die ging naar de maan dat was balen.
 • ok allemaal bedankt voor de reacties!
  maar weet je… als de technologie er is, dan zou het toch ook mogelijk moeten zijn harddisks te maken met ATA133 en 8 mb cache? toch? :wink:
 • Tuurlijk kan dat, maar qua performance schiet je er niet veel mee op of het nou ATA100 of ATA 133 is :smile:
 • ATA 100/133 … maakt niet zoveel uit. Want schrijven/lezen toch maximaal 40 a 50 mb/sec en hooguit een uitschieters naar 85 mb/sec.

  Groet, AswinW

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.